Activitati pentru copii si parinti

/ / Modificat: 2008-01-18
Activitati pentru copii si parinti





 

Se stie prea bine ca joaca alaturi de copilul tau este o mare bucurie, indiferent de activitatea in sine, dar este la fel de bine cunoscut si faptul ca tu ca parinte vei obosi mult mai repede decat micutul tau care are o energie de invidiat. In loc sa inchei partida de joaca, incearca sa schimbi jocul cu unul care este amuzant atat pentru tine cat si pentru copilul tau.

 




In mod cert copilul tau este prea mic pentru a fi un adversar pe masura pentru wist sau alte jocuri preferate de adulti, dar sunt o gramada de activitati care te pot bucura la fel de tare precum il bucura pe micutul tau.

1. Cutia cu amintiri

Fie ca este vorba de o mica plimbare pe strazile orasului, pe malul marii sau o iesire la iarba verde, poti profita de oricare din aceste activitati pentru a aduna mici suveniruri din locurile in care ati fost.

Poti lua cu tine si aparatul de fotografiat pentru a fi pregatit sa imortalizezi momentul in care copilul tau va culege o pietrica, o frunza sau o ghinda care i se va parea lui deosebita.

O data ajunsi acasa, ajuta-ti copilul sa decoreze si sa personalizeze o cutie, care apoi sa devina “Cutia cu amintiri” si care sa contina atat obiectele stranse de copilul tau cat si cele strase de tine. In cazul in care copilul tau aduna destul de multe obiecte si nu vrea sa renunte la nici unul, este indicat sa faci cate o cutiuta pentru fiecare iesire in parte. In zilele in care nu puteti iesi la plimbare, treci cu copilul tau prin “Cutia cu amintiri” si retraieste alaturi de micutul tau bucuria zilelor in care impreuna ati descoperit diferitele obiecte din cutie.

2. Orasul de nisip

Daca ai in minte ca pentru a construi un castel de nisip trebuie neaparat sa fi la mare, te inseli. Inarmeaza-te cu toate ustensilele necesare construirii unui castel (galetuse, lopatele, forme) mergi impreuna cu copilul tau in cel mai apropiat parc in care la locul de joaca se gaseste nisip si construieste impreuna cu el cel mai frumos castel. In timpul iernii poti inlocui cu usurinta nisipul cu zapada.


3. Balonase de sapun

Jocul cu balonasele de sapun este amuzat indiferent de varsta. Poti face chiar tu solutia pentru balonasele de sapun amestecand o parte detergent de vase cu zece parti apa si un pic de glicerina pentru a face baloanele rezistente.

Copilul tau poate folosi orice obiect deschis la capete pentru a face balonase, de la inelele de la cutiile de suc, pana la umerasul din dulap. Incercati sa face balonase din ce in ce mai mari, va fi foarte distractiv atat pentru micutul tau cat si pentru tine.

4. Jocul cu norisorii

Daca este cald afara, inatmati-va cu o paturica si iesiti in parc. Gasiti un loc frumos, asezati paturica si intindeti-va pe spate. Relaxati, priviti norii si descoepriti diferite forme sau figuri dintre cele mai interesante si mai amuzante.

Indeamna-ti copilul sa iti povesteasca in cat mai multe detalii ce vede si apoi faceti comparatii: in timp ce copilul tau poate vedea norisorul sub forma unui catelus, tu poti vedea un elefant. Nu te sftii sa te prefaci nestiutor, o replica precum “ala este un efefantel cu fundita?” va strani cu siguranta rasul si va contribui la atmosfera de relaxare.

5. Poveste cu cantec

Copiilor le place la nebunie sa te asculte cum inventezi povesti, iar colectia ta de muzica poate fi o sursa foarte buna de inspiratie, astfel ii poti deschide copilului tau si apetitul pentru muzica. Porneste de la o melodie fara versuri, pe care copilul tau sa o recunoasca. Alege apoi sirul unie povesti.

Daca nu ai totusi inspiratie poti alege una din povestile clasice. Nu trebuie sa spui povestea in varianta originala, poti de exemplu sa inlocuiesti personajul principal, inlocuitorul fiind chiar copilul tau si chiar sa adaugi personaje noi.

Intreaba-l pe copilul tau cine sau ce ar mai vrea sa faca parte din poveste. Ai sa fi uimit/a cat de mult te va ajuta muzica in desfasurarea actiunii poestii: bataia tobelor poate fi asociata cu fuga prin padure, flautul cu cantecul unei pasari care intruma animalele spre un anumit loc iar sunetul unei viori poate “povesti” ca soarele se pregateste sa apuna.

Cu siguranta tu si copilul tau veti inventa povesti care va vor deveni dragi si pe care vi le veti aminti mult timp de acum inainte.

Distreaza-te alaturi de copilul tau



 




6. Luna si Pamantul

Pentru acest joc nu trebuie decat sa aveti o lanterna si un laser, despre care trebuie neaparat sa ii povestiti copilului, ca desi este distractiv trebuie folosit cu atentie si nu trebuie niciodata indreptat direct catre ochi, pentru ca poate cauza rani foarte grave.

Dupa ce ati facut “instructajul” stingeti lumina si asezati-va comod in pat, cu fata in sus. Prima data aprinde lanterna, care in jocul vostru va fi Pamanatul, si foloseste lumina ei pentru a face cercuri mari pe tavan. Copilul tau trebuie sa aiba grja ca laserul, adica Luna, sa orbiteze in jurul Pamantului.

Incepe jocul prin miscari lente ale Pamantului, iar pe masura ce jocul inainteaza, mareste viteza de rotatie pentru a-l provoca pe cel mic sa tina pasul cu tine.

7.  Pentru pasarele

Culorile vii, miscarile delicate si abilitatea de a sfida gravitatea sunt doar cateva caracterisitici ale pasarilor, sufciente insa pentru a fascina atat copiii cat si adultii.

Construieste impreuna cu copilul tau un dispozitiv pentru mancare si apa, pe care sa il asezi la geam. Urmareste impreuna cu copilul tau pasarile care vin sa manance. Povesteste-I copilului despre pasarile pe care le vedeti si dupa ce ii vei stranii curiozitatea, luati o carticica si “studiati” si alte tipuri de pasari.

8. Arta culinara

Daca observi ca micutul tau s-a plictisit sa desenze sau sa construiasca din bucati diferite obiecte, incearca sa iti exersezi creativitatea . Taie morcovi, rosii, telina sau orice alta leguma sau fruct si creaza diferite desene alaturi de copilul tau pe un platou mare.

Puteti de exemplu sa faceti un om de zapada, un trenulet sau pur si simplu ceva abstract. Puteti folosi masline pentru ochi, felii de cartofi pentru roti, bucati de branza pentru ferestre, posibilitatile sunt nelimitate.

9. Camping in sufragerie

Activitatea de camping este o mare distractie mereu, dar exista o serie de variabile care te impiedica sa faci aceste iesiri de fiecare data cand tu sau copilul tau doriti asta. Sufrageria poate fi locul potrivit pentru camping, in plus are cateva facilitati precum o temperatura constanta, acces la bucatarie si baie.

Instaleaza un cort micut sau construiti un cort din cearceafuri asezate atent peste mobila, scoateti sacii de dormit, pernele si lanternele si puteti avea un adevarat camping in propria casa, fara sa va temeti de vizitatori nepoftiti sau de insecte.

10. Miscare, dans, zbenguiala

Este foarte simplu! Dati drumul la muzica si zbenguiti-va in voie. Puteti dansa dupa voia inimii si a ritmului, puteti chiar inventa un mic dans sincron pe care sa il exersati ori de cate ori doriti. In afara faptului ca este foarte distractiv si creativ, dansul este o excelenta modalitate de a face miscare.

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Activitati copii 8 ani Activitati copii intuneric Activitati mama Activitati parinti Activitati tatici copii

Articole recomandate

Citeste si despre