Somnul copiilor de la doi la cinci ani. Ce trebuie sa stii

/ / Modificat: 2023-08-01
Somnul copiilor de la doi la cinci ani. Ce trebuie sa stii

Somnul copiilor este o problema foarte sensibila, atat pentru ei (ei sunt cei care trebuie sa treaca prin procesul de stabilizare si de obtinere a unui somn bun), cat si pentru noi, pentru ca "suferim" de pe urma acestui proces.

Somnul este o nevoie de baza pentru toata lumea si de aceea trebuie sa insotim copilul in drumul sau spre obtinerea unui somn odihnitor. In timpul acestor ore, organismul nu doar se odihneste: este o perioada in care se desfasoara o serie de procese atat in creier, cat si in organism, care sunt esentiale pentru o buna sanatate fizica si psihica.

Dupa ce analizam somnul bebelusului de la 12 luni incolo, intram in etapa de la doi la cinci ani, o perioada cu multe schimbari, inclusiv trecerea de la patut la pat si stabilirea unor tipare de somn regulate pe parcursul noptii.

Cum arata somnul unui copil incepand cu varsta de doi ani?

La varsta de doi ani, durata medie a somnului este de 13 ore pe zi, incluzand siestele. Putem observa ca aceasta cantitate de timp va scadea pe masura ce varsta creste. In timp ce la varsta prescolara copiii dorm intre 10 si 12 ore, pana la varsta de patru sau cinci ani este normal ca ei sa se stabilizeze la o medie de 11 ore si sa doreasca treptat sa nu mai doarma dupa-amiaza.

In timpul noptii, la aceasta varsta, trezirile nocturne tind sa apara in pana la 60% din cazuri: observam ca treptat incep sa doarma toata noaptea, iar trezirile apar doar ocazional. De fapt, numarul trezirilor care sunt mai mari de 20 de minute scade odata cu varsta. Pana la varsta de patru ani, doar 13% dintre copii continua sa se trezeasca in cursul noptii.

Cosmarurile si teroarea nocturna: doua tulburari de somn care pot aparea in aceasta perioada.

Desi adultii se bucura si vad in sfarsit lumina de speranta in momentul in care copilul doarme toata noaptea, acesta este si momentul in care tind sa apara cosmarurile si terorile nocturne. Acestea apar de obicei la copii incepand cu varsta de trei ani, iar in unele cazuri pot disparea pana la adolescenta. Dar, in general, sunt rare si afecteaza un procent mic de copii (in jur de 5%), asadar, in cele mai multe cazuri ar fi vorba de un cosmar clasic.

Nu exista o cauza unica pentru terorile nocturne, dar majoritatea expertilor in domeniu considera ca acestea se datoreaza procesului de maturizare a creierului, ca un fel de reajustare care are loc in timpul noptii. Ele pot fi declansate si de alti factori, cum ar fi stresul, lipsa somnului sau febra, si asa cum apar brusc, dispar in acelasi mod.

In cazul in care cosmarurile apar frecvent sau pentru o perioada prelungita de timp, este important sa discuti cu medicul pediatru sau cu un specialist, pentru a investiga posibilele motive pentru care acestea continua sa apara si pentru a-ti oferi recomandarile adecvate pentru tratarea acestora. 

Cat de mult trebuie sa doarma copiii cu varste cuprinse intre doi si cinci ani?

Academia Americana a Somnului, pe baza recomandarilor Academiei Americane de Pediatrie, recomanda ca micutii cu varste cuprinse intre doi si cinci ani sa doarma intre 10 si 13 ore distribuite pe parcursul zilei, pentru a asigura o odihna potrivita nevoilor lor. 

Obtinerea somnului de care au nevoie este importanta pentru o dezvoltare sanatoasa si are beneficii pe toate planurile, de la cel fizic la cel cognitiv si emotional.  Un somn bun imbunatateste atentia, comportamentul, invatarea, memoria, reglarea emotionala, calitatea vietii si sanatatea mentala si fizica.

In schimb, un somn insuficient este asociat, printre altele, cu performante scolare slabe, cresterea numarului de leziuni, hipertensiune, obezitate si depresie.

Somnul: o pauza foarte importanta care va disparea treptat

In aceasta etapa, potrivit Asociatiei Spaniole de Pediatrie (AEP), siestele continua sa fie o parte foarte importanta a odihnei lor pana cel putin la varsta de trei sau patru ani.

In general, acest somn are loc, de obicei, dupa o masa. Aceasta perioada de odihna este deosebit de importanta, deoarece imbunatateste stocarea memoriei pe termen scurt la copiii mici, ii ajuta sa isi recapete fortele pentru a termina bine ziua (oboseala ii face de obicei mai irascibili) si reduce hiperactivitate si anxietate.

Cu toate acestea, in aceasta perioada de timp, copiii inceteaza adesea sa mai doarma.  La varsta de trei ani, multi copii incep gradinita si, desi unii continua sa doarma, este posibil ca acestia sa renunte treptat la acest lucru.

Sfaturi pentru un somn bun pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 5 ani

In aceasta etapa, ca si in cele anterioare, rutinele de culcare continua sa fie importante. Iata cateva sfaturi pe care le poti folosi pentru a-i ajuta pe copii sa aiba un somn bun:

  • Camera trebuie sa fie confortabila, cu o temperatura placuta si lipsita de zgomote si stimuli externi. Trebuie sa ne asiguram ca este un loc linistit si sigur pentru a dormi.
  • Copiii trebuie sa aiba un program regulat de somn. Este important sa se respecte ora de culcare si cea de trezire.
  • Inainte de a merge la culcare, este important sa aveti un ritual care sa-l ajute sa se relaxeze la sfarsitul zilei. Ritualul clasic de baie, cina si poveste sau imbratisari functioneaza de obicei bine.
  • Ora de culcare trebuie sa fie un moment placut si copiii trebuie sa mearga la culcare intr-o atmosfera de relaxare.
  • Este important sa se evite ecranele cu minim doua ore inainte de ora de culcare pentru a nu-i suprastimula.
  • Este indicat sa se evite somnul tarziu sau prelungit, precum si jocurile active inainte de culcare.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somnul copiilor Somnul la copii

Articole recomandate

Citeste si despre