Semnele tulburarilor de somn la copii

/ / Modificat: 2016-08-02
Semnele tulburarilor de somn la copii

Semnele tulburarilor de somn la copii nu trebuie ignorate niciodata de catre parinti. Desi in majoritatea situatiilor cauzele nu au semnificatie patologica, aproximativ 10% dintre copiii care nu se pot bucura de o odihna de calitate sufera de o boala psihica propriu-zisa.

Micutul tau adoarme foarte greu si se trezeste de mai multe ori pe parcursul noptii? Sansele ca el sa fie victima tulburarilor de somn sunt cu atat mai mari daca este baietel sau primul tau copil. Medicii au identificat o legatura intre copiii de sex masculin si semnele dificultatilor de odihna, in special din cauza prevalentei infectiilor auditive la baieti.

De altfel, baieteii sunt mai vulnerabili decat fetitele si in fata altor probleme care au legatura cu tulburarile de somn: hiperactivitate, deficit de atentie etc.

Ciclurile de somn la copii

Atunci cand copiii adorm, ei trec de la faza REM a somnului (miscarea rapida a ochiului) la faza NREM (somnul adanc) in mai multe episoade. Cand globul ocular este activ, copilul viseaza si este oricand predispus trezirii. In faza NREM, doarme adanc si nu poate reveni la starea de constienta cu usurinta.

Fiecare ciclu de somn superficial si adanc dureaza aproximativ 50-60 de minute. Daca copilul tau are un somn sanatos si echilibrat, acesta:

  • poate sa adoarma in 15-30 de minute;
  • se poate trezi relativ usor dimineata la o ora precisa;
  • in timpul programului de la gradinita este alert si energic toata ziua.

Semnele tulburarilor de somn

Mai putin de 10 procente din copiii prescolari sufera cu adevarat de o boala mentala cand prezinta simptomele odihnei de proasta calitate. Cele mai frecvente cazuri in care apar semnele tulburarilor de somn la copii au cauze conexe, legate de stilul de viata nesanatos.

Totusi, parintii sunt sfatuiti de psihologi sa ceara opinia unui specialist daca observa urmatoarele manifestari care tradeaza cu acuratete o tulburare de somn (acuza fie o afectiune fizica, fie una de natura psihologica):

  • desi pare obosit, nu reuseste sa adoarma in 30 de minute;
  • copilul sforaie sau respira zgomotos;
  • copilul inspira aerul pe gurita si pare ca se chinuie cand doarme;
  • copilul se ineaca si tuseste in timpul noptii;
  • dimineata pare confuz, ametit si extenuat;
  • copilul se trezeste de cel putin 3 ori in fiecare noapte;
  • copilul pare speriat si agitat cand se trezeste noaptea;
  • copilul se agita, da mult din picioare si chiar paraseste patul in timp ce doarme;
  • copilul striga in somn, se misca in mod constant si arunca obiectele din pat.

Toate aceste semne clare ale tulburarilor de somn pot indica o serie intreaga de boli, de la unele banale, pana la altele mult mai grave: polipi, apneea in somn, somnambulismul, terorile nocturne, cosmarurile etc. De asemenea, gesturile de auto-linistire precum leganatul sau lovitul capului sunt specifice pentru tulburarile ritmice de somn (parasomnii).

Tipuri de parasomnii la copii

Tulburarile de somn, numite si parasomnii, pot fi de mai multe feluri: ritmice, paroxistice si statice. Cele ritmice implica miscari evidente (uneori chiar violente), asa cum este lovitul capului, leganatul corpului sau ridicarea pieptului si a genunchilor in acelasi timp. Sindromul picioarelor nelinistite, cand membrele inferioare se misca repetat si ritmic, este un tip faimos de parasomnie ritmica, care se poate vindeca prin medicamentatie si psihoterapie.

Parasomniile paroxistice includ teroarea nocturna (frica de intuneric), cosmarurile, somnambulismul si enurezisul (udarea patului in timpul noptii). Parasomniile statice includ dormitul cu ochii deschisi sau in pozitii nefiresti (cu capul in jos, arcuit etc).

Tratamentul tulburarilor de somn la copii

Daca te regasesti in descrierile de mai sus, un control medical te poate ajuta sa aplici tratamentul corect pentru tulburarile de somn ale copilului tau. De asemenea, specialistul iti poate oferi cateva ponturi utile pentru igiena somnului infantil:

  • programarea clara a orelor de somn (inclusiv cele din timpul zilei);
  • evitarea stimulentelor inainte de culcare (lapte cu cacao, zahar etc);
  • stabilirea unei rutine in orele de joaca, hrana etc;
  • asigurarea unor conditii bune de somn (dormitor aerisit, intunecat si linistit);
  • servirea cinei cu minimum 2 ore inainte de culcare;
  • folosirea patului doar pentru somn (nu si pentru vizionarea desenelor, joaca si alte activitati);

Copilul tau se odihneste bine noaptea? Spune-ne povestea ta in sectiunea de comentarii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tulburari somn copii Probleme somn copii

Articole recomandate

Citeste si despre