4 jocuri pentru copii cu ADHD. Cum iti poti ajuta copilul intr-un mod placut

/ / Modificat: 2022-12-01
4 jocuri pentru copii cu ADHD. Cum iti poti ajuta copilul intr-un mod placut

Jocurile pentru copiii cu ADHD (tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie) sunt instrumente eficiente, usor de integrat in tratamentele interdisciplinare si in activitatile scolare sau recreative.

Scopul acestor activitati este de a reduce manifestarile de ADHD care fac ca copiii sa progreseze in invatare si sa interactioneze cu alte persoane: impulsivitate, hiperactivitate, lipsa de concentrare si deficit de atentie. Iata cateva tipuri de jocuri si activitati care sunt benefice pentru copiii cu ADHD.

1. Jocuri creative

Studiile indica faptul ca copiii diagnosticati cu ADHD sunt mai creativi. Din acest motiv, arta este o resursa excelenta pentru ei, mai ales daca este planificata ca un joc. Iata cateva exemple pe care le poti pune in practica, acasa:

Colorarea de mandale: aceasta este o activitate care ii ajuta pe copii sa se concentreze asupra formelor si culorilor.

Desenul/Pictura: le permite copiilor mici sa isi exprime emotiile si sa isi sporeasca atentia.

2. Jocuri pentru creier

Cautarile de cuvinte si cuvintele incrucisate sunt resurse traditionale folosite pentru antrenarea memoriei. Acestea sunt, de asemenea, foarte utile pentru copiii cu ADHD pentru a invata sa se concentreze si sa-si focalizeze atentia asupra unei sarcini. Este foarte benefic sa cautati jocuri ale mintii care au teme legate de varsta fiecarui copil. De exemplu, daca sunt foarte mici, puteti opta pentru o cautare de cuvinte in care trebuie sa gasiti nume de culori. Daca folositi cuvinte incrucisate, folositi nume de fructe sau de animale.

3. Jocuri de masa

Exista jocuri comerciale special concepute pentru a stimula concentrarea si atentia. Potrivit numeroaselor fundatii din intreaga lume, care se ocupa de copiii cu ADHD, folosirea acestor jocuri este benefica pentru copiii cu ADHD. Printre jocurile recomandate pentru acesti copii se numara: Swish, Halli Galli, Rush Hour sau Camelot Junior. 

4. Jocuri video in scopuri terapeutice

In 2020, Administratia americana pentru alimente si medicamente (FDA) a autorizat utilizarea unui joc video in tratamentul copiilor diagnosticati cu ADHD. EndeavorRx a fost creat de oameni specializati in neurostiinta si se concentreaza pe determinarea copilului sa se concentreze si sa ignore distragerile. Acest lucru permite antrenarea atentiei, iar ideea este ca aceasta abilitate este transferabila la alte tipuri de invatare. De fapt, jocul poate fi accesat doar pe baza de prescriptie medicala, deoarece utilizarea sa este limitata la scopuri terapeutice.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jocuri amuzante copii Adhd copii

Articole recomandate

Citeste si despre