De ce paduchii nu ar trebui sa te ingrijoreze chiar atat de mult

/ / Modificat: 2017-11-29
De ce paduchii nu ar trebui sa te ingrijoreze chiar atat de mult

Pediculoza este una dintre afectiunile destul de intalnite ale copilariei, care ii sperie atat pe copii, dar si pe parinti. Situatia pare grava mai ales la inceput, cand descoperi infestarea cu acesti paraziti, pentru ca este o experienta total inconfortabila, rusinoasa pentru multi.

Iata, insa, de ce nu trebuie sa intri in panica daca ii descoperi la copilul tau:

Paduchii nu se raspandesc chiar atat de usor

Cand auzim ca o persoana are paduchi, imediat ne imaginam ca daca am stat langa persoana respectiva, am luat si noi parazitul. Insa trebuie sa stim ca acesti paraziti nu se raspandesc chiar atat de usor, ei nu zboara si nu sar. Se pot lua de la o persoana la alta in special prin contactul direct dintre firele de par. Este mai greu, insa paduchii se pot raspandi si prin folosirea acelorasi haine, paturi, perii pentru par.

Asa ca nu intra in panica, ci ia doar cateva masuri de precautie si invata-ti copilul sa faca la fel: sa evite contactul direct cu firele de par ale altei persoane, sa nu foloseasca decat propriile obiecte pentru aranjarea parului si sa nu probeze caciulitele altor copii. 

Ouale de paduchi se observa usor

Daca paduchii sunt mai greu de observat, acest lucru nu se intampla si in cazul lindinilor (ouale de paduchi). Paduchii au o lungime de 3-4 mm, sunt maronii, de aceea destul de dificil de depistat. Femelele sunt cele care depun oua la radacina firului de par. Ouale depuse de paduchi sunt usor de observat, fiind de culoare alba. Se deosebesc de matreata pentru ca raman atasate de par.

Igiena personala nu are legatura cu paduchii

De-a lungul timpului, s-a dezvoltat credinta conform careia paduchii sunt semnul unei igiene precare, insa nu este asa. Oricine poate sa aiba paduchi, pentru ca sunt niste paraziti care se transmit de la o persoana la alta, mai ales in cazul copiilor. Paduchii nu cauta parul curat sau murdar, ei au o singura sursa de hrana, si anume sangele uman. Ei au nevoie de hrana de circa trei-patru ori, pe parcursul unei zile.

Nu supravietuiesc mai mult de 24 de ore daca nu au o gazda umana

Un alt lucru pe care trebuie sa il stim despre acesti paraziti este acela ca ei nu pot supravietui mai mult de 24 d eore daca nu au o gazda umana. Ei au nevoie de sange uman ca sa se hraneasca. Asa ca nu te gandi ca daca ai un copil care sufera de pediculoza se vor infesta si animalele de companie, pentru ca acest lucru nu este posibil.

Paduchii nu transmit boli

Paduchii pot provoca mancarimi sau iritatii, dar nu s-a observat ca pot transmite boli. Asa ca este important sa iti mentii calmul din acest punct de vedere si sa nu te gandesti ca odata ce copilul tau a luat paduchi este predispus si la alte afectiuni pe care acesti paraziti ar putea sa i le transmita, pentru ca nu este cazul.

Cu siguranta te intrebi de ce acesti paraziti "prefera" parul copiilor. Paduchii apar mai frecvent la copii pentru ca firul lor de par este mai subtire decat al adultilor si le ofera un mediu mai bun. Acest factor, dar si faptul ca adultii stiu mult mai bine sa se fereasca de paduchi, spre deosebire de copii, contribuie la incidenta mai scazuta a pediculozei in cazul adultilor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Paduchi copii Paduchi si lindini

Articole recomandate

Citeste si despre