Trucuri pentru scoaterea petelor de carioca sau marker de pe articolele vestimentare

/ / Modificat: 2022-11-14
Trucuri pentru scoaterea petelor de carioca sau marker de pe articolele vestimentare

Daca v-ati patat vreodata hainele cu marker, sau copilul a venit de la gradinita cu bluza plina de carioca, stiti cat de dificila este eliminarea unor astfel de pete. Asa cum ii spune si numele, markerul permanent are in compozitie substante ce fac culoarea sa fie persistenta si greu de indepartat, mai ales daca a apucat sa se fixeze. In cazul in care v-ati patat cu marker sau carioca, este important sa actionati rapid. Cu cat asteptati mai mult, cu atat este posibil ca haina patata sa aiba nevoie de mai multe runde de curatare pentru ca pata sa dispara. Descoperiti in continuare cum scoateti markerul sau carioca de pe articolele vestimentare.

Primul pas pentru curatare - indepartati excesul de culoare

Pentru a scoate cat mai mult din pata inainte de a spala haina, aveti nevoie de un tampon de vata sau o discheta demachianta, ce va prelua culoarea. Puteti folosi si un prosop alb si moale din bumbac, dar doar daca stiti ca va puteti dispensa de el. Turnati pe vata o cantitate mica de alcool, apoi tamponati zona patata. Nu frecati, pentru ca markerul sa nu se intinda. Odata ce culoarea incepe sa se transfere pe vata, luati alta bucata curata si tamponati din nou. E indicat ca sub haina pe care o curatati sa asezati cateva prosoape albe de hartie, pentru ca markerul sau carioca sa nu iasa si sa pateze suprafata pe care ati pus articolul vestimentar. Pe langa vata cu care tamponati pata, prosoapele de hartie vor absorbi si ele excesul de culoare ce iese prin spatele materialului patat.

In cazul in care observati ca pata persista, turnati direct pe zona respectiva alcool incolor sau o solutie cu o concentratie mare de alcool - de exemplu, dezinfectant de maini sau putina vodca. Daca nu aveti niciuna dintre aceste variante la indemana, puteti folosi si spray fixativ. Lasati sa actioneze 15-20 de minute.

Al doilea pas - spalati haina la masina

Dupa ce ati trecut de primul pas, iar pata deja nu mai este atat de puternica, e momentul sa spalati la masina, cu detergent. Hainele patate ar trebui spalate separat de alte rufe, mai ales daca acelea sunt de culoare deschisa, pentru a nu risca un transfer al pigmentilor din carioca sau marker. Verificati eticheta, astfel incat sa vedeti care este temperatura maxima la care puteti spala respectivele articole vestimentare.

In ceea ce priveste detergentul, utilizati un produs eficient si in cazul petelor dificile, insa bland cu materialul. Puteti folosi cu incredere detergent capsule de la Persil, deoarece e usor de dozat, curata in profunzime si in acelasi timp este delicat cu tesatura. In plus, capsulele Persil ofera prospetime de durata rufelor. Cand ciclul de spalare se incheie, puneti rufele la uscat si verificati daca pata a fost eliminata in totalitate. Este recomandat sa nu utilizati uscatorul de rufe, pentru ca daca particulele de marker sau carioca nu au iesit inca in totalitate din material, riscati ca pigmentii sa se fixeze adanc in tesatura.

Alte solutii casnice pentru scoaterea petelor de marker si carioca

Asa cum mentionam anterior, petele de marker si carioca sunt mai simplu de eliminat daca reusiti sa actionati rapid, cat acestea sunt inca proaspete. De aceea, puteti incerca sa le indepartati si cu alte produse pe care le aveti in casa, atata timp cat pasul final presupune sa spalati rufele la masina:

  • Curatati pata cu otet alb - otetul este o solutie de curatare eficienta si actioneaza mai bland ca alcoolul, deci poate fi preferat in cazul materialelor delicate. Puneti otet pe un tampon de vata sau pe o carpa si stergeti usor zona patata, pana cand culoarea incepe sa iasa. Otetul poate fi utilizat si in combinatie cu detergent de vase si cu apa. Amestecati o lingura de otet alb, o lingura de detergent lichid de vase si 2 cani de apa rece. inmuiati un burete sau o carpa in solutie, tamponati usor, apoi stergeti cu o carpa alba uscata.

  • Inmuiati zona patata in lapte - laptele de vaca poate fi util atunci cand vreti sa scoateti o pata de marker. Turnati putin lapte intr-un vas si introduceti partea de haina patata in lichid. Lasati sa actioneze timp de aproximativ zece minute, apoi clatiti si puneti la masina cu detergent.

  • Curatati haina cu bicarbonat - Amestecati o lingura de bicarbonat de sodiu cu o treime de cana de apa rece. Dupa ce se formeaza o pasta, aplicati-o pe zona patata si frecati usor, cu miscari circulare. Asteptati 15-30 de minute, pentru ca pasta sa aiba timp sa actioneze, curatati apoi cu o carpa uscata si spalati la masina.

Petele de carioci si marker pot fi dificil de indepartat, insa nu imposibil, mai ales daca actionati cat mai prompt. Cu ajutorul solutiilor potrivite, hainele preferate pot fi din nou curate si gata de purtat.

Sursa imagine: https://www.pexels.com/photo/brush-colouring-pens-on-top-of-white-paper-1129653/

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pete haine copii Pete haine Trucuri

Articole recomandate

Citeste si despre