Beneficiile activitatilor de gradinarit pentru copii

/ / Modificat: 2018-08-30
Beneficiile activitatilor de gradinarit pentru copii

Desigur este distractiv pentru copii sa se uite la un film sau sa se joace pe tableta. Dar macar pe perioada verii fa tot posibilul sa petreaca o mare parte din timp afara. Gradinaritul este o activitate interesanta pentru copii - ii mentine activi si vine cu o multime de beneficii.

Beneficiile gradinaritului pentru copii

Indiferent daca ai la dispozitie o curte mare sau doar un pervaz dintr-un apartament de bloc, gradinaritul este ceva ce fiecare familie ar trebui sa faca impreuna. Gradinaritul este distractiv, le ofera copiilor oportunitati interesante si ii invata lectii de nepretuit.

Ei pot invata despre diferitele specii de plante si despre ce anume au nevoie plantele ca sa creasca. De asemenea copiii invata despre anotimpuri si cum vremea afecteaza plantele.

Dezvoltarea senzoriala

Gradinaritul angajeaza tot felul de simturi si ii ajuta pe copii sa si le dezvolte si sa le recunoasca. Cei mici pot simti textura solului, a semintelor, a florilor si a petalelor. Ei simt mirosurile uimitoare ale florilor si vad petalele colorate.

De asemenea activitatea de gradinarit ajuta la dezvoltarea coordonarii maini-ochi si le intareste copiilor forta fizica. Gradinaritul presupune destul de multa munca fizica si necesita ca organismul sa lucreze din greu la: sapat, carat, ridicat, udat etc.

In timpul gradinaritului copiii dezvolta abilitati motorii importante, care ii vor ajuta sa-si imbunatateasca abilitatile academice cum ar fi scrierea, taierea si tastarea.

Incurajeaza alimentatia sanatoasa

Este binecunoscut faptul ca, daca implici copiii in cultivarea propriilor legume, acestia au un interes crescut sa le manance.

Uneori, este o adevarata lupta sa-i faci pe copii sa manance alimente sanatoase si sa se bucure de ele. Cultivarea legumelor nu numai ca le arata cata munca trebuie sa depuna, dar le ofera acel sentiment de realizare, stiind ca mananca alimente pe care le-au crescut ei insisi.

Este bine sa-i inveti pe copii si despre pregatirea hranei, de la recoltare pana la gatit. Sunt atat de multe lectii valoroase, pe care copiii le pot invata si care, toate, contribuie la incurajarea unui stil de viata mai sanatos.

Gradinaritul ii invata pe copii sa fie responsabili si rabdatori

Cresterea oricarei plante din stadiul de rasad sau bulb necesita atentie si ingrijire zilnica. Copiii vor invata repede ca va depinde de ei sa rasara ceea ce au pus. Daca plantele nu sunt udate si ingrijite in mod regulat, acestea nu vor inflori.

Gradinaritul este o modalitate excelenta de a invata sa fie responsabili, dar nu este un proces peste noapte. Copiii vor trebui sa invete sa fie rabdatori, sa astepte sa creasca florile si legumele pe care le-au plantat.

De asemenea, vor trebui sa ramana angajati in acest proces si sa aiba grija de florile lor chiar si atunci cand nu exista rezultate clare. Asteptarea va face momentul infloririi chiar si mai interesant.

Cercetarile au aratat ca in cazul copiilor cu ADHD, care au interactionat cu plantele, simptomele lor s-au diminuat. Activitatea de gradinarit scade tensiunea arteriala si insufla calmul.

Cum sa ii inveti pe cei mici sa planteze

Incepe din interior

Inainte de a iesi in aer liber, este o idee buna sa starnesti interesul copiilor pentru gradinarit cu ceva plantat in interior. Si poti sa incepi cu o boaba de fasole, care are o crestere rapida. Pune pe fundul unui borcan putina vata si apa si lasa sa cada acolo 2-3 boabe de fasole.

Copiii sunt nerabdatori si nu inteleg fazele abstracte. Ei nu pot spune ca radacinile sunt in pamant, daca nu le pot vedea cu ochii lor. Insa boaba de fasole, in momentul in care va incolti, le va arata toate partile plantei, inainte de a fi transplantata in sol.

Plantarea

Odata ce planta copilului tau este pregatita pentru transplantare in sol, va avea nevoie de un loc unde sa se dezvolte. Daca este in afara casei, pune la dispozitie o bucata mica de pamant, de care copilul tau sa fie responsabil, dar intr-un mod distractiv. Daca este in interior, stabiliti impreuna care va fi acel spatiu.

Alegerea plantelor

In functie de lumina solara si de spatiul pe care il ai la dispozitie, va trebui sa decizi ce culturi sau flori sunt cele mai bune pentru gradina ta de acasa.

De asemenea, este o ideea buna sa tii cont de cat timp va trece de la plantare la inflorire sau dezvoltare, in special atunci cand cei mici sunt responsabili. Verifica eticheta fiecarui plic cu seminte, achizitionat de la magazinele de gradinarit, pentru a afla informatii despre cat de mult soare au nevoie plantele voastre si cat timp trebuie sa treaca pana la inmugurire.

Galbenelele infloresc in doar 8-10 saptamani de la plantare, si sunt ideale pentru ghivecele amplasate in balcon sau pe pervazul ferestrei.

Unele plante necesita un efort minim, cu efect maxim – cum este carciumareasa, o floare perfecta pentru copii, deoarece necesita putine lucrari de intretinere si face flori toata vara.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gradinarit copii Siguranta gradinarit copii Activitati aer liber

Articole recomandate

Citeste si despre