Cum inveti copilul sa spuna Te rog si Multumesc?

/ / Modificat: 2011-03-04
Cum inveti copilul sa spuna Te rog si Multumesc?

Bunele maniere si politetea se invata. Si depinde de tine cat de repede o va face copilul ta. "Te rog" si "Multumesc" sunt 2 expresii magice pe care micutul tau trebuie sa le invete sa le foloseasca inca de cand incepe sa vorbeasca primele cuvinte. Iata cum!

La ce varsta poti incepe sa inveti copilul sa spuna "Multumesc" si "Te Rog"?

Este nerealist sa astepti de la un copil de 3-4 ani sa inteleaga virtutea acestor cuvinte si rolul sau semnificatia lor. Insa incepand cu 3 ani el incepe sa vorbeasca destul de clar si sa isi diversifice vocabularul, ceea ce creeaza oportunitatea pentru insusirea cuvintelor magice.

Poti incepe sa il inveti de la 3 ani incolo sa foloseasca aceste expresii de politete insa nu te astepta ca motivatia din spatele lor sa fie autentica la aceasta varsta. Mai degraba va fi adoptata ca un automatism.

Invata-l prin puterea exemplului!

De fapt, invatarea lui incepe de cand e bebelus. Pentru ca aceste expresii tin de respect, cel pe care il manifesti in primul rand tu fata de copil. Asa ca nu ezita sa ii multumesti ori de cate ori te asculta si sa il rogi frumos de cate ori ai nevoie sa ca el sa te asculte. In timp si pe masura ce creste va intelege cum stau lucrurile cu aceste expresii si ce folos au ele, iar daca ii si explici pentru ce sunt folosite, le va folosi mai repede decat crezi.

Lauda-l de cate ori este politicos!

Nu exagera cu complimentele, dar lasa-l sa stie cat de bucuroasa si multumita esti de fiecare data cand stie sa foloseasca cuvintele magice cand doreste sau primeste ceva. Spune-i cat de mandra esti de el cand este politicos si respectuos cu cei din jur.

Repeta-i tot timpul ce trebuie sa faca!

Repetitia chiar este mama invataturii, mai ales la copii. Asa ca nu iti pierde rabdarea si transforma-te intr-o caseta care se deruleaza continuu in orice situatie care cere ca micutul tau sa fie respectuos.

De cate ori iti cere ceva, asteapta sa pronunte expresia magica "te rog". Daca nu o face si nu stie ce sa zica este momentul sa ii mai repeti rostul acestei expresii. Poate ca pur si simplu a uitat. Copiii o fac tot timpul. Apoi, pune-l sa te roage sa ii dai ce vroia si sa spuna "multumesc" dupa aceea.

Corecteaza-l cand greseste, dar nu il certa!

Este posibil sa te confrunti cu situatii in care, in ciuda invataturilor tale de saptamani intregi, sa se comporte total invers. Nu il certa, scopul tau este sa il indrumi spre un model comportamental corect. Tine minte ca micutii invata si retin in timp, corecteaza-l, explica-i inca o data cum trebuie sa se comporte in acea situatie si de ce si apoi asteapta sa vezi daca aplica ce ii zici urmatoarei situatii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bune maniere copii Invatare multumesc la copii Comportament copii Educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre