Copilul tau este suprasolicitat? Gaseste un echilibru!

/ / Modificat: 2011-02-18
Copilul tau este suprasolicitat? Gaseste un echilibru!

Parintii moderni nu mai concep ideea de copil fara cateva atribute esentiale: destept, talentat, capabil, motivat, adica perfect! Pentru asta, ei il inscriu la cea mai performanta gradinita sau scoala, la 3 sau 4 cursuri (balet, teatru, cercuri de matematica) colaterale si incearca uneori si acasa sa mai imbunatateasca aptitudinile intelectuale ale lor prin enciclopedii sau carti in acest sens. Presiunea creste, timpul liber se limiteaza, relaxarea este ca si inexistenta si copilul devine suprasolicitat!

Exista o presiune parentala care se concentreaza pe eforturi de educare si dezvoltare ale copilului in vederea reusitei in viata. Din pacate insa, parintii nu stiu ca a gresi si a avea si esecuri in viata este normal, iar copiii pot invata multe din asta. De aici apare teama de esec la copii, o timorare, presiune si o suprasolicitare ce il pot darama atat psihic, cat si fizic.

Invata sa organizezi si prioritizezi tot ceea ce tine de copil si dezvoltarea sa!

Decide-te care sunt activitatile cele mai importante pentru copilul tau la varsta pe care o are si pune-le in topul listei. Fa un soi de piramida a nevoilor lui din punct de vedere emotional si intelectual si vezi ce are loc sa "intre" in program si ce nu, lasand suficient timp pentru joaca, activitati sociale, sarcini de curatenie si pentru momente in familie.

Analizeaza programul saptamanal al copilului cu pixul si hartia in fata!

Copilul este la gradi sau la scoala, deci 5 zile pe saptamana are un program stabil de cateva ore care ii ocupa timpul in scop educativ. Acum, ai la dispozitie mai multe cursuri si clase educative la care ai vrea sa il inscrii. Incearca sa vezi daca se "potrivesc" in programul lui.

Arunca o privire de ansamblu si vezi cam cat timp de joaca si relaxare ii mai ramane dupa ce adaugi cam toate activitatile educative pe care le doresti pentru el. Nu uita ca acestea trebuie sa fie in afara intervalelor de timp in care se imbraca, mananca, sau doarme intr-o zi. Joaca este esentiala pentru copii, asa ca nu ii crea un program educativ coplesitor si fa-i si ei loc cu darnicie printre celelalte activitati.

Invata-l diverse lucruri, dar fa-o si prin joaca si relaxare!

Nu este nevoie sa il inscrii la cursuri de invatare a limbii engleze de la 3 anisori. Poti adopta diverse joculete la aceasta varsta prin care sa il ajuti sa isi insuseasca cateva cuvinte de baza si in acelasi timp sa se si distreze, sa petreci si timp calitativ cu el si sa fie pentru el un moment de relaxare, nu de concentrare maxima.

Incurajeaza-l sa isi faca prieteni si sa lege prietenii!

Prietenii ii dezvolta copilului abilitati sociale si il ajuta sa testeze forme de distractie si relaxare asa cum jocurile individuale sau cu tine nu o fac. Chiar daca isi face prieteni la gradi, scoala sau in diverse centre educative ori la cursuri, incurajeaza-l sa petreaca mult timp printre copii si in afara lor.

Cultiva-i talentele!

Daca observi ca micutul tau are un talent anume, atunci promoveaza-l prin toate metodele pe care ai la-ndemana. A invata despre ceva ce il pasioneaza si ii face placere, il ajuta sa se relaxeze si ii face placere, decat daca il pui sa invete sah sau intr-un cerc de matematicieni cu care nu are nimic in comun. In acest fel imbini educatia si dezvoltarea cognitiva printr-o metoda care-i furnizeaza si relaxare si amuzament sau placere.

Intreaba-l si pe el ce vrea!

Parintii au impresia ca stiu tot ce e mai bine si mai bun pentru copii. De multe ori, isi revarsa propriile lipsuri si frustrari in educatia copilului, chiar daca inconstient. Este ceva de genul "mie mi-ar fi placut sa fac balet tare mult, sa nu il privez pe micutul meu de asta", "ce mi-ar fi placut sa stiu si eu spaniola sau germana; decat engleza mai bine il bag la aceste 2 limbi, sunt mai cautate si ii asigura un viitor mai bun, cum as fi putut avea eu". Insa copilul tau nu este imaginea in oglinda a propriei persoane. Daca este si destul de maricel, la sfarsitul perioadei scolare ori chiar la scoala, poate alege singurel ce anume ii face sau nu placere, spre ce crede ca ar avea talent sau l-ar interesa. Lasa-l sa decida, chiar daca nu ti se pare cea mai buna alegere. Vei vedea pe parcurs daca ai avut sau nu dreptate, iar copilul se va convinge ca nu este priceput la ceea ce si-a ales.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil suprasolicitat Ingrijire copii Relaxare copii Activitati educative copii

Articole recomandate

Citeste si despre