6 lucruri despre care uitam sa ne invatam copiii

/ / Modificat: 2014-11-20
6 lucruri despre care uitam sa ne invatam copiii

Incerci sa iti educi copilul cat mai bine, sa il faci sa se poarte frumos si sa ii deschizi astfel calea catre cele mai bune si renumite universitati si facultati din tara sau de peste hotare, unde sa-si poata croi o cariera si sa aiba succes. Esti atat de pornita sa il faci un Einstein sau un viitor Bil Gates, incat uiti ca micutul tau trebuie sa invete multe alte lucruri, mai simple si mai la indemana, dar parca demult uitate in "manualul" de crestere a copilului!

Readu-le la viata, caci sunt acele principii sanatoase de viata care il fac pe copil fericit si implinit din toate punctele de vedere!

Valoarea banilor

Parintii sunt cei care gestioneaza si organizeaza bugetul familiei si au grija ca micutului sa nu ii lipseasca nimic. In acest mod, copilul are prea putin contact cu banutii si nu cunoaste care este valoarea lor reala. El stie doar ca vrea x si y si ca i se da, nu si cum anume se obtin acele lucruri.

Este pacat sa iti cresti copilul intr-o lume "perfecta", intr-un univers financiar idilic, in care poate obtine ceea ce doreste si nu ii lipseste nimic, in conditiile in care realitatea este alta. Trist este de copilul care la maturitate se loveste de dificultati financiare carora nu va sti cum sa le faca fata.

Valorile morale si spirituale

Cati dintre copiii epocii moderne, digitale, pun pret foarte mult pe valori spirituale esentiale preucum omenie, dragoste, afectiune, adevar, bun simt, deminitate, onoare, etica sau religie?

Copiii moderni sunt crescuti intr-un stil robotizat si tehnologizat. Preocuparea principala este tehnologia moderna, modul de a o capata si folosi in interes propriu.

Parintii, de dragul de a mai castiga cateva momente linistite, le fac cunostinta copiilor cu aceste "jucarii" lipsite de orice spiritualitate si ii lasa sa creasca si sa fie ghidati de ele. Practic, jocurile video, internetul si retelele de socializare sunt cele care fac astazi, in multe cazuri, educatia si disciplina unui copil.

Nu lasa copilul sa cada in aceasta capcana si ajuta-l sa fie deschis si sa cunoasca precepte morale si religioase importante, sa isi cladeasca principiile de viata pe ele si sa-i serveasca scop in viata.

Foto: cc.byu.edu

Bucuria de a citi

Oricate eforturi fac librariile, editurile si chiar presa, pentru promovarea lecturii si dragostei pentru citit printre copii, ele palesc de la an la an, odata cu diversificarea si aparitia tot mai multor tehnologii, mult mai atractive pentru cei mici. Refuza sa cresti un copil robotizat, cultivandu-i de mic pasiunea pentru lectura!

Modul in care se fac banii

Felul in care se fac banii este un mister pentru multi copiii. Poate ca multi parinti inca mai folosesc in discutiile cu copiii expresia "banii nu cresc in copaci". Este un bun prilej de a da startul unei discutii si educatii in privinta modului in care se castiga, cinstit, banutii si a modului responsabild e a-i cheltui.

Respectul fata de culturi si traditii

Exista, dincolo de ecranul calculatorului si de peretii casei tale, o lume intreaga pregatita sa fie explorata si descusuta de copilul tau. Nu ii fura aceasta bucurie, de a cunoaste diversitatea culturala si traditiile esentiale ale fiecarei zone principale.

Lumea devine, pe zi ce trece, mai omogena, iar culturile se amesteca si imbina intre ele, incat este mai important ca niciodata sa il inveti pe copil sa aprecieze cutumele fiecarei regiuni.

Daca aveti sansa si posibilitatea, duceti-l pe copil in vacante, in cat mai multe zone culturale ale lumii, de unde are ocazia sa invete o multime de lucruri frumoase si interesante si sa isi imbogateasca cultura generala, atat de importanta in viata unui om implinit.

Relaxarea

Pe cat de simpla pare, pe atat de putini copii stiu sa o puna in aplicare, deoarece nu au fost invatati sau parintii nu si-au dat seama ca au nevoie de ea.

Tendinta moderna in a creste un copil este aceea de a-l transforma intr-un atotstiutor. Parintii exagereaza cu cursuri, clase speciale de matematica si cercuri literare sau artistice, incat uita ca micutul lor are nevoie de joaca, de momente relaxante in familie si de activitati amuzante care sa il destinda.

Nu suprasolicita niciodata programul copilului cu activitati educative si lasa-i timp pentru a rasufla si a petrece momente relaxante. Este si mai important sa il inveti ce este relaxarea, cand este nevoie sa ne relaxam si ce facem pentru asta. Intr-o epoca din ce in ce mai stresanta, relaxarea pare un lucru esential de "predat" copilului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatie copii Ingrijire copii Crestere copii minunati Citit copii Valoare bani copii Relaxare copii Dezvoltare morala copii

Articole recomandate

Citeste si despre