Vrei sa ai un copil fericit, dar la fericirea ta cine se gandeste?

/ / Modificat: 2023-02-06
Vrei sa ai un copil fericit, dar la fericirea ta cine se gandeste?

Vreau doar sa am un copil fericit. Iti repeti asta zi de zi, ca un motto, ca un motivational care te ajuta sa te lupti cu toate problemele si obstacolele, cu toate greutatile. Este felul in care, atunci cand simti ca nu mai poti, reusesti sa mai poti putin. Vrei sa ai un copil fericit si este firesc. Dar la fericirea ta se gandeste cineva?

Ce inseamna un copil fericit?

Un copil este fericit cand ii cumperi jucarii, cand il duci in locurile in care isi doreste sa mearga, cand plecati in vacanta, cand nu ii lipseste nimic. Asa cred toti parintii care muncesc zi lumina pentru a le oferi celor mici tot ce au nevoie. Dar ti-ai analizat vreodata cu atentie copilul? Cu mare atentie? Si te-ai intrebat de ce fericirea lui te costa propria fericire in multe zile?

A crede ca fericirea copiilor tine de lucruri materiale este ceva la indemana. Pentru ca asta ne da putere sa luptam in continuare pentru a nu le lipsi nimic, pentru ca ei sa nu simta, poate, ca alti copii sunt mai iubiti de parinti doar pentru ca au mai mult. Ne dorim atat de mult sa le punem totul pe tava, sa le oferim tot ce se poate cumpara cu bani, incat deseori uitam tocmai de acele lucruri care nu se pot cumpara si, din pacate, de propria fericire.

La fericirea ta cine se gandeste?

Tu ar trebui sa fii acea persoana! Nici sotul, nici prietenii, nici parintii, nici colegii nu sunt responsabili cu fericirea ta. Iar fericirea ta inseamna, cel mai probabil, toate lucrurile la care renunti pentru a avea un copil „fericit”. Fericirea pentru o mama inseamna sa nu fie nevoia sa „fure” momente din zi pentru a petrece timp cu copilul ei. Fericirea pentru o mama este sa isi vada copilul zambind, alergand spre ea sa o imbratiseze, cuibarindu-se in bratele ei, convins de faptul ca ea este mereu acolo pentru el.

Cand ai fost ultima oara cu adevarat fericita asa? Si cand ti-ai vazut copilul ultima oara fericit doar pentru ca esti langa el si nu bucuros pentru ca i-ai adus o jucarie noua sau o prajitura?

Esti prima persoana responsabila pentru propria fericire si abia apoi poti avea de la altii pretentia sa se gandeasca la tine.

Esti atat de ocupata si de obosita, incat nici nu mai stii cu siguranta ce inseamna fericirea? Fa-ti timp din cand in cand pentru tine. Fa-ti timp sa te plimbi cu gandurile tale, fa-ti timp sa mergi la cosmetica sau la coafor, fa-ti timp sa te deconectezi de la toate grijile si sarcinile zilnice. Chiar si o baie fierbinte de o jumatate de ora este timp pentru tine.

Apoi, fa-ti timp sa iti privesti cu adevarat copilul, nu doar sa te uiti la el pe fuga. Incearca sa afli ce inseamna pentru el fericirea, iar apoi, ca un exercitiu, incearca sa ii indeplinesti dorintele. Chiar daca fiul sau fiica ta iti va cere tot lucruri materiale, faptul ca tu vei fi acolo pentru a-l vedea cand se bucura de ele il va face fericit. Daca iti spune ca ar fi fericit sa mergeti impreuna la un film, fa-ti timp pentru asta. Iar la finalul zilei trage linie si gandeste-te cat de fericita ai fost si tu cand i-ai citit fericirea pe chip.

Crezi ca trebuie sa fii mama perfecta pentru a-ti face copilul fercit? Ei bine, el are nevoie doar sa ii fii mama. Asta te face oricum perfecta, chiar si atunci cand nu cadeti de acord. Iar zicala „mama fericita, familie fericita” este cu siguranta singura dupa care ar trebui sa te ghidezi.

Daca tu vei fi prima care se gandeste la propria fericire, totul va parea mai simplu. Si a-ti face copilul fericit nu va mai fi o misiune care te costa nu doar bani, ci si emotii si, de multe ori, nervi.

Citeste si articolul 8 lucruri interesante despre fericire

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fericire copii Fericire mamici

Articole recomandate

Citeste si despre