Copilul isi aliniaza jucariile? De ce face acest lucru si ce semnificatie poate avea gestul

/ / Modificat: 2022-02-11
Copilul isi aliniaza jucariile? De ce face acest lucru si ce semnificatie poate avea gestul

Copiii au multe moduri de a se juca, iar uneori ne pot surprinde cu imaginatia lor. De multe ori, micutii aliniaza sau clasifica jucariile dupa forme, culori si dimensiuni fara sa le ceara nimeni acest lucru. Psihologul american Jerome Seymour Bruner a analizat indelung acest obicei al micutilor si a tras cateva concluzii interesante.

Obiceiul de a ordona sau alinia jucariile apare, in general, in jurul varstei de doi-trei ani si se manifesta, de cele mai multe ori, prin alinierea jucariilor in sir indian sau in linie dreapta. Ce ii determina pe copii sa faca acest lucru si cand ar trebui sa isi puna parintii cateva semne de intrebare cu privire la obsesia copiilor pentru lucrurile ordonate?

Ce inseamna cand copiii isi aliniaza jucariile

Multi copii trec printr-o perioada in care isi aliniaza jucariile in timpul jocului. In cele mai multe cazuri, este un gest perfect normal, o etapa de dezvoltare prin care trece aproape orice copil. Totusi, exista si situatii exceptionale cand acest gest poate fi semnul unei tulburari din spectrul autismului. Dar pana sa ajungem acolo, iata cateva motive comune pentru care copiii prefera sa se joace asa:

Este o modalitate de a explora. Copiii exploreaza lumea inconjuratoare prin joc, iar faptul ca impun o regula, de exemplu asezarea jucariilor pe culori, ii ajuta sa exploreze si sa isi faca propriile reguli in timpul jocului.

Isi dezvolta imaginatia. Prin alinierea jucariilor, pot crea povesti si lumi imaginare, care ii ajuta sa isi dezvolte creativitatea. De exemplu, mai multe cuburi asezate in sir indian pot fi, in imaginatia copilului, soldatei sau oameni care stau la coada.

Pentru a categorisi si a clasifica obiecte. In primii ani de viata, copiii isi dezvolta inteligenta logico-matematica. De aceea este firesc ca prin joc sa incerce sa clasifice obiectele dupa criterii stabilite de ei. De exemplu, dupa forma, culoare, dimensiune etc.

Criteriu de discriminare. In jurul varstei de doi ani, copiii pot incepe sa aiba criterii de discriminare, in functie de preferinte. Faptul ca aleg sa se joace doar cu masinutele rosii, de exemplu, este un criteriu bazat pe preferinta pentru o anumita culoare si discriminarea celorlalte.

Isi dezvolta propria logica. Desi la prima vedere pare ca jucariile sunt aliniate fara o noima, in mintea copilului este o logica precisa a ceea ce face. Atunci cand se joaca, micutii isi fac propriile reguli pe care adultii pot sa nu le inteleaga. Ei pot alege sa alinieze jucariile care le plac cel mai mult, iar acest criteriu este bine stabilit in mintea lor.

Cand poate fi un simptom al autismului

Unul dintre criteriile de diagnosticare a autismului este comportamentul repetitiv. Acest tip de comportament se manifesta in moduri diferite, inclusiv prin joc. Un copil care sufera de o tulburare din spectrul autismului poate folosi anumite obiecte in mod repetitiv, iar alinierea jucariilor este doar un exemplu in acest sens. Jocul nu este simbolic si creativ, ci se repeta sub aceeasi forma. Copiii care au astfel de tulburari vor alege sa se joace doar cu anumite jucarii, ignorandu-le complet pe celelalte.

Psihologii comportamentali specializati pe tulburari din spectrul autismului spun ca acesti copii au tendinta sa puna obiectele pe randuri sau sa invarteasca rotile unei masini, de exemplu, la nesfarsit, fara sa se plictiseasca sau sa schimbe directia jocului.

Nu va grabiti sa trageti concluzii

Diagnosticul de autism poate fi pus doar de catre un specialist, iar pentru a va gandi la o astfel de tulburare este nevoie de mai multe semne. Doar faptul ca isi aliniaza jucariile de fiecare data cand se joaca nu este suficient pentru a trage o astfel de concluzie.

Comportamentul social anormal, dificultatea de comunicare, un nivel scazut al intereselor sau al emotiilor, evitarea contactului vizual, dificultati in intelegerea si reproducerea anumitor gesturi sunt alte cateva semne care sa va trimita cu gandul la o tulburare din spectrul autist.

Asadar, inainte sa trageti concluzii pripite urmariti cu atentie toate celelalte semne descrise anterior. De asemenea, daca cel mic este rigid in timpul jocului, nu suporta sa fie intrerupt sau reactioneaza foarte agresiv atunci cand este deturnat, daca aveti si alte semne de intrebare, apelati cu incredere la un specialist. Pe baza observatiei si a unor teste specifice, psihologii pot pune un diagnostic corect si va pot indruma mai departe.

FOTO: Freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jucarii beneficii

Articole recomandate

Citeste si despre