Schimbarea grupei la gradinita

/ / Modificat: 2009-11-16
Schimbarea grupei la gradinita
Intrebare:

- Fetita mea are 5 ani si 6 luni, este la gradinita in grupa mare. Anul acesta grupa in care a functionat 2 ani la rand s-a desfiintat si a trebuit sa schimbam si educatoarea si gradinita. Totul a fost ok timp de o luna, cand a inceput brusc sa planga si sa refuze sa mai mearga la gradinta, refuzul fiind insotit de dureri de burtica fara explicatie si acuze la adresa educatoarei ca zbiara la ea daca nu stie sa faca fisele de lucru. Am discutat cu educatoarea, care a spus ca a dat de greu si de aceea face asa si ne-a recomandat sa o ducem la psiholog.

Raspuns:




 

In conditiile descrise de dumneavoastra se pune problema adaptarii fetitei la un nou mediu, colegi noi si educatoare noua. Majoritatea copiilor au anumite dificultati intr-o astfel de situatie si au nevoie sa fie pregatiti de parinti, cu ajutorul unor explicatii privind noua situatie.

Ce puteti face acum?

In primul rand sa luam problema cu burtica. In momentul in care acuza dureri, va puteti duce langa ea si, stand la acelasi nivel cu ea, sa o intrebati pe un ton bland si intelegator: "Cumva pe tine te doare burtica atunci cand/ din cauza ca trebuie sa mergi la noua gradinita pentru ca nu iti place acolo?".

Astfel fetita va reusi sa gaseasca cuvintele pentru a exprima ce simte, se va simti inteleasa si nu va mai avea nevoie de durere pentru a-si motiva refuzul de a merge in noua grupa.

In continuare, puteti sa o intrebati cum i se par exercitiile pe care le are de facut acolo. Este posibil sa i se para dificile, desi acesta nu este un motiv serios pentru un copil sa nu mai vrea la gradinita.

O educatoare cu experienta si bunavointa trebuie sa ajute copiii sa rezolve exercitiile cu rabdare si atentie. Incercati sa o atrageti pe educatoare de partea dumneavoastra, explicandu-i cat de important este rolul ei si rugand-o sa aiba mai multa rabdare cu fetita dumneavoastra.

Daca aceste demersuri nu dau roade, apelati la un psiholog.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre