Cum contribuie arta la dezvoltarea copiilor

/ / Modificat: 2022-10-03
Cum contribuie arta la dezvoltarea copiilor

Copiii sunt ca un „burete” cand vine vorba de informatii si de asimilarea notiunilor. Ei invata din tot ce ii inconjoara, inclusive din arta, chiar daca ai crede ca sunt prea mici sa inteleaga muzica sau picture, spre exemplu. Totusi, indifferent de forma de arta la care sunt expusi, aceasta ii ajuta sa se dezvolte inmoduri nebanuite.

Fie ca vorbim despre muzica, dans, pictura sau alte feluri de arta, toate ii ajuta pe copii sa isi dezvolte creativitatea si imaginatia. In plus, aceste domenii ii pot atrage si poti descoperi ca sunt nu doar pasionati, ci si talentati.

Cum sunt copiii influentati de arta

Chiar daca nu isi dau seama de calitatile lor, copiii le pot exprima in fel si chip, cu ajutorul artei.

Ii ajuta sa isi descopere calitatile si sentimentele

Arta scoate la iveala cele mai sensibile trairi si cele mai profunde emotii ale celor mici. Ati vazut, cu siguranta, filmulete in care bebelusi de numai cateva luni lacrimeaza atunci cand aud o melodie sensibila. Iar acesta este doar un exemplu in acest sens.

In plus, le dezvolta motricitatea fina, muschii mainilor si ai degetelor fiind foarte bine antrenati atunci cand un copil picteaza, deseneaza, decupeaza si lipeste.

Arta ajuta la dezvoltarea limbajului

Copiii invata sa se exprime mai bine prin intermediul creatiei. Atunci cand au pictat sau decupat ceva, putem vorbi cu ei despre ce au creat, ii putem incuraja sa ne povesteasca ce au facut, ajutandu-i in acest fel sa isi dezvolte nu numai imaginatia, ci si vocabularul.

Tu stii ca faci cu ei un exercitiu, insa pentru ei inseamna, pur si simplu, timp de calitate si interes din partea parintilor. In plus, satisfactia unui lucru facut cu mainile sale va fi foarte mare pentru cel mic. Este foarte important sa il incurajati sa creeze, mai ales in contextul in care copiii sunt din ce in ce mai ancorati in lumea digitala si uita sa se mai bucure de activitati care le provoaca imaginatia.

Arta stimuleaza gandirea constructiva

Un copil inclinat spre arta nu va fi doar un visator, cum ar fi multi tentati sa creada, ci va dobandi abilitati care il vor ajuta sa gandeasca mai critic, sa gaseasca rezolvari pentru probleme, dar si sa remedieze sau sa ceara ajutor la nevoie.

Arta ii va ajuta pe cei mici sa invete sa fie mai atenti la detalii sis a isi cultive un talent; poate ca acest talent nu il va conduce spre performanta, dar cu siguranta va fi un hobby interesant, macar pentru o vreme

Un copil inclinat spre arta invata sa se exprime mai liber, chiar daca nu o face, neaparat, verbal. Pictura, spre exemplu, este o metoda nemaipomenita de a descoperi ce simte copilul vostru, fiind folosita adesea si de psihologi, pentru a intelege ce ii framanta pe cei mici.

Dati-le o panza alba si acuarele potrivite pentru varsta lor si s-ar putea sa fiti surprinsi de ce vor exprima.

FOTO: Pixabay

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Arta copii Dezvolatare copii

Articole recomandate

Citeste si despre