5 semne ca micutul tau nu este fericit

/ / Modificat: 2021-10-04
5 semne ca micutul tau nu este fericit

Cea mai mare dorinta a parintilor este sa-si stie copiii fericiti. Insa cum putem sti cu adevarat cand sunt fericiti si cand nu? Si mai ales, ce putem face daca observam ca micutul nostru nu este fericit? Cum il putem ajuta? Sunt doar cateva dintre intrebarile pe care toti parintii si le pun frecvent.

Pentru a sti daca micutul tau este fericit sau nu trebuie sa-i observi indeaproape comportamentul si sa incerci sa detectezi orice schimbare, indiferent cat de minora pare sa fie aceasta. Iata cateva dintre semnele care ar trebui sa te puna pe ganduri: 

1. Nu se mai bucura de ceea ce il facea fericit inainte

Desi este adevarat ca interesele copiilor se schimba de-a lungul vietii, este important de remarcat spiritul cu care desfasoara anumite activitati zilnice. O schimbare a modului in care fac anumite lucruri, care inainte le aducea bucurie, poate semnala ca ceva nu este in regula. De exemplu daca inainte se bucura sa deseneze, sa asculte povesti, sa se joace cu diverse jucarii, iar acum este apatic si pare lipsit de apartenenta, este un semn ca trebuie sa te ingrijorezi. 

2. Nu are niciun interes sa se joace

Indiferent de varsta, copiii adora sa se joace. Da, pot refuza anumite jucarii odata cu trecerea anilor, insa vor prefera altele. In schimb, daca observi ca micutul tau nu doreste sa se mai joace cu nimic, este momentul sa-ti pui semne de intrebare. 

3. Insomnii si stari de rau 

Dincolo de cauzele organice, dificultatile de somn (insomnie) pot aparea atunci cand copilul are o problema emotionala. La fel, atunci cand manifesta o pierdere de interes fata de mancare, ii displace tot ce mananca, se plange de dureri de cap foarte des sau prezinta alte semne de disconfort fizic, poate fi un semnal de alarma. Problemele emotionale pot cauza adesea astfel de simptome. Prin urmare daca o cauza medicala este exclusa este important sa observi ce ii provoaca disconfort emotional si sa discutati despre aceste lucruri. De asemenea, daca este cazul, poti apela la ajutor de specialitate.

4. Este iritabil si se plange continuu

Cand un copil este nefericit, de obicei, este suparat pe toata lumea si critica tot ce este in jurul sau. Desigur, toti avem momente mai putin bune, insa cand aceasta stare a copilului dureaza este un semnal de alarma. 

5. Nu mai zambeste si pare ca nimic nu ul mai bucura 

Un copil care creste intr-un mediu sanatos si are sprijinul parintilor este fericit, rade si se bucura de orice moment. Pe de alta parte, cand sunt nefericiti se inchid in lumea lor, nu mai zambesc si se indeparteaza usor de cei dragi. Devin tacuti si nu mai acorda acelasi timp lucrurilor pe care le faceau inainte.

Ce poti face daca micutul tau este nefericit

In primul rand, daca observi ca micutul tau este nefericit trebuie sa analizezi momentul in care s-a produs schimbare. Ce s-a intamplat? Are profesori noi, colegi noi, s-a produs o alta schimbare importanta in viata voastra (poate fi mutarea intr-un alt oras, divortul parintilor, etc).

Vorbeste cu micutul tau despre acest lucru, insa nu-l obliga sa-ti spuna ceva ce nu vrea. Asigura-l insa ca esti alaturi de el si ca iti poate spune orice, dar si ca, indiferent de situatie, o puteti rezolva impreuna. Poate nu va dori sa vorbeasca imediat despre ceea ce il deranjeaza, insa poate veni la tine mai tarziu daca stie ca esti acolo pentru el.

Daca micutul tau a suferit o trauma sau este victima bullyngului est indicat sa apelezi la ajutorul unui profesionist.

Sursa foto: pexels.com

Taguri Fericire copii

Articole recomandate

Citeste si despre