Cum sa dezvolti motricitatea fina a copilului

/ / Modificat: 2011-10-26
Cum sa dezvolti motricitatea fina a copilului

Dezvoltarea motricitatii fine a copilului sta la baza unor aptitudini si abilitati esentiale - desenare, scriere, imbracare, dezbracare, insiruirea si prinderea lucrurilor etc. Daca motricitatea grosiera (mers, sarit, alergat) se dezvolta fara prea multa incurajare, cea fina are nevoie de atentie, timp si rabdare din partea ta pentru a capata forma.

Crearea aptitudinilor motorii fine presupune dezvoltarea miscarilor degetelor si ale mainilor in vederea autoservirii sau a realizarii unor activitati uzuale. Ea implica coordonarea mana-ochi, a degetelor, mobilitatea articulara, forta musculara etc.

Incurajarea dezvoltarii motricitatii fine la copil

Pentru a-l ajuta pe copil sa fie din ce in ce mai indemanatic in manuirea obiectelor mici si in realizarea unor activitati ce implica motricitatea fina este nevoie doar sa il incurajezi continuu in eforturile lui de a explora mediul.

Vei observa ca nu va fi nevoie sa ii spui tu ce activitati sa faca pentru ca va fi dornic sa te imite si sa se aventureze in cele mai grele dintre ele, chiar daca nu are aptitudinile necesare.

In momentul in care copilul se arata dornic sa construiasca blocuri din cuburi, sa manuiasca pixul sau sa se imbrace singurel - pentru ca te vede pe tine sau pe ceilalti facand asta - este momentul oportun pentru a-l ajuta sa isi dezvolte mai usor aceste abilitati.
 

Foto: ziggityzoom.com

Activitati care il ajuta pe copil sa isi dezvolte abilitati motrice fine


Umplerea/golirea sticlelor de apa


Umplerea sticlelor este o activitate mai usoara pentru cel mic. In schimb, golirea lor presupune mai multa precizie si este printre primele aptitudini mai grele de motricitate fina pe care le va dezvolta micutul. Micutul are sansa sa invete ca un obiect intra si iese dintr-altul si ca se pot sustine unul pe altul.

Il poti ajuta sa isi dezvolte aceasta abilitate prin diverse activitati care presupun introducerea si scoaterea obiectelor din cutii.

Imbracarea/dezbracarea


Incercarile de a se dezbraca singurel incep sa apara inca de cand e foarte mic. Nu de putine ori ti s-a intamplat sa ii pui pantalonasii pe el sau sa il incalti si el sa se straduiasca sa le dea jos cu orice pret. Primii pasi sunt deja facuti.

Imbracarea si debracarea papusilor sau chiar tentativele lui de a se dezbraca ajuta foarte mult la practicarea coordonarii mainilor si degetelor. Este indicat sa il incurajezi si sa ii arati mereu cum sa faca aceste lucruri si sa ii facilitezi efortul prin alegerea unor piese vestimentare practice si usor de manevrat (pantaloni cu elastic, nasturi mari etc.)

Desenatul si scrisul


Undeva intre 12 si 18 luni, micutul tau va avea primele tentative de a tine pixul in mana si de a scrijeli sau mazgali primele linii. Ar putea chiar sa te surprinda cu cateva linii sau chiar cerc.

Lauda-i eforturile si incurajeaza-l mereu sa deseneze. Cumpara-i carticele si creioane colorate si incearca sa ii trezesti mereu interesul pentru scris. Este posibil sa vrea sa o faca mai mult daca te vede pe tine ca scrii sau desenezi, asa ca fa-o alaturi de el.

Alaturari si construiri


De la construirea unui bloc de cuburi, pana la alaturarea unor piese de puzzle sau pana la introducerea unor cercuri colorate pe un suport, toate acestea sunt jocuri, dar si metode utile de a dezvolta motricitatea fina a copilului.

Pune-l pe sa isi foloseasca manutele cat mai mult si incurajeaza-l sa prinda obiecte, sa le stranga si sa le asocieze cu altele in diverse joculete potrivite varstei lui.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare motricitate fina copii Motricitate fina copii Desenat copii Scris copii Imbracare copii Dezvoltare motorie copii Dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre