Fetita mea este foarte agitata

/ / Modificat: 2010-01-06
Fetita mea este foarte agitata
Intrebare:

- Fetita mea 3, 5 ani, de ceva timp are un comportament mai ciudat, adica isi musca mai tot timpul buzele (in parc, cand mergem pe strada, cand se joaca, la televizor...), plange din orice si isi acopera fata cu manutele si fuge la un perete, fara sa spuna de ce. Noaptea are un somn foarte agitat, cere intruna apa, vrea la olita, ma striga tot timpul sa stau cu ea (ziua si noaptea), chiar si daca dorm cu ea este foarte agitata si transpira foarte tare desi acum in camera e aerisit si temperatura normala. Am inceput gradinita de la 15 septembrie, a plans in primele zile, acum s-a mai obisnuit. Daca o intreb cum este si ce a facut la gradinita, imi spune numai de bine. Sa fie oare din cauza gradinitei? As dori parerea unui specialist. Multumesc mult.

Raspuns:




 

In primul rand, pentru a elimina orice conditie medicala, va sfatuiesc sa apelati la medicul de familie. E posibil sa fie o anemie usoara, care sa-i dea starea de irascibilitate, impreuna cu nevoia de a-si musca buzele.

Odata eliminata aceasta posibilitate, incercati sa aflati daca e ceva ce a speriat-o. Poate fi ceva care a parut a fi trecut cu vederea usor, poate un mic accident sau poate au aparut unele schimbari in viata ei: poate fi inceperea gradinitei, dar si schimbari in situatia locativa, in familie, cu prietenii.

Este de asemenea posibil sa fi auzit o cearta, o discutie mai aprinsa intre membrii familiei sau ca unul dintre prietenii ei sa fi patit ceva. Incercati sa descoperiti ce anume a speriat-o, ce ii da aceasta stare de teama si discutati cu ea despre aceasta.

Pentru a afla cauza, puteti incerca sa creati o poveste impreuna cu fetita, cu personaje imaginare, inventate de voi. Poate fi desenata sau pusa in joc cu papusi sau animale de plus.

Incepeti prin a inventa un personaj care sa o reprezinte pe ea, apoi construiti tot universul ei: casa, familie, gradinita. Lasati-o pe ea sa spuna povestea personajelor create, astfel veti afla unde este problema. Ea va reusi sa-si exprime temerile si nevoile din fiecare segment al vietii si se va simti usurata.

Daca acest demers nu are niciun efect, puteti cere medicului de familie sa va recomande un psiholog.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Agitatie masa copil

Articole recomandate

Citeste si despre