Cum incurajezi si dezvolti inclinatiile artistice ale copilului

/ / Modificat: 2011-11-10
Cum incurajezi si dezvolti inclinatiile artistice ale copilului

Incurajarea si dezvoltarea inclinatiilor artistice ale copilului reprezinta un mod sigur de a forma un copil inteligent si ambitios, dar si sigur pe el. Daca observi ca micutul tau are vocatie catre pictura, dans, muzica sau alta arta, nu o lasa sa se iroseasca. Ai grija sa iti ajuti copilul sa-si cultive pasiunile in moduri creative si ca reuseste sa le integreze si in viata de zi cu zi.

Ofera-i sansa sa exploreze mai multe domenii

Copilul trebuie sa fie expus mai multor oportunitati si activitati artistice, pentru a-si da seama care este cea care il pasioneaza cel mai mult.

La fel de important este sa nu incerci sa ii impui tu ce anume trebuie sa ii placa si sa il obligi sa urmeze cursuri si ore de pregatire in acel domeniu. Este o greseala frecventa a parintilor care asociaza si transpun propriile dorinte si pasiuni in activitatile copilului.

Analizeaza-l cu atentie

Urmareste-ti cu atentie copilul si vezi care este domeniul artistic spre care inclina. Daca vezi ca tot ce vrea sa faca in timpul liber este sa deseneze sau picteze sau ca iti cere tot timpul sa ii cumperi culori si pensule ori nu pare interesat de alte jucarii, decat de hartie si creioane colorate, este clar ca exista o inclinatie catre pictura si desen.

Foto: kidsarteasel.org

Inscrie-l la cursuri speciale de arta

Fa tot ce-ti sta in putinta pentru a-i dezvolta inclinatia artistica. Un copil care face ceea ce ii place este un copil fericit. Pana la urma asta este tinta ta in cresterea si ingrijirea lui - sa te asiguri ca este fericit si sanatos.

Documenteaza-te in legatura cu rolul pe care il are in dezvoltarea copilului, la beneficiile pe care le au muzica, pictura si alte domenii spre care arata interes asupra lui si la cum il influenteaza.

Apoi informeaza-te cu privire la cursuri speciale in domeniu la care sa il inscrii si din care sa invete o multime de lucruri interesante despre pasiunea lui.

Implica-te in pasiunea lui

Este talentul lui, dar nu vrea sa il puna in practica de unul singur. Si chiar daca doreste acest lucru, are nevoie de indrumarea ta pentru a-si croi calea catre a se realiza ca artist in acel domeniu. Copilul are nevoie de tine sa ii procuri toate cele necesare si sa il inscrii la cursuri, dar si ca sa vorbesti cu el, sa ii prezinti opere si reusite de valoare din acel domeniu si chiar sa fii partasa la capodoperele lui.

Fa-i tot felul de surprize si alatura-te si tu unei sedinte de "pictat" distrandu-va impreuna, du-l la muzee speciale sau la concerte de unde poate afla mai multe si poate invata prin puterea exemplului.

Alege-i jocuri cu ajutorul carora sa isi puna in valoare talentul, dar in acelasi timp sa se si distreze. Este important sa il ajuti sa integreze talentul si inclinatiile artistice si in viata de zi cu zi. Altfel, risti sa cresti un copil izolat, neadaptat social, a carui dezvoltare si implinire emotionala are de suferit.

Apreciaza-i si lauda-i mereu eforturile

Oricat de dragute sau uratele ti s-ar parea capodoperele micutului tau, nu incerca sa ii subminezi increderea in sine aruncand cu critici dure si jigniri. Micutul tau face tot ce poate si trebuie apreciat pentru asta. In acest fel, il apropii mai mult de respectivul domeniu si il ajuti sa il descopere cu mai multa placere.

Daca este constant criticat, va ajunge sa urasca ceea ce face si va abandona treptat pasiunea lui, chiar daca ii place. Va fi traumatizat si chiar frustrat si ar putea avea de suferit.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Arta copii Talent copii Creativitate copii Pasiuni copii Hobby copii Dezvoltare copii Activitati artistice copii

Articole recomandate

Citeste si despre