Cum faci mutatul in casa noua mai usor pentru copil?

/ / Modificat: 2011-12-21
Cum faci mutatul in casa noua mai usor pentru copil?

Mutarea intr-o casa noua poate fi o experienta traumatizanta pentru copilul tau. Acest pas presupune scoaterea micutului din rutina obisnuita si dintr-un mediu si spatiu familiare, sigure si confortabile si mutarea intr-unul nou, care-i trezeste sentimente de nesiguranta si teama. De aceea, este extrem de important sa il pregatesti pe copil pentru mutare inainte de a incepe evacuarea casei si trebuie sa iei si cateva masuri esentiale pentru a-l ajuta sa se adapteze mai usor!

Vorbeste cu el despre mutare!

Inca de dinainte de a incepe sa strangi lucrurile din casa, este important sa vorbesti cu micutul tau despre evenimentele si schimbarile care vor urma. In primul rand, trebuie sa il asiguri ca multa lume se muta si ca este un lucru obisnuit. In acest fel, copilului ii va fi mai usor sa proceseze informatia si sa inteleaga ca nu numai lui i se intampla acest lucru sau ca nu este un eveniment negativ.

De asemenea, asigura-l ca mutarea nu inseamna separarea totala de vechea viata. Poate sa mentina legatura cu prietenii lui si cu rudele. Explica-i si metodele la-ndemana prin care poate face asta: mail, camera web, scrisori, vizite etc.

Viziteaza impreuna cu el noua casa!

Du copilul in vizita la noua locuinta inainte de a incepe mutarea. Daca este posibil, vizitati-o chiar de cateva ori pentru a-i lasa timp sa se obisnuiasca cu noul spatiu si sa se familiarizeze cu el. Fii entuziasmata atunci cand ii prezinti casa si gandeste-te la cateva spatii cheie din locuinta in care planuiesti sa ii faci un spatiu de joaca, camera lui etc., pentru a i le prezenta si a-i arata entuziasmul de a o decora si mobila dupa cum va dori si despre cum veti petrece momente minunate in familie.


Vizitati imprejurimile noii casute!

Nu uita ca si imprejurimile si cartierul trebuie sa fie pe placul micutului pentru ca acesta sa se obisnuiasca mai repede cu ideea de mutat si sa astepte cu mai multa nerabdare momentul.

Tinteste cateva obiective din zona care ar putea fi de interes pentru micut: spatiu de joaca, mall, club de inot, gradinita, centru de pictura, sali de spectacole, teatre de copii etc. Trezeste-i interesul pentru ele, prezentandu-i-le intr-o forma cat mai agreabila pentru el.

Vizitati gradinita la care va merge micutul!

Gradinita este, pe langa locuinta, una dintre locatiile esentiale cu care micutul trebuie sa se obisnuiasca. Odata ce veti fi mutati, va trebui sa reintre in programul normal de gradinita.

In unele cazuri, copiii pot ramane la aceeasi gradi, daca mutarea are loc in acelasi oras. Daca acest lucru nu este posibil, este esential sa il obisnuiesti cu noua educatoare si chiar cu noii colegi, mergand de cateva ori pe acolo, inainte de a-l inscrie.

Implica-l in procesul mutarii!

De la colectarea si impachetarea lucrurilor si pana la aranjarea si decorarea noii case, este important sa il ajuti sa faca parte din mutare si sa aiba un cuvantel de spus. Nu trebuie sa accepti toate propunerile lui, dar din cand in cand, fii de acord cu el, mai ales in noua lui camera. Daca vrea sa aiba jucariile ordonate intr-un anumit fel, lasa-l sa o faca. Nu ii refuza toate propunerile.

Contribuind la mutare si la aranjarea noii locuinte, micutul se adapteaza mai usor spatiului si il ajuti sa il personalizeze, pentru a i se parea mai sigur, mai comod sau mai interesant pentru el.

Copilul are, in primul rand, nevoie sa se simta in siguranta, odata ce va mutati. In acest sens, este foarte important sa amenajati prima oara camera lui, oricat de mare ar fi haosul din restul casei.

Nu uitati de petrecerea de "la revedere"!

In ultima zi de locuit in vechea casei, organizati o petrecere intima de luat ramas bun de la ea. Intr-o stare atat de tensionata si confuza, orice motiv de petrecere sau voie buna este un prilej bun de a mai inveseli atmosfera.

In plus, o mica adunare alaturi de cei dragi, cu mancare buna, prajituri si multe zambete il ajuta pe micut sa isi dea seama ca plecarea nu trebuie sa fie neaparat un eveniment trist, ci o oportunitate de a crea momente amuzante si de a trai experiente minunate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mutare copii Schimbare locuinta copii Emotii copii Siguranta copii Stres copii Temeri copii Tristete copii

Articole recomandate

Citeste si despre