La ce varsta au copiii nevoie de intimitate?

/ / Modificat: 2011-12-07
La ce varsta au copiii nevoie de intimitate?

Copiii mici sunt destul de lipsiti de intimitate, desi au nevoie din plin de ea. Parintii sunt lipiti de ei la orice miscare. Care este varsta la care copiii au nevoie sa faca lucruri de unii singuri sau de momente de singuratate? Mereu te intrebi daca micutul tau prescolar a ajuns in acea etapa in care are nevoie sa se spele singur, sa citeasca sau sa se joace in camera si de unul singur, nu numai supravegheat!

Copiii mici au nevoie de un spatiu intim si de momente private!

Trebuie sa incepi sa respecti dreptul la intimitate al copilului inca de cand este la varsta pentru gradinita. Incepand cu cel de-al 2-lea an de viata, copiii incep sa se constientizeze ca persoane individuale, diferite de ceilalti.

Din acel moment, copiii au nevoie de ocazii in care sa isi exerseze independenta si sa fie ei insisi.

La varsta prescolara, copiii au deja exersata independenta: se imbraca singuri, isi pun apa in pahar, taie cu foarfeca etc. De exemplu, un copil de 5 ani s-ar putea sa isi doreasca sa se spele pe maini sau pe fata singur, sa petreaca momente singurel in camera sau sa se joace cu un prieten fara stricta supraveghere a ta. Primul semn prin care isi exprima nevoia de intimitate este acela in care, dupa ce este invatat sa foloseasca toaleta, incepe sa inchida usa atunci cand intra in baie.

Adeseori, parintii nu iau in seama aceste solicitari ale copiilor. Au impresia ca pun ceva la cale si ca vor face o nazbatie. In plus, considera ca sunt prea mici pentru a sta fara supraveghere intr-o camera.

Asa cum ai pretentia ca el sa respecte dorinta ta de intimitate cand vrei sa mergi la toaleta, cand esti in dormitor cu partenerul sau in alte situatii, asa trebuie sa ii arati si tu ca ii respecti dorintele si nevoia de a fi singurel.

Invata copilul ce inseamna intimitatea!

La varsta prescolara copiii sunt suficient de maricei pentru a intelege ce inseamna nevoia de intimitate. Ei trebuie invatati de pe acum cum sa se protejeze de invadarea intimitatii!

  • invata copilul sa stabileasca limite in ceea ce priveste corpul sau si ca dreptul la intimitate este o parte fireasca a dezvoltarii sale; inoculeaza-i ideea ca nimeni altcineva in afara lui nu are voie sa ii atinga organele genitale;

  • spune-i ca masturbarea este o activitate intima, care se realizeaza "cu usile inchise";

  • spune-i ca daca uneori simte nevoia sa refuze o imbratisare sau un sarut din partea cuiva este liber sa o faca.

Faptul ca vrea sa petreaca momente singur nu trebuie sa te ingrijoreze. Dimpotriva, ar trebui sa fii bucuroasa, deoarece prin acest lucru da dovada si semne ca dorinta de independenta incepe sa capete contur.

Chiar daca ii respecti dorintele si dreptul la intimitate nu inseamna ca trebuie sa il lasi sa faca absolut ce vrea si nici nesupravegheat. De aceea, este important sa stabilesti reguli pentru a-i arata ca in timp ce ii respecti nevoia de intimitate, trebuie sa il protejezi mereu de rele.

Atunci cand copilul iti cere sa parasesti de exemplu baia pentru ca vrea sa se spele singur, ofera-i iluzia de spatiu privat pregatindu-i cadita cu apa si apoi stand prin preajma si mai aruncand cateva ocheade pentru a vedea ce face. Lasa-l sa stropeasca baia, sa se joace cu sapunul, stapaneste-ti impulsul de a interveni la cel mai mic gest! Procedeaza la fel si cu nevoia de a sta singurel in camera pentru a se juca. Fii prin preajma, mai arunca un ochi pe furis, dar da-i impresia ca are parte de intimitate!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Drept la intimitate copii Masturbare copii Dezvoltare copii Independenta copii

Articole recomandate

Citeste si despre