Cum sa le explici copiilor ce este poluarea mediului si cum il pot proteja

/ / Modificat: 2022-12-01
Cum sa le explici copiilor ce este poluarea mediului si cum il pot proteja

Educatia timpurie despre mediu si protectia acestuia este esentiala pentru un copil. Inca de mic copilul trebuie sa invete sa nu arunce gunoiul pe jos, ci sa-l puna la cosul de gunoi. Este important sa invete inca din primii ani de viata, inainte de a merge la scoala, de ce este important sa protejam natura si ce se intampla cu poluarea, insa totul trebuie facut pe intelesul lor.

Intelegerea acestei probleme este fundamentala pentru generatiile viitoare. Iata cum ii poti invata pe copii despre mediu si protejarea acestuia.

Ce presupune invatarea despre poluarea mediului?

Explicandu-le copiilor ce inseamna poluarea mediului ii ajuta sa inteleaga mai bine cum functioneaza sistemele naturale si cum trebuie sa avem grija de ele pentru a nu se deteriora. In acest sens, sunt abordate si subiecte precum reducerea amprentei de carbon, utilizarea durabila a resurselor, incalzirea globala, respectul pentru natura si multe altele. De asemenea, trebuie incluse cele trei concepte fundamentale, asa-numitele 3R ale ecologiei: Reducere. Reciclare. Reutilizare. Dar cum ii facem pe copiii mici sa inteleaga aceste concepte abstracte?  

Planifica o excursie in natura

Mersul la munte, in padure, in parcuri naturale, la tara, pe plaja sau in camping sunt toate oportunitati de a interactiona cu mediul natural si de a le explica copiilor despre echilibrul delicat al naturii. Este, de asemenea, o buna ocazie pentru ei sa invete respectul pentru mediu si necesitatea de a-l pastra curat, astfel incat toata lumea sa se poata bucura de natura.

Foloseste-te de animale

Copiii adora animalele. Prin urmare, foloseste-te de acest lucru pentrru a-l invata cat este de importanta pastrarea mediului inconjurator astfel incat acestea sa fie fericite. De exemplu, ii poti explica cum, o punga de palstic sau o sticla poate afecta pestii din apa sau alte animale marine, dar si cum, o sarma poate provoca rani animalelor din padure. Iar exemplele pot fi multe.

Discutati, vorbiti si reflectati

Multe lucruri pe care le vedeti in fiecare zi pot fi elemente declansatoare pentru a le explica copiilor despre poluarea mediului. Acestea pot include, printre altele, vizionarea unui film despre o inundatie, o persoana care arunca o bucata de hartie pe geamul unei masini, suportarea claxoanelor pe strada sau observarea fumului de la o fabrica. Oricare dintre aceste actiuni poate initia o discutie si o reflectie asupra necesitatii de a avea grija de mediu.

Invata copilul sa separe deseurile

Cel mai bine este sa incepi cu deseurile produce de el, precum diverse ambalaje de la produse alimentare sau jucarii, etichete de la haine, etc. Invata-l ca este important ca plasticul sa fie pus intr-o punga sau intr-un cos special, hartia intr-un alt cos, iar resturile menajere intr-un alt cos. Pe langa faptul ca vor invata, copiii o vor lua cu siguranta ca pe un joc si se vor distra punand-o la locul potrivit.

Foloseste-te de carti potrivite varstei copilului

Din fericire, exista numeroase carti pentru copii care pun accent pe protejarea mediului inconjurator. Foloseste-te de acestea pentru a-i inspira copilului grija pentru natura si mediul inconjurator.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Poluare

Articole recomandate

Citeste si despre