Factori care influenteaza formarea personalitatii copilului

/ / Modificat: 2014-11-20
Factori care influenteaza formarea personalitatii copilului

Factorii care influenteaza dezvoltarea personalitatii copilului sunt dezbatuti si la ora actuala de catre specialisti in domeniu. Exista mai multe teorii referitoare la factorii care determina conturarea personalitatii unui copil, cele mai cunoscute si acceptate fiind ereditatea, factorii sociali, educatia si cultura.

Foto: glam.com

Personalitatea reprezinta un set complex de calitati, opinii, ganduri, atitudini si idei pe care si le formeaza si insuseste copilul si care-l diferentiaza de alti copii.

Descoperirea factorilor care influenteaza modul in care se formeaza personalitatea reprezinta inca telul actual al multor cercetatori, iar dezbaterile din jurul lor nu au incetat inca!

Ereditatea

Exista o multime de teorii care pledeaza pentru ideea ca ereditatea este unul dintre aspectele esentiale care contribuie la dezvoltarea personalitatii umane.

Se considera ca anumite trasaturi de personalitate sunt transmise genetic prin intermediul unor procese de natura biologica in timpul sarcinii.

Factorii sociali

Un alt factor important in dezvoltarea personalitatii copilului il reprezinta influenta parintilor sau mediul de acasa.

Modul in care te comporti cu micutul, felul in care il incurajezi sa socializeze cu ceilalti, cultura la care este expus si care ii este inoculata de mic si mediul emotional in care este crescut contribuie din plin la dezvoltarea lui emotionala.

Copilul incepe sa inteleaga prima oara ce simte si sa recunoasca emotiile cu care se confrunta prin intermediul si cu ajutorul mamei. Invata despre iubire, sprijin, intelegere, empatie, generozitate de la parinti.

Pe masura ce creste, copilul dezvolta si alte emotii, unele negative, altele pozitive. El experimenteaza si stari si sentimente de frica, anxietate, gelozie, furie si timiditate.

Depinde foarte mult de modul in care parintii reusesc sa il incurajeze pe copil sa implementeze in personalitatea lui doar emotiile pozitive si sa le lase deoparte pe cele negative.

Copilul are nevoie de ambii parinti pentru a-si forma in mod armonios personalitatea. Absenta unuia dintre parinti isi pune amprenta asupra dezvoltarii emotionale a copilului, implicit a personalitatii acestuia.

Factorii sociali implica si grupurile de oameni cu care copilul intra in contact (prieteni, colegi, rude, cunostinte), dar si valorile religioase si spirituale, care sunt mostenite prin intermediul familiei.

Cultura

Factorul cultural este strans legat cu cel social in formarea personalitatii unui copil. Modelarea personalitatii depinde, printre altele, si de modul in care copilul asimileaza si interiorizeaza elementele culturii la care este expus de la nastere.

In fiecare societate exista o cultura predominanta. Cultura europeana corespunde unui anumit model de personalitate, care este conturat de catre familie in educatia si modul de dezvoltare ale copiilor. Principalele caracteristici ale culturii europene sunt:

  • sociabilitatea;
  • competivitatea;
  • cooperarea;
  • pragmatismul;
  • punctualitatea;
  • creativitatea.

Educatia

Si educatia isi pune amprenta in conturarea personalitatii copilului, insa intr-o masura mai mica decat celelalte. Educatia este esentiala in special in modelarea comportamentului copilului.

Inscrierea la gradinita si apoi la scoala, il supune pe copil unui nou mediu, din care are multe de invatat si asimilat.

Scoala nu inseamna doar asimilare de informatii, ci si socializare, comunicare, reguli, iar modul in care este tratat un copil in scoala de catre profesori si colegi are un impact puternic asupra dezvoltarii personalitatii.

Tipurile de personalitate la copii

Pe baza imbinarii factorilor enumerati mai sus si a ponderii mai crescute a unora dintre ei, iau nastere mai multe tipuri de personalitate la copii. Astfel, la varsta prescolara, copilul are deja formata o personalitate destul de stabila si functionala.

Principalele categorii de personalitate in care se incadreaza copiii la varsta prescolara sunt:

  • copilul temator (hipersenisibil);
  • copilul sfidator (obraznic);
  • copilul neatent;
  • copilul apatic (visator);
  • copilul activ (cu accente agresive).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Personalitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre