Supravegherea copiilor in timpul jocului. De ce este important si ce informatii iti transmite

/ / Modificat: 2023-09-03
Supravegherea copiilor in timpul jocului. De ce este important si ce informatii iti transmite

Joaca este fundamentala in viata copiilor. Prin joc, copiii invata sa comunice, sa socializeze, sa empatizeze, sa isi imbunatateasca increderea in sine si sa dobandeasca diverse abilitati. Joaca nu este doar o sursa de distractie si de invatare, ci si o activitate esentiala pentru dezvoltarea micutilor pe tot parcursul copilariei.

Parintii ar trebui sa incurajeze joaca in copilarie si sa se joace cu copiii lor in functie de stadiul de dezvoltare al acestora. Dar este, de asemenea, important ca, din cand in cand, sa stam pur si simplu si sa ii privim in timp ce se joaca; fara distrageri si cu toata atentia asupra lor.

Descoperirea lumii interioare si a modului de a fi al copilului

Copiii nu se exprima doar prin cuvinte, ci mai ales prin joaca si desen. De aceea, aceste doua strategii sunt utilizate pe scara larga in psihoterapia copilului, deoarece ii permit terapeutului sa acceseze lumea interioara a acestuia.

Dar si noi, parintii, putem afla multe detalii despre copiii nostri (modul lor de relationare cu ceilalti, caracterul lor, problemele si grijile lor, punctele forte si virtutile lor...) observand modul in care se joaca.

Atunci cand un copil se joaca, el se exprima printr-un numar mare de detalii care ne pot oferi informatii valoroase. Trebuie doar sa ai rabdare si sa observi aspecte precum modul in care comunica, gesturile sale non-verbale, tipul de joc pe care il alege, cum interactioneaza in timpul jocului, ce roluri adopta... . In acest fel, prin intermediul jocului, copilul tau ar putea sa-ti spuna lucruri precum:

"Are talent creativ"

Observand si analizand jocul copilului poti afla daca acesta are un talent creativ deosebit. In aceste cazuri, copiilor le place sa experimenteze si sa afle de ce se intampla lucrurile si au o predilectie pentru jocurile care le permit sa modeleze, sa inventeze si sa dea forma ideilor pe care le au in minte.

Ei sunt inventivi, plini de imaginatie, curiosi, activi si exploratori.

"Are un talent matematico-logic"

Exista copii cu o abilitate speciala pentru gandirea logico-matematica. Acestor copii le place sa stabileasca relatii bazate pe logica, sa calculeze, sa formuleze ipoteze si propozitii si sa caute solutii la diferitele probleme pe care le intalnesc in viata.

"Are abilitati lingvistice"

Copiilor cu abilitati lingvistice si verbale speciale le place sa manipuleze limbajul oral si scris, sa comunice, sa asculte, sa dezbata, sa citeasca sau sa scrie sau sa asculte povesti.

"Are tendinta de a conduce"

Daca suntem atenti la jocul copiilor atunci cand sunt in grupuri, este usor sa-i identificam pe cei care au calitati de lider, deoarece acestia sunt cei care par sa preia conducerea activitatilor.

Acestia sunt copiii care, fara sa forteze, par a fi punctul de referinta pentru toti ceilalti, care le urmeaza indicatiile si indrumarile.

"Caracter timid si rezervat"

Exista copii cu un caracter mai timid si mai rezervat, care prefera sa se joace independent sau acasa se joaca cu mama si tata. In general, se simt coplesiti in prezenta mai multor copii si le este greu sa participe activ si de bunavoie la activitati si jocuri de grup.

Exista, de asemenea, copii care, fara a fi timizi sau anxiosi in ceea ce priveste relatiile sociale, sunt mai rezervati si independenti si le place sa se joace singuri.

"Se confrunta cu un conflict interior"

Dar, asa cum am spus la inceput, modul in care se joaca si tipul de joc nu numai ca ne permite sa identificam trasaturile de personalitate si trasaturile de caracter ale copiilor, dar ar putea indica si prezenta unei probleme sau a unui conflict interior.

Fiind o tehnica proiectiva, copiii folosesc jocul si pentru a reproduce situatii pe care le traiesc sau pentru a exprima conflicte interne.

De exemplu, daca un copil care nu s-a mai jucat niciodata in acest mod incepe sa manifeste o violenta neobisnuita in jocul sau (personaje care se bat intre ele, papusi la care se striga sau care sunt lovite...), este important sa incerci sa afli daca ce factor incurajeaza acest tip de comportament.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Supraveghere copil Jocuri aer liber copii

Articole recomandate

Citeste si despre