5 moduri in care influentezi personalitatea copilului, fara sa iti dai seama

/ / Modificat: 2023-05-01
5 moduri in care influentezi personalitatea copilului, fara sa iti dai seama

Toti parintii isi doresc sa creasca copii sanatosi din punct de vedere fizic si emotional, insa nu realizeaza ca multe dintre lucrurile pe care le fac si le spun au un impact major asupra copiilor. Nimic din comportamentul parintilor fata de copii nu ramane fara ecou in ceea ce priveste personalitatea celor mici.

Unele lucruri dobandite in copilarie ii vor urmari toata viata, astfel ca uneori, fara sa fie constienti si fara sa vrea, parintii le provoaca anumite rani emotionale adanci copiilor lor. Iata cateva lucruri care au impact major asupra felului in care se simt copiii nostri!

Invalidarea emotiilor

Faptul ca ii spui „nu mai plange, nu ai niciun motiv” sau „ce motiv prostesc de a plange”, nu numai ca nu il ajuta cu nimic pe copil, dimpotriva, il face sa creada ca emotiile lui nu conteaza. Acest lucru are impact asupra dezvoltarii psiho-sociale a celor mici. Acesti copii au sanse mai mari sa fie nefericiti si anxiosi si sa aiba dificultati in a-si gestiona trairile pe viitor.

Comunicarea agresiva creste riscul de depresie

Un studiu realizat de Universitatea din Pittsburgh arata ca severitatea verbala si autoritatea au efecte secundare serioase asupra copiilor. Tipetele si amenintarile pot genera probleme de comportament, precum si tulburari din spectrul depresiei.

Parintii stresati si anxiosi sunt mai putin prezenti in viata copiilor

 Chiar daca indeplinesti toate nevoile fizice ale copilului, daca esti mereu stresat si anxios si nu esti disponibil emotional pentru el, consecintele se vor vedea mai tarziu. Copiii care cresc fara a petrece timp de calitate si a se conecta cu parintii lor nu se vor putea conecta pe viitor nici la propriile emotii.

Lipsa educatiei parintilor are impact asupra performantelor scolare ale copiilor

Un studiu efectuat de Universitatea din Michigan a ajuns la concluzia ca acei copii care au mame adolescente sau parinti cu studii minimale au performante scolare mai scazute decat copiii ai caror parinti au studii superioare.

Lipsa afectiunii dintre parinti

Atunci cand relatia nu mai merge, dar partenerii nu ii pun capat, nefericirea lor are impact asupra dezvoltarii copiilor. A creste intr-un mediu ostil din punct de vedere emotional, dominat poate de reprosuri si de certuri nu are cum sa nu ii afecteze pe copii. Aceste lucruri le modifica personalitatea si le provoaca o trauma de care, de multe ori, parintii nu sunt constienti.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Personalitate copii Influenta

Articole recomandate

Citeste si despre