6 lucruri surprinzatoare despre surori

/ / Modificat: 2014-11-27
6 lucruri surprinzatoare despre surori

Surorile sunt mai responsabile decat fratii, au un efect benefic asupra sanatatii mentale a celor din jur si se transforma in cei mai buni si de incredere confidenti. Exista insa mult mai multe lucruri interesante pe care le-au descoperit cercetatorii in urma unor studii intreprinse de-a lungul timpului, cu privire la relatia dintre surori si parinti sau frati!

Iti stimuleaza sanatatea mentala

Stiai ca surorile actioneaza asupra ta asemenea unui sedativ, avand un efect calmant rapid? Potrivit rezultatelor unui studiu intreprins in 2014 la Brigham Young University, America, surorile au un efect benefic asupra sanatatii mentale. Au un real efect antistres si promoveaza o stare de calm si optimism in starea ta de spirit.  

Te fac mai placut de catre ceilalti

Acest beneficiu este valabil in special pentru fratii care au surori mai mari. Se pare ca surorile sunt responsabile pentru modelarea unui comportament intens agreat de cunostinte si persoane de sex feminin. Este un mare avantaj pentru maturitate, in relatiile pe care fratii le vor avea cu partenerele lor de viata.

In plus, studiul care a dezvaluit acest beneficiu, intreprins la Universitatea de Stat din Arizona, America, in 2006, a descoperit ca baietii cu surori au obtinut rezultate mai bune la teste care vizau gradul de independenta si competivitate, in timp ce fetele cu surori au avut scoruri mai bune la testele care vizau caracteristici precum sensibilitatea si abilitatea de a-i ajuta pe ceilalti.

Sunt un confident si sfatuitor de incredere

Sora este cel mai bun confident al tau, in special cand vine vorba de probleme amoroase. Este persoana cea mai dispusa sa-ti asculte problemele si sa-ti ofere un sfat pertinent atunci cand ai nevoie. Si o face neconditionat. Descoperirea a fost facuta in urma studiu intreprins la Universitatea Columbia din Missouri, America, in 2013.

In plus, serveste si drept model de comportament, sustin aceiasi specialisti, in special in ceea ce priveste relatiile amoroase sau sexuale. "Surorile mai mari sunt mai predispuse sa aiba relatii romantice si experiente sexuale din care surorile mai mici pot invata foarte multe lucruri", a declarat Sarah Killoren, coordonatorul studiului. Tot ea a punctat si faptul ca surorile mai mari sunt cele mai in masura persoane sa le invete pe cele mai mici cum sa practice sexul protejat, datorita apropierii de varsta si a unei deschideri mai mari in comunicare.  

Sunt mai putin rautacioase cu fratii mai mici

Daca ai o sora mai mare, exista mai putine sanse sa te certi cu ea si sa fii tachinat in copilarie decat daca ai avea un frate mai mare. Surorile mai mari sunt mai putin predispuse la acte de violenta sau comportamente rautacioase cu fratii lor mai mici, anunta un studiu italian derulat in 2010, ale carui rezultate au fost publicate in "British Journal of Developmental Psychology".  

Au mai multa grija de parinti

Femeile (surorile) au o grija de doua ori mai mare fata de parinti decat barbatii (fratii). Descoperirea a fost facuta in urma unui studiu american desfasurat in 2014 de catre American Sociological Association din San Francisco. Astfel ca, intr-o familie cu mai multi copii de sexe diferite, fetele sunt cele care petrec mai mult timp cu parintii si au mai multa grija de ei decat baietii. Cercetatorii sustin ca prin grija crescuta, surorile incearca sa compenseze si lipsa afectiunii pe care fratii lor o daruiesc parintilor.  

Transforma fratii in lenesi

Nu exista doar avantaje ale surorilor asupra celorolalti frati. Potrivit unui studiu american publicat in 2013, in Journal of Politics, surorile sunt mai dornice sa-si asume responsabilitati legate de curatenie si activitati domestice decat fratii. Mai mult, tind sa preia si din atributiile lor, acest comportament avand un efect negativ pe termen lung asupra baietilor.

Acestia intampina dificultati la maturitate in gospodarirea propriei locuinte. Nici in relatia de cuplu nu sunt mai castigati, existand riscul sa apara conflicte legate de impartirea responsabilitatilor domestice.

Mai cunosti si alte lucruri surprinzatoare legate de surori? Impartaseste-ne informatiile si parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre