Cum inveti copilul care este dreapta sau stanga?

/ / Modificat: 2011-01-07
Cum inveti copilul care este dreapta sau stanga?

Sa identifici care este dreapta si stanga poate fi o dificultate uneori si la maturitate, daramite atunci cand esti un prichindel de numai cativa anisori. Este unul dintre cele mai abstracte lucruri care trebuie invatat copilul, de aceea este si mai dificil de retinut de catre acesta. Totusi, a sosit vremea ca micutul tau sa faca cu brio diferenta intre cele ipostaze, insa nu fara ajutorul tau.

De la ce varsta pot fi invatati copiii sa diferentieze dreapta de stanga?

In perioada prescolara poti initia micutele lectii pentru a-l ajuta pe prichindel sa diferentieze directia stanga de dreapta. Copilul trebuie sa fie suficient de dezvoltat pentru a putea intelege astfel de concepte abstracte, de aceea specialistii considera ca abia de la 4 ani acestia pot reusi faca diferenta intre cele 2 directii.

Se pare ca baieteii se descurca mult mai repede decat fetitele in a insusi aceste concepte. Simtul orientarii este mai dezvoltat la baieti decat la fete.

Noteaza-i mainile si bratele!

Foloseste culori care se pot sterge cu usurinta si noteaza pe bratele si picioarele micutului tau literele corespunzatoare fiecarei parti: S (de la stanga) si D (de la dreapta). Poti lipi etichete daca nu vrei sa il murdaresti pe micut. Ai grija ca literele sa fie scrise astfel incat el sa le poata identifica cu usurinta (adica indreptate spre el) si destul de mari sa poata fi observate .

Explica-i apoi ce inseamna fiecare litera si repeta-i de mai multe ori pentru a retine.

Observa catre care mana are o preferinta!

Copiii vor manifesta in timp o preferinta pentru una dintre maini: stanga sau dreapta. Va incepe sa scrie sau sa faca diverse activitati folosindu-se de o mana preferentiala. Este mai usor uneori sa il inveti pe copil doar una dintre parti, decat pe ambele concomitent. Te poti folosi de manuta cu care scrie pentru a-i spune ca aceea este dreapta/stanga. Repetandu-i mereu si copilul stiind ca exista dreapta si stanga, va reusi sa isi dea seama ca daca cea cu care scrie este mana dreapta atunci cealalta este automat stanga. Este un criteriu util de invatare.

Invata-l unde este inima pentru a identifica mai usor stanga!

Te poti folosi de propriul lui corp pentru a-l ajuta sa identifice stanga. La fel ca metoda cu manuta preferentiala, invata-l unde este localizata inima, unde se simt bataile inimii, cum se simt ele etc. Explica-i ca acolo unde este inima este partea stanga a corpului, deci manuta din acea parte este stanga. Automat, cealalta este dreapta!

Exerseaza continuu cu el!

Dupa ce i-ai explicat de cateva ori cum stau lucrurile cu dreapta si stanga si dupa ce ti-a dat impresia ca a reusit sa inteleaga cat de cat cum stau treburile, este esential sa fii perseverenta si sa faci cu el exercitii zilnice.

Acest lucru inseamna sa aduci in discutiile uzuale aceasta lectie: intreaba-l atunci cand are ceva intr-o manuta care mana este aceea in care este obiectul, daca are o jucarie intr-una dintre parti intreaba-l in ce parte a mainii se afla jucaria, daca esti la volan, spune-i sa iti spuna ce directie este aceea spre care indrepti volanul etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre