Trei nutrienti extrem de importanti care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copiilor

/ / Modificat: 2021-10-26
Trei nutrienti extrem de importanti care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copiilor

Atunci cand vine vorba despre o dezvoltare sanatoasa si armonioasa, alimentatia joaca un rol extrem de important. Copiii trebuie sa aiba o dieta variata si echilibrata, care sa includa toate grupele de alimente si sa le asigure necesarul de substante nutritive in fiecare zi.

Este foarte important ca parintii sa inteleaga ca anumite carente de vitamine si minerale din organism pot crea dezechilibre serioase si le pot afecta sanatatea celor mici pe termen mediu si lung.

Ce substante nutritive nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia copiilor

Exista cateva substante nutritive pe care este foarte important sa le includem in alimentatia celor mici. Daca din diverse motive nu le putem asigura necesarul zilnic din aceste substante doar din alimentatie, putem apela la suplimente alimentare care sa le contina, la recomandarea pediatrului.

Vitamina D

Aceasta vitamina este extrem de importanta pentru ca este capabila sa tina sub control inflamatiile din organism. Potrivit unui studiu publicat in Endocrine & Metabolic Disorders, mentinerea unui nivel optim de vitamina D in organism reduce semnificativ riscul de a dezvolta boli cronice.

Pentru a asigura necesarul de vitamina D si fixarea acesteia in organism, cea mai eficienta este expunerea la razele soarelui in fiecare zi. Soarele sintetizeaza aceasta vitamina in piele, iar absorbtia ei in organism este mai eficienta decat daca o primim din alimentatie.

Totusi, si mancarea este o modalitate excelenta de a va asigura necesarul de vitamina D, iar pestele gras, ouale si produsele lactate o contin din plin. In caz ca exista un deficit in organism, puteti apela la suplimente alimentare, sub forma de picaturi sau pastile.

Vitamina C

Sistemul imunitar al copiilor se maturizeaza constant, iar acest lucru ii face sa fie mai expusi la diverse virusuri sau microbi. Din acest motiv, este esential sa crestem aportul de vitamina C in organism, pentru a intari bariera lui naturala de aparare.

Potrivit cercetarilor publicate in revista Frontiers in Immunology, un nivel mare de vitamina C in organism ii protejeaza pe copii de infectii. De asemenea, reduce severitatea simptomelor si durata bolii. In cazul in care copiii consuma multe alimente bogate in vitamina C, nu trebuie sa va faceti griji ca depsesc doza zilnica recomandata. Excesul este eliminat din organism prin urina.

Vitamina A

Acest nutrient extrem de important ajuta la sintetizarea colagenului in organism. Acesta se regaseste in aproape toate tesuturile corpului si este esential pentru a asigura cresterea musculara. Vitamina A ajuta la vindecarea ranilor, iar copiii stim ca au obiceiul de a se rani destul de des. Stimularea sintezei de colagen ajuta la vindecarea rapida a leziunilor, din interior.

O cantitate corecta de vitamina A in organism reduce riscul aparitiei unor probleme de vedere. Intr-o lume in care copiii petrec atat de mult timp in fata ecranelor cu lumina albastra, este esential sa ajutam vederea consumand alimente bogate in vitamina A.

Cum le asiguram copiilor o viata sanatoasa

Dincolo de vitaminele si mineralele care nu trebuie sa lipseasca din alimentatie, copiii au nevoie si de alte lucruri pentru a creste sanatos si armonios. In primul rand, asigurati-le o alimentatie variata si bogata in nutrienti. Incercati sa includeti alimente diverse in dieta lor si sa ii obisnuiti sa manance de toate.

In afara de asta, odihna este foarte importanta. Copiii cresc atunci cand dorm, asa ca nu faceti compromisuri atunci cand vine vorba despre programul lor de somn.

Miscarea este si ea esentiala. Copiii au nevoie sa isi consume energia, iar timpul petrecut in natura este nepretuit pentru ei. Chiar daca vremea este neprietenoasa, lasati copiii sa se joace afara. Si atunci cand ploua sau ninge, cu o vestimentatie adecvata, care sa ii protejeze de frig si umezeala, copiii vor fi cei mai fericiti sa isi consume energia in aer liber.

FOTO: Piqsels.com

Articole recomandate

Citeste si despre