Critica excesiva si consecintele ei asupra copiilor. Cum ii ghidam fara sa le scadem stima de sine

/ / Modificat: 2021-07-27
Critica excesiva si consecintele ei asupra copiilor. Cum ii ghidam fara sa le scadem stima de sine

Copiii au nevoie permanent de ghidaj in educatie, insa extremele sunt foarte periculoase. Critica excesiva, de exemplu, poate avea consecinte pe termen lung asupra copilului si mai tarziu asupra adultului care va deveni.

Copiii sunt spontani si neastamparati prin definitie, de aceea ei au nevoie permanent sa fie invatati si ghidati de parinti. Functiile lor cognitive nu sunt pe deplin dezvoltate, de aceea este nevoie sa ii invatam cum sa se comporte si sa le atragem atentia atunci cand gresesc. Totul cu masura, insa, deoarece critica excesiva poate avea consecinte negative asupra copilului, iar pierdea increderii in sine este doar una dintre ele.

Cum ii afecteaza critica excesiva pe copii

Toti parintii isi doresc ce este mai bine pentru copiii lor: un comportament corect, fericire, success; iar in incercarea de a-i ajuta sa fie din ce in ce mai buni, parintii devin critici de multe ori, fara intentie. Cu toate ca pe termen scurt poate parea ca obtinem rezultate daca ii criticam pe copii, specialistii atrag atentia ca, pe termen lung, critica face mai mult rau decat bine. Nu numai ca nu duce la atingerea obiectivelor, dar poate aduce prejudicii psihologice serioase copiilor.

Le scade stima de sine

Pentru orice copil, mesajele pe care le primeste de la parinti influenteaza cel mai mult increderea in sine. Ei au nevoie de recunoasterea meritelor, de incurajari si aprobari din partea parintilor, pentru a capata incredere in ei. Atunci cand este criticat excesiv sau i se spune in mod repetat ca nu poate sa faca un lucru, copilul isi pierde increderea in el si incepe sa se simta inferior, nesigur si lipsit de valoare.

Ii face sa fie perfectionisti

Desi am putea fi tentati sa credem ca perfectionismul nu este ceva negativ, acesta ii poate limita pe copii si le poate produce multa dezamagire, atunci cand asteptarile lor nu sunt atinse.

Copilul incepe sa dezvolte o teama de esec si sa nu aiba curaj sa incerce lucruri noi, daca nu le stapaneste foarte bine. De exemplu, un copil perfectionist care participa la o intrecere sportiva va fi dezamagit daca nu iese pe locul intai si poate fi tentat chiar sa renunte, crezand ca nu este suficient de bun.

Se indeparteaza de parinti

Daca ii transmiteti constant mesaje negative copilului, el se poate indeparta de voi. Desi intentia este sa il corectati si sa il indrumati, copilul se poate simti respins si judecat atunci cand are parte de critici in mod constant, ajungand sa se indeparteze de voi si sa nu mai comunice, din teama de a nu fi judecat.

Apar probleme emotionale

Exista studii care au demonstrat ca sugarii expusi unor critici constante au probleme cu procesarea emotiilor. Altfel spus, sunt mai putin capabili sa identifice emotiile si sentimentele altor persoane si invata sa blocheze mesajele negative pe care le primesc, pentru a se proteja.

 Cum evitam critica si ce solutii alternative exista?

Critica excesiva este contraproductiva si daunatoare din multe puncte de vedere. Cu toate acestea, copiii trebuie ghidati si invatati care sunt comportamentele inacceptabile. Chiar daca scopul final e acelasi, metodele alese in educatia copiilor pot fi unele care sa dea rezultatele dorite, insa fara sa aiba consecinte negative.

Cum ii puteti face pe copii sa faca diferenta intre ce este bine si ce este rau, fara sa le afectam stima de sine:

  • Corectati comportamentul in loc sa puneti etichete. Este de preferat sa ii spunem copilului "nu este bine sa arunci jucariile pe podea" in loc de "esti un dezordonat".
  • Oferiti solutii. Este de preferat sa folosim critica constructiva si sa il invatam pe copil cum sa imbunatateasca un anumit comportament, in loc sa ii evidentiam defectele. De pilda, ii puteti spune "nu este frumos sa tipi in timp ce oamenii mari au o conversatie" in loc de "esti un obraznic".
  • Concentrati-va pe lucrurile pozitive. De multe ori, parintii se concentreaza pe a face observatii si uita sa scoata in evidenta calitatile copiilor. Este foarte important sa le spunem celor mici ca suntem mandri de ei si sa le repetam in mod constant ca sunt valorosi, inteligenti si buni.
  • Dati-i dreptul la replica. Aveti incredere in copilul vostru si ascultati-l inainte sa il certati. Atunci cand ascultati versiunea lui asupra evenimentelor ii aratati respect si incredere, iar copilul nu va avea motiv sa va ascunda lucruri. Daca va grabiti sa il invinovatiti, el va intelege ca parerea lui oricum nu conteaza.

Nu uitati ca relatia pe care o stabiliti cu copiii vostri, inca de cand sunt foarte mici, le va influenta personalitatea si viziunea asupra lumii si supra propriei persoane. Asigurati-va ca relatia este bazata pe atribute pozitive si cresteti-va copiii cu dragoste, respect si comunicare. Corectati-le comportamentul atunci cand este cazul, insa nu abuzati de critici. Si, orice ar fi, amintiti-le copiilor vostri ca sunt unici si speciali si asigurati-i permanent de dragostea voastra.

Taguri Critici Stima de sine copii

Articole recomandate

Citeste si despre