Cartile potrivite pentru prescolari, cum le alegem?

/ / Modificat: 2014-04-28
Cartile potrivite pentru prescolari, cum le alegem?

Exista foarte multe carti care sunt recomandate copiiilor prescolari, dar care sunt totusi inutile in dezvoltarea lor. Tu cand mergi cu micutul intr-o librarie, pe ce criteriu ii cumperi o carte? Cei mai multi parinti sustin ca le iau in special  pe acelea pe care pun copiii ochii si au un pret decent. Exista si alte reguli pe care trebuie sa le urmezi pentru a insufla copilului placerea pentru citit si dragostea de carte!

Intotdeauna alege carti potrivite varstei lui

Uita-te dupa raftul de carti din librarie dedicat varstei prescolare. Sa nu ai impresia ca toate sunt relevante si necesare copilului, chiar daca sunt pentru varsta lui. Fiecare copil este unic, are interese proprii si talente diferite de alte altor copii. Este recomandat sa cumperi carti care sa ii stimuleze interesele pe care le are pe moment. In felul asta ii cultivi pasiunile si micutul tau va fi mai interesat sa le citeasca si le exploreze cu atentie!

Orienteaza-te dupa carti cu multe ilustratii si text mai putin

La aceasta varsta copiii sunt inca fascinati de culori si imagini. Ei vor cauta aceste caracteristici si in carti, altfel nici nu le va acorda atentie. Important e ca povestea sa fie "spusa" in mare parte in imagini, mai mult decat in cuvinte. Gandeste-te ca ei abia invata sa descifreze literele acum. In niciun caz nu sunt capabili sa citeasca, deci macar sa se bucure de imagini atunci cand i le citesti tu!

De asemenea, limbajul trebuie sa fie cat mai clar si simplu cu putinta. Copiii nu sunt capabili sa proceseze multe cuvinte incalcite. Ei nu reusesc sa fie atenti prea mult timp la ceva, iar daca nici nu pricep prea multe din ce spui, il vei pierde interesul inca de la inceputul cartii.

Evita cartile care au continut discriminatoriu

Chiar daca pare greu de crezut, exista carti pentru copii care transmit mesaje discriminatorii prin continutul lor. Sunt acele povesti in care personaje, grupuri de persoane sau popoare sunt defavorizate pe motive de rasa, religie, sex etc. Desi se va lovi de stereotipuri in viata de zi cu zi, nu este cazul sa le invete si din carti.

Alege carti de poezii

Copiii adora cadenta rimelor, felul in care se asociaza si se aseamana cuvintele cand citesti poezie. E o provocare si un fior pentru ei sa incerce sa anticipeze cuvintele din anumite versuri, dupa ce ii citesti poezia de mai multe ori.

Alege carti care sa raspunda curiozitatilor copilului

La varste mici copiii sunt foarte curiosi si dornici sa experimenteze cat mai multe lucruri. Vor trece si prin asa varsta a intrebarilor, in care te vor coplesi cu tot soiul de chestiuni. De aceea, este indicat sa te orientezi dupa carticele care sa raspunda majoritatii acestora intr-o maniera apropiata varstei lui.

Cumpara carti cu rol educativ

Este posibil ca micutul sa se relaxeze cand ii citesti povesti, dar si sa invete lucruri care il ajuta in educatie. Exista o multime de carti care au o morala si ii invata pe copii bune maniere si alte lectii de viata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Carti pentru copii Carti prescolari Citit copii prescolari Activitati educative copii

Articole recomandate

Citeste si despre