Trei motive intemeiate pentru ca un copil sa doarma in fiecare zi la pranz, potrivit stiintei

/ / Modificat: 2023-09-10
Trei motive intemeiate pentru ca un copil sa doarma in fiecare zi la pranz, potrivit stiintei

Somnul in primii ani de viata este mai important decat credem. Nu este doar o simpla odihna in timpul zilei pentru a-ti reincarca bateriile, ci are si beneficii mari pentru dezvoltarea bebelusilor si a copiilor. Este necesar si sanatos.

Somnul joaca un rol deosebit de important in copilarie, atat pe timpul noptii, cat si in timpul zilei. Inainte de varsta de un an, bebelusii au nevoie de cel putin doua sieste pe zi, dimineata si dupa-amiaza. Apoi, el va elimina treptat unul dintre ele, in general dimineata, si va face un somn mai lung dupa-amiaza, care se va scurta treptat.

1) Ajuta la retinerea a ceea ce a fost invatat in timpul zilei

Somnul este esential pentru ca bebelusii sa fixeze in creierul lor informatiile pe care le acumuleaza atunci cand sunt treji. Acest lucru este cunoscut sub numele de consolidare a memoriei declarative.

Un studiu realizat de o echipa de la Ruhr-University Bochum din Germania, publicat in revista Proceedings of National Academy of Science (PNAS), sustine ca somnul este esential pentru a fixa ceea ce invata bebelusii. Dormitul dupa ce invata ii ajuta pe copii sa retina amintirile pentru perioade mai lungi de timp.

Acestia au reusit sa descopere ca somnul de cel putin 30 de minute ii face pe copii mai capabili sa retina si sa isi aminteasca noile invataturi, chiar si la 24 de ore dupa ce le-au invatat.

Potrivit cercetatorilor, acest lucru se poate datora faptului ca, in creierul bebelusilor, hipocampul are o capacitate foarte limitata, iar somnul este modul lor de a descarca informatiile in neocortex inainte de a le uita.

2) Reduce hiperactivitatea si anxietatea

Prin somn, copiii reduc oboseala si tensiunea pe care le-au acumulat pe parcursul zilei, favorizand o reducere a hiperactivitatii si a anxietatii.

Potrivit diferitelor studii, lipsa somnului in copilarie este asociata cu un comportament mai impulsiv si cu un risc mai mare de depresie sau de terori nocturne.

De asemenea, le reda energia mentala, incurajandu-i pe copii sa se trezeasca bine dispusi (in majoritatea cazurilor, chiar daca uneori le ia ceva timp sa se trezeasca) si gata sa faca fata restului zilei.

Contrar credintei populare, siesta ii ajuta, de asemenea, pe copii sa doarma mai bine noaptea, deoarece ii ajuta sa regleze emotiile pe care le-au trait, impiedicandu-i sa fie "supraincarcati" de stimuli la sfarsitul zilei si sa nu poata dormi.

3) Favorizeaza dezvoltarea limbajului si a memoriei.

Somnul favorizeaza invatarea abstracta la copii, iar acest lucru ajuta la intelegerea si predictia lingvistica, adica la capacitatea de a recunoaste cuvinte noi, de a sti ca dupa un cuvant urmeaza altul si de a forma structuri mai complexe, cum ar fi propozitiile.

In acelasi timp, expertii in somn de la Universitatea din Massachusetts la Amherst, SUA, au descoperit ca bebelusii care dorm in somn indeplinesc mai usor sarcini vizuale-spatiale care implica memoria.

Cat timp? Nu trebuie sa fie foarte lung, dar nici nu trebuie sa setati un cronometru. Copiii vor dormi atat timp cat au nevoie (in unele zile vor dormi 20 de minute, iar in altele doua ore), dar timpul ideal de odihna este intre 30 si 60 de minute. Nu trebuie sa-i fortam sa doarma daca nu vor, dar trebuie sa-i incurajam sa faca acest lucru reducand lumina exterioara si creand un mediu linistit pentru ca ei sa poata adormi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Motive Somn bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre