De ce tin neaparat ca micutii mei sa se culce la ora 7 in fiecare seara

/ / Modificat: 2018-08-20
De ce tin neaparat ca micutii mei sa se culce la ora 7 in fiecare seara

Inainte sa am copii, eram o persoana matinala, careia ii placea sa se trezeasca devreme si sa isi bea cafeaua in tihna in timp ce citea o carte. Era relaxant si revigorant sa imi incep diminetile astfel. Dupa ce a venit pe lume primul nostru copil am realizat ca nu eram tocmai genul matinal pentru ca nu era nimic relaxant in a ma trezi la 5.30 in fiecare dimineata.

M-am chinuit sa ma obisnuiesc cu noua rutina de dimineata si uneori o anticipam cu groaza, imi foloseam copilul pe post de alarma si nu era deloc bine.

Dupa cateva luni in care rutina de dimineata devenise stresanta am realizat ca ceva trebuia sa se schimbe. Am citit o multime de articole despre cum sa iti faci copilul sa doarma pana mai tarziu si am incercat o gramada de sfaturi ale altor mamici asa ca am decis sa incerc cateva lucruri noi, care sa ma ajute sa revin la diminetile mele energizante, de dinainte sa am un copil.

In primul rand, am inceput sa o culc pe cea mica la 7 in fiecare seara

Dormea mai mult dimineata daca o culcam mai devreme seara! Si am simtit ca am putin mai multa libertate in acest fel pentru ca aveam din nou putin timp de petrecut cu sotul meu inainte de a merge la culcare. Era fix de ce aveam nevoie in familia noastra pentru ca am realizat ca noi toti ne simteam mai bine cu un program de somn structurat.

In al doilea rand, mi-am recuperat diminetile relaxante de altadata! Copiii nostri merg la culcare la 7 seara si se trezesc la 7 dimineata

Maternitatea este minunata, insa te poate extenua fizic si psihic. Imi era dor de diminetile relaxante in care aveam timp pentru mine si in plus aveam nevoie din nou de acele dimineti revigorante ca sa am energia si rabdarea necesare pe parcursul zilei pentru doi copii mici.

Nu in mod surprinzator, odata ce am inceput sa ne culcam copiii devreme seara, imi era mai usor sa ma trezesc din nou dimineata devreme, inainte ca ei sa imi dea alarma, ceea ce mi-a permis sa am cateva minute pentru mine la inceputul fiecare zi.

De ce este bine sa stabilesti un program de somn fix

Desi ca proaspata mamica aveam tendinta sa sar imediat ce auzeam un zgomot din camera bebelusului nostru, am descoperit ca daca asteptam putin inainte de a intra la ea in camera atunci cand se trezea stabileam de fapt limitele unui program de somn fix prin care copilul nostru invata ca s-ar putea ca mami si tati sa nu vina imediat ce se trezeste si ca atat timp cat este fericita si in siguranta in patut, nu este nimic rau in asta.

Asa ca pe masura ce copiii nostri au crescut, chiar daca auzeam miscare la ei in camera in timp ce eu imi beam cafeaua dimineata, asteptam putin inainte de a merge la ei. Sigur, uneori ma simteam putin vinovata, insa le acordam intreaga zi asa ca am incercat sa ma impac cu ideea ca nu este nimic gresit in a-mi acorda si mie cateva momente doar pentru mine, dimineata.

Ca familie, noi functionam mai bine cu o rutina prestabilita si un program fix, insa pentru ca suntem parinti flexibili. Au existat si momente cand cei mici s-au culcat mai tarziu de 7 seara, insa de cele mai multe ori s-au trezit la aceiasi ora ca de obicei, sau putin mai devreme.

Faptul ca am stabilit un program de somn care sa inceapa cu o ora de culcare seara mai devreme, mi-a oferit mai mult timp pentru mine, timp de care, cu doi copii mici, aveam disperata nevoie. Aceasta rutina nu a schimbat doar obiceiurile de somn ale copiilor, ci mi-a acordat mie putin timp atat dimineata, cat si seara.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Program somn Program somn bebelusi Program somn copii Rutina somn copii

Articole recomandate

Citeste si despre