Copiii si prima dragoste. De ce este importanta pentru ei si cum sa o gestionam

/ / Modificat: 2022-05-18
Copiii si prima dragoste. De ce este importanta pentru ei si cum sa o gestionam

Copiii simt primii fiori ai iubirii inca din primii ani de gradinita. Sigur ca la varsta aceea dragostea este ceva total inocent si se traduce mai degraba priin simpatie pentru un copil de sex opus, caruia ii cauta permanent compania si atentia. Nu lipsesc nici gesture de tandrete, precum tinutul de mana sau un pupic pe obraz, iar uneori copiii povestesc cu entuziasm acasa despre prietenii/prietenele lor de la gradinita sau din parc.

Primii fluturi in stomac pot aparea, in cazul copiilor, in jurul varstei de 4-5 ani. Sa nu va mire daca aveti un copil de aceasta varsta si vine intr-o zi acasa sustinand ca este indragostit. Acest lucru te poate lua prin surprindere, pentru ca nu stii cum sa reactionezi la o asemenea veste. Tocmai din acest motiv am pregatit cateva sfaturi care te pot ajuta sa gestionezi mai bine momentul si sa intelegi importanta sentimentelor copilului tau.

Ce inseamna prima dragoste pentru copii?

Primele sentimente de iubire apar la copii, asa cum spuneam, in jurul varstei de 4-5 ani. Copiii incep sa simpatizeze alti copii a caror companie le place, cu care le place sa se joace si sa socializeze. Dragostea dintre copii este complet inocenta, spre deosebire de iubirea dintre adolescenti, de exemplu. Iubirea dintre copii este importanta pentru ca ii ajuta pe acestia sa se conecteze mai bine la cei din jurul lor, sa socializeze si sa creeze relatii.

Desi pare surprinzator ca un copil asa mic sa iubeasca, dragostea la care se raporteaza ei este una pura, sincera, in concordanta cu varsta pe care o au. Daca un copil pretinde ca este indragostit sau ca are o iubita/ un iubit, acest lucru inseamna ca avanseaza in procesul de socializare si ca este capabil sa creeze conexiuni puternice cu alti copii de varsta lor. Mai mult, ei incep sa simta interes si curiozitate fata de sexul opus.

Copiii exploreaza si invata prin joc, iar faptul ca se tin de mana sau isi dau pupici cu alti copii de varsta lor nu este decat o alta modalitate prin care ei ii imita pe adulti. Copiii observa conexiunea dintre parintii lor si aplica, la randul lor, aceleasi modele de comportament. Astfel, incep sa isi creeze propria idee despre cuplu si legaturile sentimentale dintre oameni.

Cum reactionam atunci cand copiii ne spun ca sunt indragostiti?

Pentru copii, prima dragoste este foarte importanta, iar reactia parintilor ii poate marca pozitiv sau negativ. Iata cateva sfaturi despre cum sa gestionezi situatia cand copilul tau iti spune ca simte primii fiori ai dragostei!

1. Pastreaza-ti calmul si fii natural. Atunci cand iti da vestea, incearca sa nu te alarmezi sau sa il faci sa se rusineze pentru sentimentele lui. Este o etapa normala in procesul de dezvoltare si are nevoie de confirmarea ta ca este in regula ce simte.

2. Incurajeaza-l sa-si exprime emotiile. Nu subestima si nu incerca sa diminuezi importanta a ceea ce simte copilul tau. Roaga-l sa iti spuna ce simte, sa iti dea detalii, pentru a reusi sa-l intelegi mai bine. Nu aduce vorba de fata cu alte persoane si mai ales nu ridiculiza ceea ce simte.

3. Nu interveni. Unii parinti incearca sa il corecteze pe copil si ii interzic sa mai spuna ca este indragostit, ba chiar incearca sa il impiedice sa se intalneasca cu copilul pe care il simpatizeaza. Nu este cazul sa intervii, aceste lucruri isi vor urma cursul natural si se vor stinge de la sine cand va fi cazul.

4. Clarificati aspectele esentiale. Ii puteti explica micutului ca nimeni nu este obligat sa ii impartaseasca sentimentele si daca fetita sau baietelul pe care o/il simpatizeaza nu simte la fel, nu poate face nimic in acest sens. De asemenea, explicati-i ca unele gesturi de tandrete pe care le fac adultii nu sunt potrivite pentru copii, cum ar fi sarutul pe gura.

In concluzie, dragostea copilareasca ar trebui privita ca o etapa fireasca si fiecare parinte ar trebui sa se raporteze la ea cu empatie, naturalete si cu blandete. Nu uitati ca pentru copil este o etapa importanta si incercati sa nu minimizati sau sa ridiculizati ceea ce simte el.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prima dragoste

Articole recomandate

Citeste si despre