Copilul stangaci, cum il inveti sa scrie?

/ / Modificat: 2014-05-27
Copilul stangaci, cum il inveti sa scrie?

Scrisul copiilor stangaci este adesea greu de deprins de cei mici, iar rezultatul se reflecta intr-o redactare uratica si usor deviata. Si profesorii au o greutate in a-i invata pe acesti copii sa scrie cu stanga ei fiind obisnuiti cu metoda invatarii scrisului cu mana dreapta, mai ales daca si ei sunt dreptaci. Cu exercitiu si indrumari corecte din partea ta scrisul cu mana stanga poate fi la fel de estetic si ordonat ca al copiilor dreptaci.

Daca micutii stangaci sunt lasati sa scrie de la sine cu mana stanga, fara a fi indrumati spre un tipar corect de scriere si fara a respecta reguli importante in cazul redactarii cu mana stanga, atunci scrisul poate deveni greoi si ilizibil.

Copilul poate dezvolta un mod de a scrie inconfortabil, ineficient, incet si dezordonat. Daca nu este corectat la timp, va ramane cu acest scris si la maturitate.

Cei mai importanti factori in scrierea corecta la copii stangaci sunt:

  • pozitia hartiei de scris;

  • pozitia bratelor si a incheieturii mainilor;

  • apucarea instrumentului de scris.

Pozitia hartiei de scris

  • Pentru un copil stangaci, hartia trebuie pozitionata la stanga liniei mediene a corpului copilului.

  • Ea trebuie sa fie inclinata (spre dreapta) astfel incat coltul drept de jos al foii sa fie mai aproape de copil decat cel din stanga. Este important ca foaia sa fie inclinata pentru ca in procesul scrisului este implicat intregul brat, nu numai mana: incheietura, cot, umar.

  • Bratul copilului trebuie sa fie pozitionat la stanga fata de linia mediana a corpului micutului.

  • Bratul trebuie sa fie perpendicular pe foaie, astfel incat linia bratului si marginea de jos a hartiei sa formeze un unghi drept, de 90 de grade. De asemenea, el trebuie sa fie bine intins si nu indoit.

  • Cand incepe sa scrie (de la stanga la dreapta la fel ca dreptacii), bratul trebuie sa fie pozitionat in unghi de 90 de grade pe foaie, dar cat mai in stanga foii (la capat de rand), iar cand termina randul, bratul trebuie sa ajunga in dreapta, in fata copilului. Foaia trebuie inclinata astfel incat varful din dreapta sus sa fie pozitionat fix in dreptul liniei mediene a corpului (poti trasa o linie mediana perpendiculara imaginara in fata copilului sau chiar cu un creion, pentru a-ti da seama cum trebuie sa fie si pentru ca si copilul sa inteleaga mai bine).

Pozitia bratelor si a incheieturii mainilor

Pozitia bratelor trebuie sa fie asa cum am spus mai sus perpendiculara pe foaie formand un unghi drept cu marginea de jos foii.


Este important ca micutul sa fie invatat sa isi tina bratul relaxat si incheietura dreapta. In niciun caz copilul nu trebuie sa indoaie incheietura mainii atunci cand incepe sa scrie.

Stangacii au tendinta de a curba incheietura usor spre dreapta atunci cand pun stiloul pe hartie si incep sa scrie. Total gresit! Invata copilul sa tina incheietura dreapta, ea trebuie sa fie in prelungirea bratului, sa formeze cu acesta o linie perfect dreapta.

Apucarea corecta a instrumentului de scris

Instrumentul de scris sta in mana stangacilor altfel decat la dreptaci. El trebuie tinut un pic mai de sus, pentru ca micutii sa aiba o vizibilitate asupra scrisului si pentru a nu intinde cerneala si mazgali hartia cu mana care trece peste scris pe masura ce acesta scrie literele.

Specialistii sustin ca este indicat sa desenezi un punct de demarcatie pe stilou la o distanta de 3.5-3.8 cm de penita. Invata-l sa apuce stiloul astfel incat degetele sa fie deasupra acelui punct. Este indicat ca nicio particica a degetelor sa nu depaseasca punctul de demarcatie.

Copiii au tendinta sa tina foarte strans instrumentul de scris. Acest lucru nu ii face decat:

  • sa incordeze mana foarte tare;

  • sa oboseasca imediat;

  • sa ii doara manuta;

  • sa devina iritati;

  • sa renunte repede la a mai exersa scrisul.

Spune-i si arata-i ca este important sa relaxeze mana si sa nu stranga foarte tare stiloul pentru ca il va durea manuta. Odata ce incep sa scrie literele, ele vor fi indreptate spre stanga si usor mai mari decat trebuie. Lasa-l sa scrie astfel pentru ca scrisul se micsoreaza pe masura ce micutul isi dezvolta sistemul motor si exerseaza mai mult scrisul.

Copiii stangaci si invatarea literelor

Literele la copiii stangaci nu se invata in acelasi mod ca la cei dreptaci. Daca esti dreptace nu vei fi un bun mentor in a-l ajuta sa manuiasca literele asemenea dreptacilor. Nu va merge metoda prin care apuci cu mana ta manuta lui sau cea prin care stai in spatele lui.

Cea mai indicata modalitate prin care copilul reuseste sa scrie corect literele pe hartie este "in oglinda". Stai in fata lui si scrie o litera. Pune-l sa te imite. Lui ii va fi mai usor sa te imite din aceasta pozitie si le va scrie corect.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil stangaci Scris dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre