Varsta intrebarilor

/ / Modificat: 2016-08-02
Varsta intrebarilor

Varsta prescolara este si cea a manifestarii curiozitatii la copii. Este o etapa a copilariei in care va fi dornic sa inspecteze si cele mai ascunse cotloane ale casei, iar intrebarile curg fara oprire. De ce, cine, ce, cum sunt doar cateva dintre cele mai frecvente intrebari ale copilului. Parintii sunt adesea exasperati de sirul interminabil al lor, dar trebuie sa stie ca intrebarile micutului au un rol esential si ajuta la dezvoltarea lui intelectuala.

Setea de cunoastere la copilul mic

La varsta de 3 ani, copilul are deja dezvoltata o mare parte a limbajului. El poate lega propozitii coerente si stapaneste o multime de cuvinte.

De asemenea, dezvoltarea psihica si motorie permit copilului sa fie avid dupa cunoastere si dupa acumularea de informatii noi.

Pe masura ce creste, copilul acumuleaza o multime de informatii din modul in care interactioneaza cu ceilalti si din joaca.

Varsta prescolara este caracterizata prin curiozitate. Este dornic sa afle cat mai multe si face acest lucru explorand mediul inconjurator. Ei iti vor atrage continuu atentia cu privire la tot ce iese in cale din dorinta de a sti cat mai multe.

Este important sa raspunzi solicitarilor lui si sa ii stimulezi dorinta de cunoastere, pentru ca in primii ani de viata copilul acumuleaza cele mai multe informatii, chiar mai multe decat in scoala. In plus, il va ajuta in etapa scolara sa fie motivat spre invatare.

Curiozitatea si varsta lui "de ce", "cum" "ce"

Odata cu implinirea a 3 ani de viata majoritatea copiilor incep sa adreseze parintilor interminabilele "de ce" - uri. Desi nu este deloc usor de mentinut calmul in aceste situatii, parintii trebuie sa aiba in vedere ca - prin raspunsuri rabdatoare la intrebari de genul:

"de ce?", "ce este?", "cine este?", etc., isi vor ajuta copilul in formarea sigurantei de sine si a echilibrului interior si in dezvoltarea capacitatilor de cunoastere si de comunicare.

Toate intrebarile lor au ca origine curiozitatea, care se manifesta printr-o explozie de cuvinte, adica prin intrebari.

Copiii de 3 ani sunt curiosi in legatura cu lucrurile care ii atrag. Satisfacerea curiozitatii lor ajuta copilul sa se dezvolte, sa se imbogateasca cu noi cunostinte si sa reflecteze asupra unor lucruri. Parintii sunt cele mai la-ndemana surse pe care le pot intreba cu privire la ceea ce le atrage atentia.

Cum reactionezi la intrebarile copilului?

Desi intrebarile micutului tau pot parea uneori enervante si cicalitoare, poate chiar nelalocul lor, este important sa iti pastrezi calmul si sa fii dispusa sa ii raspunzi. Nu conteaza ca intreaba "de ce cade apa din cer", "cum lumineaza soarele", "de ce prajitura e dulce" etc. Pentru el toate au o semnificatie si o utilitate.

  • raspunde-i sincer copilului la fiecare intrebare folosind un vocabular adecvat;

  • foloseste-te de exemple si scenarii familiare lui atunci cand ii raspunzi la intrebari;

  • permite-i sa exploreze lucruri si locatii noi in loc sa ii raspunzi verbal la o intrebare, va invata mai usor daca se confrunta cu ele;

  • jocurile si cartile sunt un mijloc esential de satisfacere a curiozitatii la copil;

  • incurajeaza-l continuu sa puna intrebari, chiar daca sunt nenumarate si intotocheate; numai asa poate acumula informatii noi si se poate dezvolta din punct de vedere cognitiv;

  • incurajeaza-l sa gaseasca singur raspunsuri la intrebari; cel putin intreaba-l care crede el ca ar fi raspunsul; ii da mai multa incredere in el si il ajuta sa gaseasca mai usor solutii la unele probleme.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Varsta intrebarilor Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre