Alimente indispensabile pentru copii pe timpul verii

/ / Modificat: 2019-07-24
Alimente indispensabile pentru copii pe timpul verii

Temperaturile foarte ridicate ne cam taie pofta de mancare vara si acest lucru este valabil si pentru copii.

Asa ca e bine sa avem foarte mare grija la alimentatie si sa le oferim o dieta echilibrata si adecvata pentru sezonul cald.

In zilele toride pofta de mancare scade, dar se intensifica senzatia de sete. Nimeni nu vrea sa mai manance mancaruri calde sau prea consistente, nimeni nu tine mortis sa petreaca prea mult timp langa aragazul care incalzeste si mai tare atmosfera. Chiar si asa, alimentatia nu trebuie neglijata, mai ales ca ai la dispozitie alimente sanatoase si racoritoare.

Desi vara suntem tentati sa bem mai multe sucuri, apa ar trebui sa fie bautura preferata atat pentru copii, cat si pentru adulti. Doar apa ne hidrateaza corespunzator si ne ajuta sa facem fata temperaturilor ridicate.

In cazul sugarilor, acestia au nevoie de un aport mai mare de lapte pe timpul verii pentru ca aceasta este principala lor sursa de hidratare.

Incercati sa pastrati un program de masa echilibrat, cu mic dejun, pranz si cina, si cu doua gustari pe zi, chiar daca este prea cald ca sa aveti pofta de mancare. Rutina meselor nu trebuie sa aiba prea mult de suferit, mai ales in cazul copiilor. Apelati cu incredere la alimentele de sezon, bogate in vitamine si apa.

Fructele de sezon

galben

Pepenele galben este foarte racoritor pentru ca este bogat in apa, potasiu si vitaminele A, B si C. Putem sa il servim copiilor ca gustare sau ca desert, in felii sau cubulete. Pentru cei mai mici, care sunt in plina perioada a eruptiei dentare, pepenele poate fi un foarte bun calmant pentru durere.

Pepenele rosu este extraordinar de racoritor. Contine apa in proportie de 95%, este dulce si este foarte atractiv pentru copii. Este desertul sau gustarea ideala intr-o zi torida.

Piersica este si ea racoritoare si bogata in apa, este dulce si usor acrisoara in acelasi timp, iar gustul este foarte atractiv pentru copii. Atentie, insa, pentru ca puful de pe coaja piersicii poate provoca alergii, asa ca este mai bine sa le oferim copiilor curatate sau spalate foarte, foarte bine.

Ciresele sunt bogate in vitaminele A, B si C, insa este bine sa le scoti samburii atunci cand le dai unui copil foarte mic. Sunt gustarea perfecta pentru cand mergeti la plaja sau la piscina, ori in parc.

Verdeturi si legume

legume

Rosiile, ceapa si castravetii sunt alimente excelente pentru copii pe perioada verii. Poti sa le prepari o salata sau ii poti lasa sa le manance ca atare. Castravetele poate fi taiat in felii lungi pe care copilul le poate rontai ca pe grisine. Este ideal pentru copiii carora le ies dintisorii pentru ca are efect racoritor si calmant.

Dovleceii si dovlecii, dar si vinetele, pot fi date copiilor sub forma de piure sau de supa crema, eventual amestecate cu cartofi. Se prepara rapid si sunt foarte hranitoare.

Lactate

iaurt

Iaurturile simple sau cu fructe sunt ideale pentru perioada verii. Gustul lor dulce acrisor este foarte racoritor pentru cei mici, fie ca il mananca la micul dejul, ca gustare sau ca desert.

Le poti prepara in casa milkshake-uri, inghetata sau serbeturi cu fructe proaspete, mult mai gustoase si mai sanatoase decat cele din comert.

Laptele rece poate deveni bautura preferata a copiilor pe timpul verii.

In sezonul cald trebuie sa fim foarte atenti la consumul snacks-urilor din comert sau la alimentele semipreparate. De obicei acestea au un continut ridicat de grasimi trans, sare si aditivi nesanatosi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre