Intrebari-capcana pe care le pun frecvent copiii

/ / Modificat: 2010-12-15
Intrebari-capcana pe care le pun frecvent copiii

Copiii au tendinta de a pune o multime de intrebari. Ei nu stiu sa puna intrebari complicate, ci foarte simple. Insa raspunsul la multe dintre ele este mult prea dificil pentru a fi explicat pentru varsta lui. Multi parinti se blocheaza in intrebari ciudate si neobisnuite ale copiilor. Raspunsurile? Greu de oferit, dar nu si daca ai la-ndemana strategii utile!

"Ce faceti cu usa inchisa?"

Chestiunile sexuale sunt delicate si greu de discutat cu copiii. Daca are varsta potrivita poti initia o mica discutie despre sex. Daca nu, ii poti vorbi despre nevoia de intimitate a fiecarei persoane, de care si el are nevoie. Nu trebuie ca micutul sa aiba impresia ca acolo se intampla ceva rau. Fii infomativa, dar nu elabora foarte mult subiectul, ci doar cat sa-i satisfaci curiozitatea.

Tot in discutia despre sex mai pot intra intrebari precum:

  • De ce te saruti pe gura cu tati?

  • De ce baietii au penis si fetitele au vagin?

  • De ce baieteii fac pipi din picioare si fetele nu?

  • De ce daca sunt fata nu ma aseman la corp cu o alta fata? Etc.

"Vei muri?"

Copilul nu pune o astfel de intrebare la intamplare. Ea poate surveni pe fondul unui eveniment tragic, a unei stiri pe care a auzit-o sau unei discutii. Atunci cand intreaba acest lucru ei nu se ingrijoreaza de fapt pentru tine, ci pentru propria persoana. Ei vor sa aiba siguranta ca cineva va avea grija de ei in continuare daca acest eveniment se va intampla. Au nevoie sa se simta protejati, in siguranta.

Nu este indicat sa ii raspunzi copilului ca "nu, eu nu o sa mor" pentru ca odata ce intreaba acest lucru, ei suspecteaza deja ca exista aceasta posibilitate. Fii sincera, dar convingatoare!

Axeaza-te pe faptul ca daca ai obiceiuri sanatoase, mananci echilibrat, faci miscare si alte activitati asemanatoare, vei avea o viata lunga si sanatoasa. Foloseste-te de exemplul unor rude foarte batrane care au trait multi ani pentru a-l ajuta sa inteleaga mai bine.

Tot aici mai pot interveni discutii despre ce se intampla atunci cand mori, unde ajunge persoana dupa moarte. Te poti folosi de informatii religioare in acest sens, deoarece copiii nu pot intelege informatii despre reincarnare, iad, tracendent etc.

"Cati bani castigi?/Suntem bogati?"

Este o intrebare clasica a copilului care nu necesita un raspuns la fel. El te poate intreba acest lucru fiind ingrijorat ca jucariile si lucrurile care i se cuvin in mod curent ii sunt puse in pericol. Nu raspunde doar cu "destui" sau cu un sec "asta nu trebuie sa te intereseze pe tine". Nu trebuie sa ii dai impresia ca este ignorat. Ii poti spune ca sunt suficienti cat sa ai grija de lucrurile de care are nevoie atat el, cat si familia, dar nu uita sa il intrebi si de ce il intereseaza.

"Veti divorta/va veti desparti?"

Atunci cand un copil pune aceasta intrebare inseamna ca deja a fost martor al unor conflicte si neintelegeri intre parinti. Ei ridica aceasta problema fiind ingrijorati despre cum va evolua viata lui si ce impact va avea despartirea asupra lui. Niciun copil nu vrea sa aiba parinti divortati, dar nici sa il minti nu este bine!

Nu ii spune copilului ca divortezi decat daca esti absolut sigura ca acest lucru se va intampla. De asemenea, atunci cand ii vorbesti despre divort, axeaza-te pe lucrurile pe care el le poate observa cu usurinta cand ii explici. Cum ar fi faptul ca v-a vazut certandu-va, ca nu mai stai atat de mult timp impreuna.

Citeste articolul "Divortul parintilor si copilul, cum il afecteaza si cum il ajuti sa treaca peste" pentru a afla mai multe informatii despre cum sa discuti cu copilul pe marginea subiectului.

"De unde vin copiii? Cum am aparut eu pe lume? Cum a incaput copilul in burtica ta? etc"

Povestea cu barza care aduce copiii este demodata si inutila intr-o epoca in care copiii pot fi ajutati si invatati sa inteleaga chestiuni sexuale de la varste fragede. Daca deja ai inceput sa vorbesti cu el despre sex, atunci iti va fi mai usor sa il faci sa inteleaga cum poate lua nastere un copil dintre un barbat si o femeie. Foloseste-te de un vocabular adecvat varstei.

Mai bine intreaba-l pe el de unde crede ca vin copii si ce gandeste despre acest subiect. In acest fel vei stii cam ce are el in cap cand intreaba asta si te poate ajuta la formarea raspunsului. Spune-i adevarul, dar fara a detalia foarte mult. Daca este foarte mic ii poti spune povestea cu "mami si tati care s-au iubit foarte mult si din iubirea lor a aparut bebele". Va fi suficient pentru el.

"Iti vei pierde slujba? Vom fi saraci? Nu voi mai primi jucarii?"

Pe fondul crizei financiare, copiii aud inevitabil foarte multe lucruri despre bani, locuri de munca, saracie si alte informatii de acest gen. El te poate intreba la un moment dat daca esti in pericol sa ramai fara slujba, adica daca familia va ramane fara bani.

Isi face griji pentru confortul lui si pentru ce se va intampla cu confortul lui. Trebuie sa il linistesti si sa ii explici ca acesta este un subiect care preocupa adultii si ca vei face tot posibilul ca lucrurile si stilul lui de viata sa nu se schimbe.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Intrebari complicate copii Dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre