Dreptaci sau stangaci? Copilul tau ce mana foloseste?

/ / Modificat: 2010-08-03
Dreptaci sau stangaci? Copilul tau ce mana foloseste?

Folosirea preferentiala a unei maini la bebelus se traduce prin faptul ca el poate fi dreptaci sau stangaci. Ori, de ce nu, ambidextru (sa nu foloseasca o mana anume cu predilectie, ci pe amandoua cu aceeasi dexteritate).

Folosirea unei anumite maini in mod special este dictata de domninanta cerebrala: una dintre cele doua emisfere este domninanta in mod normal. Emisfera stanga controleaza partea dreapta a corpului si este domninanta la dreptaci, iar cea dreapta controleaza partea opusa a corpului, fiind dominanta la stangaci.

Ce trebuie facut daca sugarul se serveste cu predilectie de mana stanga? Chiar daca parintii au impresia ca va deveni stangaci, nu trebuie interzisa folosirea mainii stangi, obligandu-l sa foloseasca mana dreapta.


 

Ce se intampla?

Folosirea preferentiala a unei maini este dictata de conformatia si dezvoltarea creierului si reprezinta o particularitate biologica ce nu trebuie interpretata ca un defect si de aceea nu se combate prin pedepsirea copilului.

Chiar daca in limbaj exista expresii de tipul "se poarta cu stangacie", expresie cu o conotatie negativa, a fi stangaci nu este un inconvenient. Singurul aspect de acest gen ar fi ca, pe cat de talentati pot fi stangacii, pe atat de distrati pot fi.

Este gresit si dificil sa fie obligat sa se foloseasca de mana dreapta, cand pentru el este mult mai natural sa o foloseasca pe cea stanga. Majoritatea indivizilor stangaci nu au dificultati serioase in viata si in meserie.

Retine ca fortarea pentru folosirea mainii drepte poate determina o forma de nevroza la copilul mare.
 

Cum functioneaza emisferele cerebrale la om

Cercetatorii au demonstrat ca cele doua emisfere cerebrale se ocupa de aspecte diferite si sunt independente una de alta, insa lucreaza impreuna. Leziunile in emisfera dreapta duc la dificultati in a vedea si identifica, in timp ce lezinunile in emisfera stanga duc la dificultati de limbaj. Astfel:

• Emisfera dominanta, care la om este de obicei stanga, indeplineste in special functiile verbale, lingvistice, artimetice, de calculare si de analiza.
• Emisfera cerebrala minora, care la om este cea dreapta, indeplineste functii nonverbale, geometrice, spatiale, vizuale de schematizare, muzicale si de sinteza.

Emisfera stanga este definita de logica, cifre, rationamente, de analiza si abstractizare. Persoanele la care domninanta este emisfera stanga percep realitatea printr-un spectru al logicii, prefera detaliile, ordinea, clasificarile, dictionarele si structureaza frazele cat mai logic, cautand explicatii logice pentru orice aspect.

Emisfera dreapta este caracterizata de perceptie si proiectare, voce, muzica, ritm, culori, visare. Persoanele la care emisfera dreapta este domninanta face multe analogii, scheme de abordare, relationandu-se cel mai bine cu conceptul de imagine si abordeaza lucrurile mai degraba intuitiv.

Astfel, cercetatorii au ajuns la consensul ca partea stanga este mai logica si rationala, in timp ce partea dreapta este mai artistica si afectiva.
 

Stangacia la bebelusi si importanta pastrarii ei

La bebelusi se poate observa stangacia inca de la varsta de 6 luni, insa nu se poate spune cu exactitate daca este cu adevarat stangaci pana la varsta de 2-3 ani, cand va folosi mana stanga in mod constant. Unii copii sunt ambidextri pana in jurul varstei de 6 ani, cand se decid cu care dintre maini se descurca mai bine.

Poti sa afli daca bebelusul tau are inclinatia de a fi stangaci, incercand sa ii ofei un obiect, o jucarie care sa il atraga. Atunci vei observa care mana o intinde spre acel obiect.

Totusi, daca bebelusul incepe sa foloseasca numai o mana anume inainte de 1 an si jumatate, poate fi un semn de tulburare a dezvoltarii motorii si e indicat sa mergi la pediatru.

Un copil fortat sa isi schimbe mana cu care scrie si mananca il va bulversa, il va face sa nu mai fie sigur de identitatea sa si poate avea traume serioase. Efectul fortarii nu va fi pe termen lung si va duce doar la confuzie si frustrare.

Ce se intampla de fapt in cazul fortarii este ca emisfera dreapta se opreste din dezvoltare, lasand loc celei stangi sa devina dominanta (aferente dreptacilor). Astfel, in loc sa se dezvolte, copilul are o perioada de stagnare in dezvoltarea creierului, iar rezultatul va fi un copil incet, cu dificultati de adaptare si chiar cu probleme psihice.
 

 Ultilizarea emisferelor cerebrale in profesii

Nu este relevant daca un copil este dreptaci ori stangaci, niciunul dintre aceste aspecte nu il va impiedica in viata sa ajunga acolo unde isi doreste. Fata de vremurile in care stangacii erau asociati cu lucrarile diavolesti, astazi acestia au aceleasi posibilitati ca dreptacii.

Ba mai mult, unele profesii implica folosirea mai intensa a emisferei drepte (dominanta la stangaci), cum ar fi actor, poet, psiholog, sculptor, muzician, dansator, pictor, manager sau orice are legatura cu creativitatea sporita.

Ca dovada ca a fi stangaci nu este un impediment, istoria pastreaza multe nume care s-au remarcat in mod deosebit, stangaci fiind chiar Albert Einstein si:

• Actorii: Charlie Chaplin, Julia Roberts, Marilyn Monroe;
• Artistii plastici: Picasso, da Vinci, Michelangelo;
• Muzicienii: Bach, Hendrix, Mc Cartney.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre