Cum sa-i inveti pe copii ca greselile fac parte din viata

/ / Modificat: 2023-12-07
Cum sa-i inveti pe copii ca greselile fac parte din viata

Intr-o societate in care succesul este asociat cu perfectiunea, cu performantele inalte, cu obtinerea celor mai bune note sau cu cele mai bune rezultate in orice sport, este dificil sa le transmitem copiilor nostri mesajul ca este in regula sa faca greseli si ca acest lucru face parte din viata. Nu putem evita toate aceste influente pe care ei le primesc din mediul inconjurator, dar ii putem ajuta sa inteleaga ca exista un alt mod de a aborda greselile, dincolo de a le intelege ca fiind esecuri.

Copiii trebuie sa stie ca pot gresi. Pe de alta parte, ei nu trebuie sa se simta presati sa faca totul bine, deoarece ar putea dezvolta anumite tipare nesanatoase. Vorbim, de exemplu, despre o autoexigenta excesiva sau despre o cautare constanta a perfectiunii, lucru care poate ajunge sa genereze anxietate sau depresie. Copiii, ca oricine altcineva, ar trebui sa poata face greseli.

A face greseli nu este un lucru "rau": cum sa transmitem acest mesaj copiilor nostri

1. Vorbeste si despre greselile tale

Nu este vorba de a explica tot ceea ce, ca parinti, am gresit, ci de a povesti, din cand in cand, despre o greseala pe care am facut-o noi. Si, mai ales, sa o normalizam, sa o explicam firesc.

2. Cauta ce este de invatat din greseli

Incurajarea copiilor sa caute lucrurile pe care le-au invatat facand greseli ii poate ajuta sa priveasca greselile intr-o alta lumina (mai ales in cazul copiilor care sunt foarte perfectionisti). Este vorba de a gasi ceva de invatat (nu trebuie sa fie ceva bun, ci doar ceva ce a fost invatat).

3. Nu orice greseala este o experienta de invatare

Asa cum am spus la punctul anterior, bineinteles ca exista multe momente in care gresim ceva si ajungem sa invatam ceva foarte valoros ca urmare. Si este grozav sa putem aprecia aceasta invatare. Cu toate acestea, nu este, de asemenea, nici realist sa se transmita mesajul ca "intotdeauna inveti ceva din orice".

4. Este permis sa faci greseli

Este important sa clarificam acasa ca este permisa greseala, ca nu este un motiv de pedeapsa sau de cearta. Este vorba de a incorpora acest mesaj in viata noastra de zi cu zi, avand grija sa comunicam cu copiii nostri: "poti gresi", "este in regula", "este dificil, este normal sa nu-ti iasa bine de prima data", "toti facem greseli", etc.

5. Lucrati la gestionarea frustrarii si a acceptarii.

Exista copii carora nu le place sa greseasca si le este foarte greu atunci cand gresesc; dar nu atat din cauza "greselii" in sine, cat din cauza dificultatilor pe care le au in tolerarea si gestionarea frustrarii. Arata-le cum pot face acest lucru (de exemplu, prin canalizarea acestei furii prin desen, muzica, prin simpla acceptare a faptului ca exista, prin validarea emotiilor lor...).

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greseli copii

Articole recomandate

Citeste si despre