Cum castiga copilul banutii pentru pusculita

/ / Modificat: 2014-08-21
Cum castiga copilul banutii pentru pusculita

Cand copilul incepe sa inteleaga valoarea si rolul banilor, este timpul sa il inveti sa-si obtina propriile "venituri". Este esential ca cel mic sa priceapa ca banutii nu i se cuvin de la sine, ci ca se castiga cu multa truda. Doar in acest fel va invata sa ii cheltuie responsabil si sa pretuiasca fiecare banut. Iata cateva activitati simple si utile din care copilul isi poate castiga proprii banuti!

Strangerea jucariilor imprastiate prin casa

Atunci cand ai un copil mic, de numai cativa anisori, jucariile sunt adesea imprastiate prin toata casa si aruncate prin cele mai ascunse cotloane. Cu greu se mobilizeaza sau indeletniceste sa le stranga din proprie initiativa, insa il poti stimula sa le colecteze si sa le puna la locul lor in schimbul unei mici remuneratii.

Este important sa adaptezi valoarea remuneratiei la varsta copilului. Cu cat este mai mic, cu atat suma cu care il platesti trebuie sa fie mai mica.  

Spalatul vaselor

Spalatul vaselor este o alta activitate din care copilul poate castiga ceva banuti pentru pusculita. Insa ai grija sa nu lasi pe mana copilului mic cutite sau boluri de sticla, pe care le-ar putea sparge si in care s-ar putea rani. Pregateste-i doar vase care nu prezinta un pericol pentru siguranta lui si negociati dinainte suma cu care va fi rasplatit, astfel incat sa nu apara neintelegeri.  

Curatenia in casa

Curatenia casei este una dintre cele mai simple si la indemana activitati din care copilul poate castiga banuti. Fie ca e vorba de curatenia in propria camera sau in alte incaperi ale casei, fa din aceasta activitate o afacere de pe urma careia atat tu, cat si copilul sa aveti de castigat.

Stabileste remuneratii diferite pentru fiecare camera din casa, astfel incat copilul sa poata alege. Daca ai un copil mic, de varsta prescolara, nu il lasa sa faca ordine in baie sau in bucatarie si nici nu il pune la activitati complexe, pe care nu este apt sa le puna in practica.

Gradinaritul

A venit primavara, iar gradina casei tale sau a bunicilor necesita ingrijiri si pregatiri speciale pentru plantat sau sadit diverse plante, legume, fructe sau copacei de sezon. Este o oportunitate grozava pentru a implica micutul in diverse activitati de gradinarit: adunat sau strans frunze, plivit iarba sau buruieni, greblat etc., de pe urma carora poate obtine banuti.

Daca este prea mic pentru a pune in practica aceste activitati, il poti face asistentul tau. Il poti plati pentru a-ti aduce instrumente, pentru a strange gunoaiele si pentru a uda gradina. Cu siguranta va veti distra de minune impreuna, iar copilul va avea ocazia de a castiga banuti intr-un mod placut.  

Ingrijirea unui animal de companie

Poti testa nivelul de responsabilitate de care da dovada copilul punandu-l sa aiba pentru o zi grija de animalutul de companie al familiei, bineinteles contra cost si cu ghidare din partea ta.

Aceasta sarcina de serviciu presupune hranirea animalutului, plimbarea lui, curatenia in cusca, colivie sau acvariu, dupa caz, supravegherea lui etc. Il poti ajuta acolo unde se impotmoleste, dar fara a face treaba in locul lui.

Bona pentru fratior sau surioara

Daca are peste 11-12 ani, isi poate asuma cu succes rolul de bona pentru un copil mic, dar doar pentru o perioada scurta de timp si numai sub supravegherea unui adult. Iti poate fi de ajutor atunci cand are grija de fratiorul lui, in timp ce tu prepari masa sau faci curatenie, chiar daca din cand in cand, mai trebuie sa arunci un ochi la ce face.

Activitatile din care copilul poate castiga banuti sunt variate, insa este necesar ca acestea sa fie adaptate varstei lui. Atunci cand te gandesti sa ii oferi posibilitatea de a primi banuti in schimbul unor servicii, este indicat sa iei in calcul abilitatile sau aptitudinile pe care le stapaneste foarte bine, astfel incat sa nu il pui in situatii riscante, care l-ar putea predispune la accidente sau pericole.

De exemplu, un prescolar nu va putea niciodata sa fie bona pentru un copil si sa primeasca bani in schimbul acestui serviciu, deoarece este prea mic si nu are aptitudinile necesare pentru a face acest serviciu. Totodata, activitati precum stransul jucariilor sau spalatul vaselor nu sunt idei potrivite pentru un adolescent. Acesta detine abilitatile necesare pentru a face activitati mai complexe si interesante.  

Copilul tau cum si-a castigat proprii banuti? Ce activitati a prestat pentru a merita banii pentru pusculita? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bani pusculita copii Bani copii Valoare bani copii Activitati bani copii

Articole recomandate

Citeste si despre