Bunele maniere ale copilului la restaurant

/ / Modificat: 2014-06-04
Bunele maniere ale copilului la restaurant

Iesi cu familia la restaurant si esti ingrozita de felul in care micutul tau s-ar putea purta? Atunci este cazul sa il pregatesti pe micut pentru iesirea in oras la masa si sa il inveti cum sa se poarte in astfel de ocazii! Atentie, o iesire la masa in oras presupune invatarea copilului si a manierelor in public si la masa de acasa!

Manierele de la masa de acasa se aplica si la restaurant

Asadar copilul tau trebuie sa stie deja ca la masa:

  • se sta drept;

  • se pune un servetel in poala;

  • nu se vorbeste.

De asemenea, se presupune ca stie sa foloseasca furculita si lingura sau lingurita (mai putin cutitul) si ca nu are voie sa se joace cu mancarea sau cu altceva in timp ce ia masa.

Pregateste-l pentru ce o sa urmeze inainte sa iesiti pe usa

Spune-i exact ce veti face in seara respectiva si mai ales unde mergeti si ce veti manca. Incercati sa alegeti locatii care contin mancaruri cu care el este deja obisnuit, pentru ca ii va fi mai usor.

Alege o locatie nu foarte pretentioasa

Nu este indicat sa il duci pe micut la un restaurant foarte elegant sau cu pretentii, pentru ca nu se va potrivi cu ambientul. Primele iesiri la masa in restaurant cu copilul trebuie sa fie in locatii nu foarte elegante, care sunt obisnuite cu prezenta copiilor mici si care au probabil si programe pentru ei sau personal care sa il distreze dupa ce mananca.

Fii pregatita pentru cand termina de mancat

Copiii nu se pot concentra prea mult la masa si de aceea au nevoie de alta activitate imediat dupa pentru a nu se plictisi. La varsta prescolara timpul maxim in care pot sta linistiti la masa este cam de 45 de minute. Cu siguranta ca veti sta mai mult de atat la restaurant, de aceea este bine sa fii pregatita cu lucruri care sa-l tina ocupat. Eventual niste gustari, creioane colorate si hartie sau un joculet mic.

Invata-l sa vorbeasca incet cand se afla in restaurant

Pe langa faptul ca in timpul mesei nu se vorbeste (cat mananca), trebuie sa il inveti sa vorbeasca pe un ton cat mai coborat atunci cand asteptati mancarea sau dupa ce ati terminat de mancat. Este posibil sa fii nevoita sa ii reamintesti de mai multe ori acest lucru. Fa-o cu rabdare!

Daca vezi ca nu se poarta cum trebuie, desi ai incercat totul, este mai bine sa plecati

Se poate ca dupa toata pregatirea de acasa si de pe drum copilul pur si simplu sa inceapa sa aiba o criza de isterie atunci cand intra in resutaurant. Incearca sa aplici toate metodele de linistire si calmare, iar daca acestea nu functioneaza, atunci renunta la masa in oras. Pur si simplu nu este pregatit sau nu are dispozitia necesara pentru a face fata acestei iesiri. Nu trebuie sa te enervezi pe el daca face acest lucru!

Pana la varsta de 4 ani, copii pot:

  • sa se concentreze la masa cam 45 de minute intr-un restaurant (daca au si alte jocuri silentioase sau creioane colorate care sa-i tina captati);

  • sa manance politicos la restaurant, dar de cele mai multe ori cu ajutorul parintilor.

Pana la varsta de 8 ani, majoritatea copiilor sunt apti sa:

  • stea o ora sau mai mult linistiti in restaurant;

  • sa manance politicos;

  • sa discute politicos cu alti oameni de la masa;

  • chiar sa testeze noi feluri de mancare fara a avea o criza de nervi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bune maniere copii Bune maniere restaurant Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre