Multivitaminele pentru copii

/ / Modificat: 2009-09-01
Multivitaminele pentru copii

Multivitaminele pentru copii au devenit un subiect foarte controversat, multi parinti intrebandu-se daca nu este cazul sa le dea si ei copiilor lor un astfel de complex. Din pacate nu exista un consens din partea specialistilor cu privire la necesitatea administrarii unui complex de vitamine copiilor.


Multivitaminele pentru copii au devenit un subiect foarte controversat, multi parinti intrebandu-se daca nu este cazul sa le dea si ei copiilor lor un astfel de complex. Din pacate nu exista un consens din partea specialistilor cu privire la necesitatea administrarii unui complex de vitamine copiilor.

Expertii tind sa aiba diferite pareri cu privire la multivitaminele luate de copiii care nu prezinta semne de deficienta.

Cei care nu sunt de acord cu ele spun ca vitaminele in cantitati mari nu sunt necesare copiilor, nici chiar celor mai mofturosi dintre ei. De cealalta parte sunt cei care considera multivitaminele un fel de "polita de asigurare" care poate umple golurile unei alimentatii deficitare.

Cu toate acestea, majoritatea expertilor sunt de acord ca multivitaminele pot fi foarte folositoare in perioadele de convalescenta si dupa anumite boli. Multivitaminele trebuie luate doar la indicatiile medicului care va analiza starea de sanatate, dezvoltarea fizica si carentele copilului.

Daca te hotararsti totusi sa ii dai copilului un complex de multivitamine tine cont de faptul ca exista si anumite vitamine care nu trebuie sa fie administrate in surplus.

 Vitamine care nu trebuie administrate in surplus:

1. Vitamina A (mai ales daca provine din retinol, palmitate sau acetat; daca provine din beta caroten, e ok). Surplusul cronic al acestei vitamine poate crea probleme mari de sanatate.

2. Intr-o masura mai mica, si zincul poate crea probleme daca este administrat in exces. Prea mult zinc administrat pe perioade mari de timp poate crea probleme cu sistemul imunitar si poate duce la deficiente de cupru.

Pentru a fi sigura ca acest lucru nu se va intampla, fii atenta daca mancarea copilului tau (cereralele in special) este cumva fortificata cu 100% vitamina A si/sau 100% zinc.

Daca acesta este cazul, si nu vrei sa renunti la mancarea fortificata cu vitamina A sau zinc, este bine sa nu adaugi si un complex de vitamine la ele. Daca copilul tau nu consuma alimente fortificate cu vitaminele de mai sus, ii poti oferi un complex de multivitamine care sa contina si vitamina A si zinc.

Daca, dupa toate acestea, consideri ca micutul tau are nevoie de un plus de vitamine, alege unele special concepute pentru copii si evita-le pe cele care au doze foarte mari in compozitie.

Multivitaminele pentru copii sunt disponibile si sub forma de picaturi si contin de obicei: Vitamina A, Vitamina C si Vitamina D. Ele mai pot avea in compozitie si fier si alte vitamine si minerale ca thiamine, riboflavin, niacin, pyridoxine, Vitamina B12 si Vitamina E.

Vitaminele din mancare

Vitaminele necesare dezvoltarii unui copil se pot gasi si in mancare. De exemplu, Vitamina D se afla in smantana, galbenus de ou si ficat. Este importanta pentru cresterea si fortifierea oaselor si a dintilor.

Vitamina E poate fi gasita in soia, unt, fulgi de ovaz, germeni de grau si galbenus de ou. De obicei, copiii nascuti prematur au nevoie de un supliment de vitamina E.

Vitamina C poate fi gasita in forma naturala in citrice, stafide, lapte si in legume proaspete. Ea este importanta pentru intarirea dintilor, a oaselor si pentru o stare buna a vaselor de sange.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre