Respectul la copii

/ / Modificat: 2012-09-05
Respectul la copii

Respectul este o trasatura care nu prea este pe gustul copiilor de varsta prescolara. Limbajul inca nedezvoltat complet, abilitatile cognitive destul de fragile si capacitatea de intelegere deficitara a unor concepte fac dificila aceasta sarcina pentru parinti. Dar nu imposibila! Noi te ajutam sa cresti un copil care sa emane pe oriunde mergi cu el politele, maniere, buna crestere si mult respect!

Varsta prescolara – o varsta capcana!

La varsta prescolara copilul incepe sa se intrebe cam care este puterea pe care o are el in familie. In plus, ii cam place sa testeze limitele si sa provoace mici scandaluri sau sa se razvrateasca pentru a-si da seama cata libertate si trecere are in fata parintilor. Educatia copiilor incepe de mici, asa ca inainte de a apuca sa "isi ia lumea in cap", este bine sa incepi sa ii impui reguli si sa ii conturezi disciplina.

Respecta, daca vrei sa fii respectat!

Nu cere copilului sa fie respectuos sau sa te respecte, daca tu nu arati nicio forma de respect fata de el si pentru cei de langa tine. Asadar, tot ceea ce vrei sa inveti copilul ai grija sa aplici tu cu el si cu cei din jur!

Invata-l sa raspunda politicos!

O forma de respect este aceea verbala, nu numai comportamentala, prin bune maniere. Este important sa il inveti sa spuna "multumesc" si "te rog frumos" inca de foarte devreme. Mai exact de cand incepe sa spuna clar primele cuvinte.

Atunci cand iti cere ceva, explica-i de fiecare data ca o sa il ajuti sa ca vei face acel ceva daca te roaga frumos si ca este politicos ca atunci cand vrei ceva de la cineva sa sune a rugaminte si nu a ordin. Pentru a-l ajuta sa deprinda si mai repede aceste forme de adresare ajuta daca te adresezi chiar tu copilului astfel in situatiile uzuale prin care treceti impreuna. Spune-i mereu "te rog frumos sa stai linistit un pic pentru ca sa te pot schimba", "multumesc ca ai fost atat de cuminte la masa" etc. Nu uita ca el va absorbi in vocabular ceea ce aude in jur!

Nu exagera cand copilul este nerespectuos!

Nu uita ca micutul este intr-o etapa de invatare, deci nu poate face toate lucrurile bine, cu atat mai putin nu poate sa fie asa cum vrei tu 24 de ore din 24 de ore. Daca ii mai scapa cate un cuvant nepotrivit si incearca sa te infrunte si raspunde nepoliticos nu face haz de necaz. Este posibil ca asta sa fie scopul lui, sa te scoata din sarite. In schimb, pune-te in fata lui si spune-i pe un ton calm si linistit "nu este frumos sa ridici tonul si sa raspunzi in acest fel; atunci cand vrei ceva de la mine sau vrei sa ne jucam impreuna nu folosim cuvinte urate si nici nu tipam, ci este suficient sa ma rogi frumos".

Stabileste limite!

Cea mai buna metoda de a demonstra si impune respect copilului este de a avea atat o abordare ferma, dar si calma in disciplinarea lui. A fi amabila demonstreaza ca esti respectuoasa cu el, iar cand esti cerebrala si ferma arata ca il respecti, dar ca trebuie sa faca ceea ce trebuie. Asadar, atunci cand micutul are o izbucnire in hypermarket si nicio tactica nu functioneaza, apuca-l ferm de brat si du-l la masina sau undeva intr-un loc retras, apoi asteapta sa se calmeze cateva minute si apoi vorbeste-i pe un ton calm. In timp, va invata ca accesele de furie nu au rezultatele scontate de el si va renunta.

Vorbeste cu el cand este calm!

Intotdeauna este mai bine sa incerci sa corectezi purtarea neadecvata a copilului atunci cand acesta se calmeaza dintr-o criza de isterie sau cand termina ce are de spus. In plus, si tu ai nevoie de cateva minute pentru a te calma si pentru a-ti reveni din dorinta de a tipa cat poti tu de tare la el. Apoi, initiaza un dialog calm si civilizat, sondand sentimentele care il incearca: "Am observat ca ai fost foarte, foarte suparat mai devreme. Poti sa imi spui de ce sau ce ti-a provocat supararea? Si cum crezi ca am putea rezolva problema?". La sfarsit, cand ajungeti la o concluzie comuna spune-i: "Sa stii ca pentru asta ar fi fost mult mai respectuos din partea ta sa imi spui ceea ce simti decat sa te comporti astfel!"

Complimenteaza-l atunci cand se poarta frumos si arata respect!

Lauda-l atunci cand demonstreaza ca a invatat ceva, dar fii specifica! Nu ii spune ca a fost "copil bun", ci lauda exact reusita "Multumesc pentru ca ai spus te rog atunci cand mi-ai cerut apa". Fii explicita pentru ca micutul sa inteleaga exact ce anume face bine si pentru a i se inradacina in comportament aceste maniere.

6 principii de aur ale respectului pe care sa le "predai" copilului

Atunci cand incerci sa iti inveti copilul despre respect, trebuie ca in timp sa ajungi sa ii implementezi in comportament, dar si sa il faci sa inteleaga 6 principii importante care stau la baza lui:

  1. Trateaza-i pe cei de langa tine asa cum ai vrea tu sa fii tratat!

  2. Fii mereu politicos si curtenitor!

  3. Asculta intotdeauna ceea ce altii au de spus!

  4. Nu insulta oamenii si nu ii ironiza, cu atat mai putin tachina!

  5. Nu lovi pe nimeni!

  6. Nu judeca persoanele inainte de a ajunge sa le cunosti!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Respect copii Stabilire reguli copii Crizele copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre