Copiii pot fi foarte afectati de canicula. 9 alimente care alunga efectele neplacute

/ / Modificat: 2023-06-30
Copiii pot fi foarte afectati de canicula. 9 alimente care alunga efectele neplacute

Vara e in toi si am avut deja parte de primele episoade de canicula din 2023. Temperaturile foarte ridicate ne afecteaza pe toti, dar in special pentru copii. Efectele caniculei pot fi greu de suportat pentru cei mai mici membri ai familiei, insa ii putem ajuta sa le depaseasca mai usor. Stii deja ca atunci cand este foarte cald afara hidratarea este esentiala. Ce facem insa cu mancarea atunci cand, in zilele toride, nici noi, dar mai ales copiii nu prea avem pofta de mancare?

Alimente care combat efectele temperaturilor foarte ridicate

Pe langa masurile privind hidratarea si protectia de razele soarelui, este recomandat ca pe timp de canicula sa alegem cu grija alimentele, astfel incat acestea sa ajute corpul sa faca fata mai usor zilelor toride. Ce ar trebui, prin urmare, sa se regaseasca in dieta celor mici mai ales cand e canicula?

Esential este  sa includem in alimentatia copiilor alimente bogate in apa, care  se digera usor, fara a supune corpul unui stres suplimentar. Este indicat ca, atunci cand se poate, ele sa fie consumate in stare cruda, tocmai pentru ca picii nostril sa beneficieze de intregul aport de apa, vitamine si minerale.

Legumele fac minuni pe timp de canicula

Ideale sunt alimentele care pot fi consumate la orice ora si oriunde, chiar sub forma de gustare, chiar si atunci cand nu sunteti undeva unde sa puteti lua masa ca la carte.

Ardeiul gras, spre exemplu, poate fi spalat bine si taiat in felii subtiri, ca niste grisine, pentru a fi usor de consumat de copil si la plaja, si la strand, si in parc sau cand mergeti la cumparaturi, spre exemplu. Este o leguma bogata in apa si o sursa generoasa de vitamina C, foarte importanta pentru copii.

Poate nu toti copiii accepta usor broccoli la masa, insa vara s-ar putea sa ii cucereasca. Spalat bine, broccoli poate fi consumat chiar si in stare cruda, sub forma de buchetele (unii ar spune, poate, ca e chiar mai gustos decat cand este gatit). Foarte bogat in apa (90%), va tine copilului si de foame, si de sete.

Morcovul este un alt aliment minune pe timp de vara. Fiert, in supe sau ca garniture, ori crud, dupa ce  fost spalat, curatat si taiat sub forma de betisoare, va fi un deliciu, mai ales daca il tii putin in zeama de lamaie, pentru a fi si mai racoritor.

Castravetele stii deja ca face parte din familia curcubitaceelor si contine 96% apa. Prin urmare, nimic nu ar trebui sa te opreasca sa il dai copilului, in special in zilele toride. Atentie, insa, la coaja! Aceasta poate fi greu de digerat pentru unii, deci ar fi bine sa il cureti inainte si chiar sa indepartez semintele, daca ti se pare ca sunt prea mari.

Pe lista alimentelor care nu ar trebui sa lipseasca din dieta copiilor in zilele fierbinti de vara putem include si zucchini sau dovleceii obisnuiti, rosiile, dar si spanacul sau salata verde, care sunt nu doar bogate in vitamin si minerale esentiale pentru dezvoltarea armonioasa a celor mai mici membri ai familiei, ci si hidratante.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Masuri canicula Protejare copil canicula

Articole recomandate

Citeste si despre