Copiii si responsabilitatea, ce trebuie sa stii?

/ / Modificat: 2014-02-09
Copiii si responsabilitatea, ce trebuie sa stii?

Responsabilitatea este o atitudine in aceeasi masura in care este si o aptitudine. Poate si trebuie sa fie invatata. Un copil nu stie ca trebuie sa isi puna jucariile la loc sau ca trebuie sa ajunga la timp la scoala daca nu este invatat sa o faca. Cel mai bun mod prin care parintii ii pot invata pe copii sa fie responsabili este putin cate putin in fiecare zi.

Ce este responsabilitatea?

In mare, un copil responsabil este acela care reuseste sa se gandeasca si la nevoile celorlalti si este constient de consecintele actiunilor lui. Responsabilitatea nu este o calitate innascuta, ci invatata, iar parintii au un rol esential in acest sens.

Responsabilitatea, o aptitudine ce se poate invata la orice varsta!

Invatarea responsabilitatii nu are o varsta anume.

De cand copilul incepe sa mearga in picioare (pana intr-un an) si poate apuca jucariile cu manutele el poate fi ajutat sa deprinda abilitatea de a fi responsabil.

Copiii mici, intre 1-3 ani, pot executa sarcini simple.

Incepand uc 3-4 ani copiii sunt apti pentru a fi invatati sa isi faca patutul singuri. De la 5 ani ei deja pot aranja masa si o pot strange la sfarsit.

Deja la varsta de 8 ani, copilului trebuie sa i se traseze sarcini zilnice si saptamanale. La fiecare varsta copilul poate fi responsabil.

Cum reusesc copiii sa devina mai usor persoane responsabile?

Copiii reusesc sa devina persoane responsabile daca li se ofera ocazia. Parintii trebuie sa fie dispusi sa acorde libertatea copilului pentru:

  • a lua decizii;

  • a demonstra ca pot face un lucru;

  • a invata din propriile greseli.

Fundamentul de baza al responsabilitatii la copii

Inainte de a incerca sa ii dai lectii de a deveni un copil responsabil este eimportant sa creezi un fundament al responsabilitatii. Sa il ajuti sa insuseasca si sa foloseasca "uneltele" de baza pentru consolidarea acestei atitudini. Asadar, vorbeste-i inainte copilului despre cateva lucurri care stau la baza responsabilitatii:

  • consecinte;

  • empatie;

  • munca;

  • alegeri.

Beneficiile responsabilitatii la copii

Invatarea si insusirea responsabilitatii ajuta la maturizarea copilului si reprezinta o poarta deschisa catre succes. Responsabilitatea isi are influenta in multe parti din dezvoltarea copilului. Il ajuta sa fie autonom, sa se descurce pe propriile puteri, sa nu depinda de ceilalti.

Un copil responsabil castiga increderea celor din jur, a parintilor, prietenilor si este o persoana pe care te poti baza fara ezitare.

Responsabilitatea estee esentiala pentru consolidarea increderii in propriile forte. O incredere puternica in propria persoana reprezinta atu-ul unei persoane puternice, independente, otpimiste, orientate spre succes.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Responsabilitate copii Dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre