Cinci TRUCURI ale cercetatorilor de la Harvard pentru a ajuta la dezvoltarea creierului copilului

/ / Modificat: 2019-12-05
Cinci TRUCURI ale cercetatorilor de la Harvard pentru a ajuta la dezvoltarea creierului copilului

Cu totii stim cat de importanta este dezvoltarea copilului, de aceea trebuie sa raspundem cerintelor sau gesturilor prin ochii lui, prin contact fizic sau cuvinte, deoarece aceasta interactiune bidirectionala este baza fundamentala pentru dezvoltarea conexiunilor sale neuronale.

Creierul copilului formeaza o mie de legaturi noi pe secunda in primii trei ani de viata, iar parintii si ingrijitorii exercita, prin actiunile lor, o mare influenta asupra consolidarii acestor conexiuni. Un studiu realizat de Centrul pentru Dezvoltarea Copilului de la Universitatea Harvard, s-a concentrat pe importanta a ceea ce specialistii numesc "da si ia," un simplu joc cu doua sensuri, cu multiple beneficii pentru bebelusul tau.

Parintii o pun in practica de cand copilul se naste, prin contactul fizic, prin privirile sau cuvintele pe care i le adreseaza. Dar acest tip de interactiuni, pe care le facem cu totii instinctiv si fara sa fim constienti de beneficiile foarte importante pe care le are, le putem consolida cu ajutorul acestor cinci pasi oferiti de cercetatorii de la Harvard.

1. Vezi ce ii atrage atentia copilului

Cand ceva ii atrage atentia bebelusului, el tinde sa arate cu degetul in timp ce emite sunete si gesticuleaza. In acest moment, el iti ofera o oportunitate minunata de a interactiona cu el, iar daca ii vei da atentie si vei intra in jocul lui, nu numai ca il vei incuraja sa exploreze lumea din jur, dar vei invata si tu despre interesele si abilitatile lui.

Ce ar trebui sa faci? Cercetatorii Harvard te sfatuiesc sa profiti de momentele de liniste pentru a privi tot ceea ce trezeste curiozitatea copilului tau. Si atunci cand arata ceva cu degetul, va trebui doar sa urmezi directia indicata si sa vezi ce incerca sa-ti arate.

2. Raspunde interesului sau

Cercetatorii subliniaza ca cel mic poate deveni stresat atunci cand este interesat de ceva, dar nu primeste atentia cuvenita din partea parintilor sai. De fiecare data cand il asculti si raspunzi curiozitatii lui, conexiunile neuronale incep sa se stabileasca in creierul sau.

Ce ar trebui sa faci? Expertii te sfatuiesc ca atunci cand bebelusul tau incearca sa-ti atraga atentia asupra ceva, sa-i raspunzi ascultandu-l, privindu-l in ochi, vorbind cu el, imbratisandu-l sau sa spui cuvinte care sa-i incurajeze curiozitatea.

3. Numeste interesele copilului tau

Bebelusii incep sa creeze conexiuni lingvistice cu mult inainte de a incepe sa vorbeasca, iar adultii pot contribui la aceasta pronunatand toate lucrurile pe care micutul le indica. In acest fel, copilul va invata treptat sa inteleaga lumea din jurul sau.

Ce ar trebui sa faci? Asadar, daca bebelusul tau arata ceva cu degetul, spune-i cum se numeste persoana, lucrul, actiunea sau sentimentul de care pare a fi interesat. De exemplu, "o vezi pe mama cum uda plantele?" Desi poate parea o propozitie complexa, aceasta combinatie de cuvinte ajuta creierul copilului sa dobandeasca abilitati de limbaj si sa inteleaga lumea.

creier copil

4. Asteapta urmatorul lui raspuns

Daca ai pus in practica sfaturile de mai sus, astepta-te ca cel mic  sa raspunda. Poate dura ceva timp pana va face asta, dar cercetarile arata ca raspunsul lui este "crucial" pentru creierul in formare, deoarece va invata sa dezvolte idei noi, sa inteleaga cum interactioneaza oamenii si sa inteleaga sensul schimbarii cuvantului.

Ce ar trebui sa faci? Doar ai rabdare si asteapta raspunsul lui. Asta il va ajuta, de asemenea, sa isi dezvolte increderea si independenta, in timp ce te va ajuta sa-i intelegi mai bine nevoile.

5. Lasa copilul sa termine jocul

Intotdeauna este bine sa fie copilul cel care pune capat acestui joc cu doua sensuri. Pentru a face acest lucru, trebuie sa fii foarte atent la semnalele care marcheaza sfarsitul activitatii, cum ar fi indepartarea de tine, schimbarea activitatii sau concentrarea pe altceva. 

Ce ar trebui sa faci? Toti parintii trebuie sa respecte dorintele copilului si, astfel, ii vor oferi posibilitatea de a explora o alta parte a lumii lor.

"Este posibil sa nu fim constienti de fiecare dintre acesti cinci pasi, dar este important sa "lucram" la acele aspecte pe care le detectam, deoarece acest joc simplu este extraordinar de bun pentru dezvoltarea creierului sau, pe langa timpul pe care il vei petrece cu el," spun specialistii de la Harvard.

Taguri Cercetatori Dezvoltare

Articole recomandate

Citeste si despre