Semne care indica ca este pregatit sa doarma la alt copil acasa

/ / Modificat: 2011-02-04
Semne care indica ca este pregatit sa doarma la alt copil acasa

Copiii s-ar juca si ar petrece impreuna cu alti copii toata ziua. Vine si varsta la care micutul tau iti va cere sa il lasi sa doarma acasa la cel mai bun prieten al lui. Sunt momente unice pe care le petrec copiii intre ei. Dar stai si te intrebi daca este pregatit pentru un astfel de pas!

La ce varsta sunt pregatiti copiii sa doarma la altcineva acasa?

Varsta de la care pot petrece noaptea in alta casa depinde de nivelul lui de confort, siguranta si de tabieturile pe care le are mai ales pe timp de noapte.

Specialistii sustin ca la varsta prescolara micutii ar putea fi pregatiti sa petreaca noaptea intr-o casa straina, departe de parinti. Totusi, nu exista o varsta anume pentru acest eveniment, pentru ca fiecare copil este si reactioneaza in mod diferit in functie de propria personalitate.

Cum iti dai seama daca este pregatit?

Trebuie sa stai si sa te gandesti bine daca micutul tau este pregatit pentru acest pas. Unii copii se simt in siguranta doar in propria casa, altii se foiesc foarte mult noaptea, iar altii au tendinta de a se trezi la o anumita ora pentru a manca sau pentru a merge la baie etc. Totul depinde si de rutina nocturna pe care o au ei. Daca stii ca plange adesea sau ca te cauta noaptea ori te striga este bine sa amani moementul pentru atunci cand astfel de reactii se vor imputina. Daca micutul tau inca mai uda patul noaptea, trebuie sa vorbesti inainte cu parintii copilului si sa ii pui la curent cu micile scapari ale lui.

Inainte de a face pasul de a-l lasa pe micut sa doarma la alt copil acasa, fa un exercitiu inainte pentru a vedea cum reactioneaza. Imbraca-l pe micut, impacheteaza-i cateva hainute si trimite-l intr-o seara la o ruda apropiata pentru a petrece cateva ore de distractie cu familia ei. Du-te si ia-l dupa cateva ore! Intreaba ruda cum s-a descurcat si daca totul a fost bine, poti lua in considerare ideea de a-l lasa peste noapte la cel mai bun prieten.

De asemenea, daca copiii au mai petrecut nopti la bunici sau in alte circumstante alaturi de rude, prieteni etc. si este obisnuit cu astfel de experiente s-ar putea sa fie mai usor decat crezi ca micutul tau sa faca fata unei nopti in afara casei, alaturi de micutii lui prieteni.

Momentul cel mai potrivit pentru o astfel de experienta este acela in care propriul copil ti-o cere si este dispus sa faca asta. Inseamna ca s-a gandit cat de cat la implicatiile acestui lucru si ca este pregatit.

Inainte de a-l trimite pachetel pe copil la amicul lui acasa pune la punct cateva lucruri importante:

  • intalneste-te cu parintii copilului sau vorbeste cu ei la telefon pentru a pune la punct toate detaliile si pentru a te asigura ca micutul tau va fi in siguranta in acea casa;
  • asigura-te ca micutul tau cunoaste bine copilul si pe parintii acestuia, poate ca a mai si vizitat uneori casa, pentru a nu fi o experienta ciudata si total straina pentru el in care s-ar putea simti inconfortabil si in nesiguranta;
  • spune-i ca poate veni acasa in orice moment daca ceva nu ii face placere sau daca nu se simte confortabil acolo si ca nu il forteaza nimeni sa ramana;
  • raspunde la toate intrebarile pe care le are copilul si ajuta-l sa se pregateasca pentru acest eveniment;
  • atunci cand il lasi la prieten acasa asigura copilul ca te vei intoarce negresit dupa el si cand anume – ai grija sa fii acolo la ora la care promiti;
  • mai suna o data inainte de culcare la acel prieten acasa pentru a vorbi cu micutul tau; il va face sa se simta confortabil si in siguranta daca aude o voce familiara din cand in cand; daca stii ca acest lucru i-ar putea crea anxietate si ca ar putea izbucni in plans, intreaba-l inainte daca ar dori sa fie sunat inainte de culcare de catre tine.

Foto: Freepik

              Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

              Taguri Dezvoltare copii Siguranta copil Prieteni copii Somn copii

              Articole recomandate

              Citeste si despre