Cum alegem jucariile potrivite pentru copilul nostru

/ / Modificat: 2023-02-06
Cum alegem jucariile potrivite pentru copilul nostru

Jucariile au un rol important in viata copiilor si este misiunea parintilor sa le aleaga pe cele potrivite, in functie de varsta celor carora le sunt destinate. Acesta ar trebui sa fie primul lucru pe care il cauti pe ambalajul unui joc sau al unei jucarii.

Stii deja ca trebuie sa te asiguri ca o jucarie nu are componente pe care copilul sa le poata inghiti, in cazul celor care nu inteleg inca de ce nu este bine sa bagi orice in gura. Pe masura ce copilul creste, trebuie sa ii cauti jucarii care sa il stimuleze si sa nu il plictiseasca.

Cartile nu sunt jucarii, ai spune, dar te contrazicem. Cei mici adora cartile senzoriale si pe cele cartonate, cu imagini si figurine de diferite texturi

Instrumentele de scris, desenat si modelat ii fascineaza in general pe cei mici. Creioane, carioci, acuarele, creta, hartie colorata, plastilina - toate acestea sunt jucarii care nu se demodeaza niciodata. Cei mici nu se vor plictisi niciodata desenand sau modeland si, ca un bonus, in acest timp isi dezvolta creativitatea, imaginatia, si motricitatea fina.

Cuburile de construit, fie ca sunt din lemn sau din plastic, au fascinat multe generatii de copii si vor ramane mereu la fel de interesante. In fata unui morman de cuburi, cei mici se simt provocati. Construind, ei isi dezvolta indemanarea, dar si rabdarea, motricitatea, dar si viziunea in spatiu. Desi ai crede ca au construit, de exemplu, un turn banal din cuburi, ei au invatat ceva despre forma, echilibru si stabilitate intr-un mod cat se poate de distractiv.

Ce sunt jucariile educative si cum le alegem

Includem in aceasta categorie orice joc sau jucarie care il ajuta pe copil sa invete ceva. Un puzzle, de exemplu, il va invata sa recompuna o imagine in timp ce isi foloseste abilitatile motrice si invata sa recunoasca forme si culori; exista puzzle-uri cu diferite niveluri de dificultate si copiii se vor bucura sa le rezolvati impreuna.

Jucariile si jocurile educative ajuta copilul si sa invete sa fie independent, asa ca este important sa ii oferim si astfel de „instrumente”. Seturile de bucatarie de jucarie, de exemplu, ajuta un copil sa invete prin imitarea comportamentului adultilor; in timp ce mama gateste cina sau mancarea pentru zilele urmatoare, cel mic isi poate lua ustensilele de jucarie si o poate „ajuta” in bucatarie.

De ce sunt mai potrivite jucariile simple, decat cele cu multe functii

In ziua de azi oferta de jucarii este atat de bogata incat chiar si parintii si-ar dori sa fie din nou copii. Chiar daca o papusa care face de toate poate fi un dar tentant pentru un copil, chiar daca masinutele cu telecomada din ziua de azi sunt ultra performante, nu ar fi rau sa invatam copiii sa se bucure si de jucarii mai simple. Asa se vor putea juca in voie, dupa scenarii nenumarate, in loc sa se joace jucariile singure pentru ei.

Indiferent ce fel de jucarie ati alege, tineti cont sa fie potrivita varstei copilului, sa nu aiba componente periculoase sau toxice, piese mici care pot fi aspirate sau inghitite, in primii ani de viata si sa aiba intotdeauna aprobarea CE inscrisa pe ambalaj.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jucarii bebelusi Jucarii beneficii Jucarii

Articole recomandate

Citeste si despre