Ajuta-ti copiii sa inteleaga si sa gestioneze dezamagirea

/ / Modificat: 2021-11-04
Ajuta-ti copiii sa inteleaga si sa gestioneze dezamagirea

Dezamagirea este un sentiment pe care micutii il experimenteaza inca din primul an de viata. Copiii se obisnuiesc de mici cu aceste sentimente, insa una este sa invete sa le gestioneze in mod automat si alta sa le inteleaga. Prin urmare, este important sa ii inveti pe copii cum sa inteleaga si sa gestioneze dezamagirea.

In calitate de parinti este firesc sa incercam sa-i impiedicam pe copii sa sufere si sa se chinuie, sa nu-I lasam sa simta emotii negative precum frustrare sau dezamagire, insa le facem un mare deserviciu. Copiii trebuie sa inteleaga ce cauzeaza dezamagirea si cum pot face fata acesteia.

Dezamagirea in viata copiilor si cum il inveti sa o inteleaga si sa o gestioneze corect

Pentru ca micutii sa inteleaga dezamagirea, acestia trebui mai intai sa o simta. Dezamagirea este rezultatul unei asteptari care nu se intampla, o dorinta interioara neimplinita.  In cazul copiilor mici dezamagirea este insotita de furie si manie, iar pe masura ce cresc, copiii vor simti tristete. Adultii stiu deja ca viata este plina de dezamagiri si stiu cum sa faca fata acestora, insa pentru copii nu este la fel de simplu. Acestia trebuie mai intai sa inteleaga ce simt si abia apoi sa-si gestioneze sentimentele.

Cei mai mici copii pot fi frustrati de lucruri simple, cum ar fi faptul ca trebuie sa se intoarca acasa din parc sau ca trebuie sa mearga la somn in loc sa se joace. De aceea, este atat de important ca ei sa invete instrumentele necesare pentru a depasi o situatie care ii dezamageste. In acest fel, vor avea mai multa incredere in ei insisi si, chiar daca vor simti dezamagire la un moment dat, vor putea sa o gestioneze mult mai bine.

Un adolescent care nu a lucrat in copilarie intelegerea si gestionarea dezamagirii va deveni un adolescent si apoi un adult care se va enerva/supara din orice nereusita, care nu vrea sa incerce lucruri noi de teama de a face greseli sau de ce vor spune ceilalti. El va avea mereu un sentiment constant de esec care le va deteriora stima de sine si ii va face sa se simta incompetenti si inutili. Toate acestea pot duce la caderea in groapa intunecata a depresiei si a autocompatimirii. O groapa periculoasa din care este foarte greu de iesit.

Cum putem ajuta copiii sa inteleaga si sa gestioneze dezamagirea?

Este esential ca parintii sa fie constienti de toate acestea si sa lucreze inca din primii ani de viata cu micutii, pentru a-i invata cum sa faca fata situatiilor care apar si il dezamagesc. Este important ca parintii sa fie ghizii copiilor lor si sa ii invete ca toate problemele au solutii diferite. Copiii trebuie ajutati sa priveasca totul cu perspectiva.

In momentul in care un copil se simte blocat intr-o situatie care il dezamageste, parintele ar trebui sa il ajute pe copil sa isi inteleaga emotia. Sa stie ce simt si de ce se simt asa, sa inteleaga dezamagirea pe care o simt in interior. Abia din acest moment de intelegere, copiii vor fi pregatiti sa gestioneze acest sentiment de dezamagire in mod eficient. Micutii vor fi capabili sa controleze emotia pentru ca o inteleg si nu se vor lasa purtati de izbucnirile de furie.

Pentru ca micutii sa poata intelege si sa stie cum sa gestioneze situatia care le provoaca dezamagirea parintii trebuie sa ia in considerare urmatoarele:

  • Copiii trebuie facuti sa inteleaga emotia pe care o simt.
  • Parintii trebuie sa le aprecieze emotiile, sa le accespte si sa le transmita copiilor ca ii inteleg.
  • Parintii trebuie sa le ofere copiilor posibilitatea de a alege sa controleze situatia. De exemplu, daca trebuie sa plece din parc pentru ca ploua, intrebati-l ce parere ar avea despre o dupa-amiaza de jocuri in familie acasa.
  • Sa le arate copiilor ca sunt capabili sa se ajute pe ei si pe ceilalti si sa fie invatati cum sa faca aceste lucruri.
  • Nu "rezolvati" problema instantaneu. Retineti dorinta copiilor de a nu fi dezamagit si permiteti-le sa rezolve singuri problema. Cand nu reusesc singuri, ghideaza-i, insa nu incerca sa faci lucrurile in locul lor. 

Sursa foto: pexels.com 

Articole recomandate

Citeste si despre