Cum sa cresti un copil responsabil?

/ / Modificat: 2011-01-03
Cum sa cresti un copil responsabil?

Responsabilitatea este unul dintre cele mai importante obiective ale parintilor cand vine vorba de dezvoltarea si educatia copilului. Odata ce aceasta este insusita de copil, se poate spune ca micutul este de incredere, constiincios si ca actioneaza intotdeauna gandindu-se la consecinte. Exista mai multe moduri prin care il poti educa in acest sens!

Iata cateva trucuri prin care il ajuti pe copil sa devina un matur responsabil!

Fii un exemplu pentru el!

Astfel de calitati si abilitati sunt uneori invatate din actiunile pe care copilul le vede la ceilalti si mai putin din expuneri teoretice. Asadar, fii chiar tu o persoana responsabila pentru ca micutul tau sa aiba de unde invata!

Incepe sa il inveti inca de cand este foarte mic!

Inca de la varsta de 1-2 anisori este potrivit sa il inveti sa fie responsabil. Imparte-i sarcini usoare inca de la aceasta varsta. Chiar si simpla rugaminte de a pune o jucarie dintr-o parte in alta la aceasta varsta isi are rolul ei in dezvoltarea responsabilitatii la copil. Nu trebuie sa te astepti ca micutul sa fie cooperant, dar il ajuta foarte mult pe termen lung!

Nu incerca sa ii oferi lectii de responsabilitate cand nu este dispus sa asculte!

Atunci cand vrei sa ii explici ceva sau sa ii predai o lectie de comportament sau de atitudine nu alege momentele in care este usor iritabil:

  • cand abia s-a trezit;

  • cand ii este foame;

  • cand este foarte obosit;

  • seara inainte sa adoarma etc.

Acorda-i un vot de incredere!

Daca ai incredere in copilul tau, atunci il ajuti pe el sa aiba incredere in el insusi si sa nu dezvolte o teama de esec. Urmareste potentialul copilului tau si ajuta-l sa si-l puna in practica. Nu il priva de sansa de a deveni responsabil neimplicandu-l in in diverse activitati pentru care ar putea fi apt.

Lasa-l sa suporte consecintele actiunilor lui!

Atata timp cat nu implica consecinte extrem de grave sau pe care micutul nu este capabil sa le controleze, lasa-l sa raspunda pentru ceea ce face. De exemplu, daca pierde o jucarie, nu ii achizitiona imediat alta. Lasa-l sa o caute cu atentie si ofera-i sansa sa gaseasca o solutie pentru a o inlocui.

Sa stranga banuti sau sa te ajute in anumite treburi pentru a merita sa i-o cumperi iar. Ori pur si simplu lasa-l sa stea fara ea, pentru a-si da seama ce se intampla daca nu are grija de lucrurile lui.

Da dovada de rabdare la fiecare esec al copilului!

Sa nu te astepti ca un copil de 3-5 ani sa mature o incapere la fel ca un adult. De asemenea, nici sa stearga praful asa cum o faci tu. Copiii vor da gres de multe ori in incercarea de a face lucruri responsabile si trebuie sa te astepti la asta. "Repetitia este mama invataturii", asa ca nu iti pierde cumpatul si rabdarea si mergi mai departe invatandu-l pe cel mic cum sa faca lucrurile mai bine data viitoare.

Ofera-i recompense, nu mita!

Orice comportament potrivit si reusita a copilului trebuie marcata cumva. Insa si recompensele pot fi periculoase daca nu sunt folosite cum trebuie. Nu te baza pe finante sau achizitii de mare valoare, ci pe lucruri simple si educative sau valoroase: o carte, o vizita la muzeu, o bomboana etc.

Nu il santaja pe copil si nu-i oferi mita pentru a-l incuraja sa faca o actiune responsabila. Nu trebuie sa fie motivat de lucruri materiale pentru a fi responsabil.

Aloca-i sarcini zilnice!

Implica-l in ingrijirea casei, la curatenie impartindu-i sarcini specifice varstei lui in fiecare zi. Este unul dintre cele mai concrete moduri in care il ajuti sa devina responsabil. Nu ii da sa faca lucruri mult prea dificile pentru varsta lui pentru ca ii vei crea frustrari si o stima de sine scazuta.

Invata-l valoarea banilor!

Foloseste-te de bani pentru a-l invata responsabilitatea! Banii sunt un instrument puternic de responsabilizare la copii. Ii ajuta sa isi dea seama ce inseamna economiile, ca trebuie sa depui eforturi pentru a-i castiga si ca nu li se cuvin de la sine.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Responsabilitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre