Pericol - Real sau Nu? Ajuta copilul sa-si dezvolte instinctul

/ / Modificat: 2012-11-19
Pericol - Real sau Nu? Ajuta copilul sa-si dezvolte instinctul

Chiar din momentul in care s-a nascut, copilul tau a primit un dar special, puterea de a traversa viata in siguranta. Aceasta putere este numita Instinct.

Cum stiu copiii cand anume instinctul ii avertizeaza ca ceva e in neregula? Pot simti "fluturasi" in stomac, dureri de burta, palme transpirate, batai rapide de inima sau o usoara ametela. Pot descrie senzatiile ca fiind neplacute, de nervozitate, sau uneori  pur si simplu "ciudate". Adultii o pot numi intuitie, alarma personala sau chiar premonitie. Nu conteaza insa cum e numita, important este cum e validata.

Imi place sa ma gandesc la instinct ca la "simtul-special-de paianjen"  pe care il avea Spiderman. De fapt, asa il si explic copiilor. Va amintiti de Peter Parker? Desigur, el ESTE Spiderman, si alaturi de puterile sale supranaturale si viteza uimitoare, el are si abilitatea de a intui pericolul. Atunci cand pericolul e aproape, ii apare o mancarime persistenta in crestetul capului. Acest simt este atat de puternic, incat el poate chiar sa identifice sursa pericolului cu puterea unui radar. El functioneaza pentru orice tip de pericol, nu doar pentru cele cu risc major. Nu exista vreun buton de inchis/deschis pentru acest simt, si nici nu poate fi invatat sau insusit. El pur si simplu exista  - si Spiderman se bazeaza pe el  100%.

Stiu ca Spiderman e doar un erou de benzi desenate si puterile sale sunt extreme si fictive, dar ele nu sunt atat de diferite de cele ale copilului tau precum ai crede.

Instinctul este innascut. Nu poate fi invatat, si nu poate fi uitat. Desigur insa ca poti decide sa il subpresezi, sa il refuzi, sa il ignori. Multi oameni o fac, sfarsind apoi prin a spune: "simteam eu ca ceva e in neregula… ".

Dar cum poate o senzatie sa va tina in siguranta pe tine si pe copiii tai? Iata cum: gandeste-te la  instinctele tale ca la cateva tipuri de alarma. Aceste alarme sunt declansate de anumite situatii si sentimente, simtiri. Fiecare alarma necesita un tip potrivit de reactie. Iata cateva exemple:

Alarma Ceasului declanseaza Rutina Zilnica

In fiecare seara, cei mai multi dintre noi isi seteaza alarma de dimineata. Ne bazam pe ea ca ne va trezi si ne va ajuta sa ne dam jos din pat atunci cand avem nevoie. Raspunsul la aceasta alarma este declansarea rutinei, si nu iti cere mare efort.  Sunetul alarmei te provoaca sa reactionezi intr-un anume fel. Daca esti ca mine,  asta include "scurgerea" din pat cu directia "cafea!". Alarma ceasului declanseaza raspunsul rutinei.

Alarma unei masini declanseaza Raspunsul tau de Ignorare

Ai parcat masina in parcarea unui mall si, in timp ce mergi, auzi o alarma de masina. Te uiti pe deasupra sa vezi daca nu e a ta si, odata ce te convingi ca nu, decizi ca nu te afecteaza. Asa ca mergi mai departe fara sa mai acorzi atentie. Aceasta alarma ti-a captat atentia pentru o clipa, dar dupa o scurta analiza ai realizat ca nu e ceva ce te priveste si nu te afecteaza. Asa ca aceasta alarma a declansat un raspuns tip "Ignora".

Alarma de Incendiu declanseaza un raspuns tip Actiune

Esti cu copiii la film si sala este inchisa. Exact inainte sa inceapa filmul, se declanseaza alarma de incendiu. Simti miros intens de fum. Realizezi ca e posibil sa fie un incendiu, preiei controlul asupra situatiei, iti aduni copiii si iesiti repede din cladire. A fost evident pentru tine, bazandu-te pe sunetul alarmei si pe mirosul aditional de fum, ca e vorba de un incendiu. A fost evident nevoie sa iei atitudine si sa actionezi in interesul  sigurantei familiei tale.

Fiecare dintre aceste alarme cauzeaza reactii diferite, fie rutina, fie enervare, fie ignorare, fie stare de urgenta. Simpla lor aparitie iti spune ce ai de facut. Raspusul tau se bazeaza pe experiente trecute, pe  instruirea de-a lungul anilor. Alarma in sine a fost mai degraba un declansator pentru un raspuns potrivit si invatat. Cu siguranta, atunci cand auzi alarma de incendiu si simti miros de fum nu spui "habar n-am ce-o fi asta, dar ma enerveaza si am decis ca am s-o ignor". In fapt, ai raspuns in modul cel mai potrivit in functie de declansator: alarma.

 Daca Instinctul este alarma personala a copilului tau, atunci senzatiile sunt declansatorul.

Atunci cand o senzatie "de rau" apare, alarma personala va suna, fortandu-l sa raspunda in modul cel mai potrivit.

Pentru a va ajuta copilul sa se increada si sa se bazeze pe instinctul sau, aveti de facut doua lucruri: Validarea instinctelor si Antrenarea prin joc a raspunsurilor cele mai potrivite la senzatiile aparute.

www.copilinsiguranta.ro

Oferiti copilului Dvs protectie prin Sistemul MySafeKid de Alarmare in Caz de Disparitie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre